bezienswaardigheden Lombok

Deze bezienswaardigheden op Lombok moet je zien

Lombok wordt door een heel stuk minder mensen bezocht dan het naastgelegen eiland Bali. Dat alleen al is voor ons een reden om juist de bezienswaardigheden op Lombok te gaan ontdekken. Bali is ons te druk en te toeristisch. Ondanks dat Bali echt veel schitterende tempels, rijstterrassen en stranden heeft, is het er naar onze smaak soms een beetje té allemaal. Wij zijn blij om ook naar de authentiekere oosterbuur te reizen, waar de sfeer veel gemoedelijker is. Er zijn zeker genoeg bezienswaardigheden op Lombok om je minstens twee weken te vermaken. Doordat er na een paar dagen een flinke aardbeving plaatsvindt als wij er zijn, hebben we niet alles gezien en gedaan wat we eigenlijk op de planning hadden. Na de eerste schrik hebben we toch nog geweldig mooie plekken gezien. Ik vertel je welke bezienswaardigheden wij het meest de moeite waard vinden en welke er voor een volgend bezoek zéker op de planning staan.

Bezienswaardigheden op Lombok ontdekken met scooter of auto

Het verkeer op Lombok is op de meeste plekken heel rustig. Vooral langs de kust kun je prima op een scooter rond rijden. De wegen zijn vlak en je kunt er in rustig tempo rond tuffen en genieten van de mooie uitzichten over intens blauwe baaien. Wil je ook de bezienswaardigheden op Lombok in het binnenland bekijken? Dan raad ik je aan om een auto met chauffeur te huren. Dat is op Lombok heel betaalbaar en een stuk veiliger. De weg naar Sembalun bijvoorbeeld, tegen de Rinjani aan, is enorm bochtig en heuvelachtig. Ik zou daar zonder ervaring met motorrijden niet graag zelf op een scooter zitten. Zelf hebben wij alle transport op Lombok met een auto met chauffeur gedaan, omdat dit met 2 jonge kinderen en bagage net zo praktisch was.

Op Lombok is het verkeer niet drukOp Lombok rijdt niet veel, een kind kan er scooter rijden. Of koets besturen.

Een scooter huren geeft je een enorme vrijheid om de bezienswaardigheden op Lombok in eigen tempo te ontdekken.. Het is alleen niet zonder risico, realiseer je dat zeker vooraf! Krijg je een ongeluk en heb je geen motorrijbewijs, dan zal de verzekering je kosten niet dekken. De wegen in het zuiden van Lombok zijn zeker niet gevaarlijk, maar een ongeluk zit wel in een klein hoekje.

De mooiste stranden van Lombok

Aan de zuidkust van Lombok, rond Kuta, vind je de mooiste stranden. Ten oosten van Kuta kom je al gauw Pantai Seger tegen. Hier is de kust wat heuvelachtiger, met een paar mooie rotsen in zee. De baai tussen Pantai Seger en Kuta is ook prachtig, met een langzaam aflopend strand en amper golven, zelfs niet als het wat harder waait. Mijn persoonlijke favorieten qua stranden op Lombok vind je echter ten westen van Kuta. De eerste die je tegenkomt, Pantai Are Guling, wordt omgeven door bizar gevormde rotsen en een verlaten stuk zand. Ook het tweede strand is heel fijn: Mawun Beach. Er zijn hier 2 of 3 kleine restaurantjes, maar vooral is er die perfecte baai met een kleur water die je haast niet voor mogelijk houdt. Je hebt het strand hier echt nog bijna helemaal voor jezelf en het aantal verkopers is beperkt tot een handjevol kinderen met armbandjes.

mooiste stranden Kuta Lombok - Mawun beachEén van onze favorieten qua stranden op Lombok – Mawun Beach

Wat verderop is Lancing Beach nog een stop waard en in Selong Belanak kun je jezelf wel een hele dag vermaken, of langer! Selong Belanak is namelijk hét surfersstrand in de omgeving van Kuta Lombok. Zelf vond ik de vissersbootjes aan de oostkant van het strand ongelooflijk fotogeniek. Je kan de vissers hier nog echt met hun vangst van de dag aan land zien komen en ook het repareren van de netten en het timmeren van nieuwe bootjes gebeurt op het strand. Selong Belanak heeft verschillende restaurantjes en surfscholen, waar je voor een paar euro kan eten en surflessen nemen. Wij hadden ook de fotogenieke kustweg vanuit Senggigi naar het noorden op de planning staan, maar door de aardbeving is het daar niet meer van gekomen.

Ook de stranden op de Gili eilanden zijn niet te missen als je op Lombok bent en tijd hebt om de oversteek te maken. Omdat wij tijdens onze rondreis door Indonesië Java, Bali en Lombok combineren moeten wij deze overslaan. Deze eilanden lijken mij een bestemming op zichzelf, waarvoor we echt eens moeten terugkomen.

mooiste stranden Kuta Lombok - Selong BelanakIn Selong Belanak kun je leren surfen of de lokale vissers ontmoeten

De Rinjani: natuurlijk dé bezienswaardigheid van Lombok

Mount Rinjani kun je vanaf veel plekken op Lombok zien. Het is ook het eerste en het laatste dat wij van het eiland zien, bij aankomst en vertrek. Ook tijdens ons bezoek aan Tetebatu en omgeving zien we de Rinjani een flink eind boven het maaiveld uitsteken, als de wolken wijken. Toch beklimmen we deze vulkaan niet. Een tocht naar de kraterrand schijnt erg pittig te zijn en met 2 kinderen lijkt ons de klim een beetje te veel van het goede. Je hebt er een aantal dagen voor nodig, waarbij je overnacht in een tentje op de helling van de vulkaan. Tijdens ons korte verblijf in Sembalun wandelen we wel op de heuvels aan de voet van de vulkaan. Een tocht naar hoger gelegen uitkijkpunten staat op het programma voor de volgende dag. Door de aardbeving, enkele uren na zonsondergang, blijft dit bij plannen. De volgende ochtend worden we met moeite uit het gebied geëvacueerd op één van de weinige beschikbare vervoersmiddelen.

De Sasak dorpjes van Lombok

De Sasak zijn de oorspronkelijke bewoners van Lombok. De traditionele Sasak dorpjes geven een uniek kijkje in de cultuur van Lombok. Een bezoek aan één van de meer traditionele dorpen is dan ook een must als je de meest interessante bezienswaardigheden op Lombok bezoekt. Wij worden rondgeleid in Pringgasela, één van de dorpen die nog altijd bekend staat om haar schitterende, geweven producten. We bekijken hoe de draden met natuurlijke kleurstoffen gekleurd worden en te drogen worden gehangen. Ook zien we de dames met eenvoudige, zelfgemaakte weefgetouwen het mooiste Ikat en Songket weven demonstreren. Bij één van de bekendste inwoners van Pringgasela, Erwin, eten we de heerlijkste Indonesische gerechten, die zijn vrouw Ana voor ons klaarmaakt.

Tetebatu - PringgaselaDe lokale weverijen in Pringgasela

Rondom Pringgasela liggen nog een aantal andere traditionele dorpen, die een bezoek zeker waard zijn. In één van die dorpen bekijken we hoe de bevolking manden vlecht van bamboe. Onze meiden mogen meehelpen en krijgen elk direct een gevlochten ringetje cadeau. Met een ervaren gids maken we nog een wandeling door de rijstterrassen in deze omgeving van Lombok. Alleen al het groen op het centrale deel van het eiland is die wandeling meer dan waard.

Watervallen op Lombok

Onze wandeling gaat dwars door de rijstvelden en geweldig, tropisch struikgewas. Heb je meer tijd en ben je niet net bekomen van een verwoestende aardbeving, dan kun je ook een langere hike maken naar één van de watervallen op het eiland. Sendang Gile en Tiu Kelep zijn de bekendste en enkele van de meest bezochte watervallen. Ook Benang Stokel en Benang Kelambu zijn een duo dat redelijk dicht bij elkaar ligt en makkelijk als dagtrip gecombineerd kan worden. Je moet er wel een stukje voor wandelen, maar beide watervallen zijn niet al te lastig bereikbaar.

bezienswaardigheden Lombok TetebatuBezienswaardigheden op Lombok in de groene omgeving van Tetebatu

Ecotoerisme op Lombok – lokale ervaring in Setenggor

Setenggor is bepaald niet één van de bekende bezienswaardigheden op Lombok en toch slechts 10 kilometer verwijderd van de luchthaven. Setenggor is één van die plekken waar de tijd lijkt stil te staan en je als toerist de eer hebt om even te proeven van het lokale leven. Zodra je de hoofdweg verlaat voel je dat er wat verandert. Er is amper meer verkeer op de weg; een weg die toch al de helft smaller en twee keer zo hobbelig is als daarvoor. Setanggor voelt vóór aankomst al als een pareltje en het was een eer om hier te worden uitgenodigd, om het ecotoerisme op Lombok met eigen ogen te zien.

Aan een dorpspleintje staan een aantal vrolijk gekleurde huisjes naast elkaar en in een hoekje zit een jonge meid te weven. Mooi om te zien hoe ook hier de traditie van het weven nog altijd van generatie op generatie wordt doorgegeven. Vervolgens worden we in lokale kleding gehuld en mee genomen op de lokale paardenkoets. We rijden door een landelijk stuk Lombok en zien boeren aan het werk. Om ons heen zien we rijstvelden, die we doorkruisen over stoffige zandpaden. Bij een volgend groepje huizen en boerderijtjes stoppen we om kennis te maken met de bewoners en hun manier van ecologisch boeren. Wie ervan houdt om naast de bekende highlights ook het lokale leven te zien, moet zeker een keer naar Setenggor!

ecotourisme op Lombok - Setanggorecotourisme op Lombok in Setanggor

Accommodatie op Lombok

Wij hebben in de omgeving van Kuta overnacht in een guesthouse bij een hele lieve familie. De kamers zijn niet luxe, maar alles is brandschoon en redelijk nieuw. De bedden zijn prima en de familie kan heerlijk koken en doet er alles aan om het je naar de zin te maken. Ons tweede bezoek aan Kuta hebben we gekozen voor iets meer luxe en een klein zwembadje in de tuin, bij deze accommodatie. In Sembalun hadden we een geweldig mooi gelegen accommodatie met vrijstaande huisjes uitgezocht. Helaas is slapen er niet gelukt. Alleen de kinderen hebben er in bed gelegen. Wij zaten in de heerlijke, tropische tuin, tot we door de aardbeving werden opgeschrikt. Een paar dagen bij het lieve, jonge familie hier is echt een aanrader.

Er zijn zeker nog meer bezienswaardigheden op Lombok de moeite waard, waarvoor we absoluut ooit terug moeten. Tijdens onze eerste kennismaking met Indonesië waarbij we in een kleine 5 weken Java, Bali en Lombok ontdekten was er gewoon té weinig tijd. Lombok is zo’n fijne plek, met een mix van strand, cultuur en natuur.

4 reacties op “Deze bezienswaardigheden op Lombok moet je zien

 1. Petra zegt:

  Dag Yvonne,

  Wij willen een week tot 10 dagen op Lombok doorbrengen en willen van de chauffeur gebruik maken. Hoe heb je dit geregeld en als je van locatie naar locatie gaat, blijft de chauffeur dan tot onze beschikking, dus overnacht hij daar ook en mag je precies opgeven wat je wil gaan bezoeken voor de tijd die wij willen?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  • yvonneREISTverder.nl zegt:

   Wij hebben de dagen dat we vervoer nodig hadden een chauffeur gehuurd, dus geen chauffeur die bij ons bleef. Dat is prima ter plekke te regelen, bijvoorbeeld via je accommodatie. Je kunt ook kiezen voor een chauffeur die met je mee reist. In de meeste gevallen regelt die zelf zijn overnachtingsplek, maar dat verschilt wel. Je moet goede afspraken maken over de prijs en wat er allemaal is inbegrepen / hoe het gaat met overnachten. En jij bent altijd degene die bepaalt voor hoe lang je ergens naartoe gaat met de chauffeur. Vaak hebben ze wel goede tips, omdat zij het eiland goed kennen.

 2. Janny Defares zegt:

  Wat een mooi beeld van Lombok. Wij gaan in april 2024 naar Bali en willen een week op Lombok verblijven. We zullen zeker wat plekken bezoeken die je hebt beschreven.
  Vriendelijke groet , Janny Defares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *