De bezienswaardigheden in Cairo en omgeving zijn voldoende om je minimaal een week bezig te houden! Tijdens onze tweede reis naar Egypte spenderen wij er 5 volle dagen, maar in onze eerste reis hebben we er ook verschillende dagen doorgebracht. Ik begrijp er niks van dat mensen slechts 1 of 2 nachten in deze miljoenenstad blijven en dan al verder reizen. Het Egyptisch museum en de Piramides van Gizeh worden door vrijwel iedereen bezocht. Om écht een goed beeld van de Egyptische samenleving te krijgen, zou je minstens een paar dagen extra moeten inplannen, om veel meer van de bezienswaardigheden in Caïro te zien. In mijn ogen mag je onderstaande bezienswaardigheden in Caïro niet missen.
Egyptian museum Caïro en National Museum of Egyptian Civilization
Het oude Egyptian museum is één van de bekendste bezienswaardigheden in Caïro. Tegenwoordig is er bij de piramides van Gizeh ook een nieuw Grand Egyptian Museum. Veel van de schatten uit het oude Egyptian Museum zijn overgebracht naar het hypermoderne GEM. Het oude museum barstte uit haar voegen en kon lang niet alles tentoonstellen. Veel lag in een opslag. Nu is er meer ruimte. Nog altijd zijn er in het oude Egyptian museum veel gave dingen te zien. Het gebouw is dan misschien niet meer zo van deze tijd, maar dat zijn de mummies en sacrofagen ook niet. 😉 Je vindt er een aantal sacrofagen in fantastische staat, zoals die van Akhenaten en heel veel artefacten. Wij vinden de complete grafkamers van Yuya en Tuya indrukwekkend en alles van Toetanchamon, zoals zijn troon.
De troon van Toetanchamon en een sacrofaag in het Egyptian Museum Caïro
Wij bekijken de bezienswaardigheden van Caïro in 2 delen: we zijn 3 dagen in Caïro aan het begin van onze reis en nog 2 aan het eind van de reis. Die laatste nachten slapen we in Giza, waardoor we veel dichter bij het National Museum of Egyptian Civilization zijn dan onze eerste dagen in de Egyptische hoofdstad. Dat National Museum of Egyptian Civilization is echt een highlight die we niet hadden willen missen. Het is weer heel anders dan het Egyptian museum.
Hier bekijken we een compleet ingerichte grafkamer, maar zien we vooral heel veel mummies, in de Royal Mummies Gallery in de kelder van het gebouw. Alles is op een moderne manier tentoongesteld. Zo bijzonder om al die mummies en sacrofagen van beroemde farao’s, zoals Ramses II, met eigen ogen te kunnen zien. Helaas mogen we in de Royal Mummies Gallery geen foto’s maken. Dat doen we wel bij de andere tentoonstelling, met objecten uit de hele Egyptische geschiedenis. We verbazen ons over bijvoorbeeld de volledig intacte Tent of Purification. Nog nooit eerder van het bestaan gehoord!
Farao’s en mummies in Caïro, de Royal Mummies mag je niet fotograferen
Koptisch Caïro
Net als het National Museum of Egyptian Civilization vind je Koptisch Cairo in het zuiden van de stad. Deze 2 zijn daarom perfect met elkaar te combineren in een lange dag sightseeing. In dit deel van Oud Cairo vind je het fort van Babylon, het Koptisch Museum, de Hangende Kerk, de Griekse kerk van St. George en vele andere Koptische kerken en historische locaties. Je kunt er ook wel een hele dag doorbrengen, maar daarvoor is zelfs onze tijd te kort. Wij bezoeken Koptisch Caïro tijdens onze eerste reis naar Egypte. In de christelijke traditie wordt aangenomen dat de Heilige Familie dit gebied bezocht en verbleef op de locatie van de kerk van de heiligen Sergius en Bacchus. Koptisch Cairo was een bolwerk voor het christendom in Egypte, zowel vóór als tijdens het islamitische tijdperk. Alleen al het feit dat er zoveel Christenen in Egypte waren is voor ons een openbaring.
Moskeeën en koranscholen in Middeleeuws Caïro
Een paar kilometer ten noorden van Koptisch Caïro vind je het veel grotere, Middeleeuws Caïro of Islamitisch Caïro. De moskeeën en koranscholen zijn vaak echt architectonische hoogstandjes en hier binnenstappen geeft ons het gevoel een stap terug in de tijd te doen. Datzelfde geldt voor ronddwalen door de straten van Islamic Caïro. Hier zijn wij echt een bezienswaardigheid, zeker met onze 2 blonde meiden bij ons. Lokale schoolkinderen verdringen zich om ons te bekijken, terwijl wij onder de indruk zijn van de miniscule winkeltjes waar zij hun snoepjes en brood komen halen. Om ons heen gescheurde muren van oude moskeetjes, houten balkons die we aan de afbrokkelende huizen vastgeplakt lijken en overal steegjes en bedrijvigheid zoals cafeetjes en winkeltjes.
Amir Khayrbakh funerary complex is één van de bezienswaardigheden in Middeleeuws Caïro
De rijkbewerkte koepel, vensters en minaret van de Amir Khayrbakh funerary complex, met koranschool, moskee en sabil (drinkplaats) trekken al van ver onze aandacht. Eenmaal binnen worden we door een lieve dame rondgeleid. De lichtinval binnen in de oude moskee en de zware, houten deuren zijn spectaculair. En zo zijn er in Islamic Caïro zo ongelooflijk veel mooie, historische complexen. De Aqsunqur Mosque of blauwe moskee heeft geweldige, blauwe mozaïektegels binnenin en tropische palmen op de binnenplaats.
De omgeving van Bab Zuweila is ook een geweldig stukje Middeleeuws Caïro. We zien er overal schitterende houten balkons, vol houtsnijwerk. Marktkraampjes vol handwerk en theeverkopers die roepend klanten zoeken zorgen voor extra sfeer. De moskee van Sultan Al Muayyad Shaykh is een enorme verzameling vakmanschap: van beeldhouwwerk tot houtsnijwerk en houten deuren ingelegd met ivoor. We kijken er onze ogen uit.
vakmanschap en ambachten in Middeleeuws Caïro
Khan El-Khalili market en Al Muizz Al Deen street
Een andere plek in het Middeleeuwse (Islamitische) deel van de stad en tjokvol bezienswaardigheden in Caïro is het Qalawun complex en de omgeving daarvan. Helaas zijn wij net te laat om de gebouwen van binnen te kunnen bekijken. We zijn er 10 minuten voor sluitingstijd en mogen niet meer naar binnen. We mogen nog even door de deur naar binnen gluren. Hier komen we een volgende keer in Caïro zeker terug. Een eindje verder in dezelfde Al Muizz Al Deen straat zien we in het laatste zonlicht één van de meest markante gebouwen van dit stukje Caïro: Sabil Kuttab. Deze Middeleeuwse openbare drinkplek is tegelijkertijd ook een koranschool. De architectuur met houten details is fantastisch, net als de houten balkons rondom Sabil Kuttab.
De hele wijk rond Al Muizz Al Deen is er één vol bedrijvigheid. Wij kopen hier onze souvenirs, na flink afdingen. De Khan El-Khalili market is echt dé plek in Caïro om leuke souvenirs te vinden. Hier is echt alles te koop. Ook de Egyptenaren zelf kopen op deze markt. Geregeld fietst er iemand met een enorme bakplaat broden tussen de marktbezoekers door. Overal gebeurt wat. We komen oren en ogen tekort hier.
Sabil Kuttab en Khan El Khalili market, dé plek voor souvenirs in Caïro
Northern Cemetery: één van de opmerkelijkste bezienswaardigheden van Caïro
De Stad van de Doden, of Necropolis van Caïro, ook wel Qarafa genoemd is een uitgestrekte zee van graven en tombes. Hier vind je necropolissen en begraafplaatsen uit het islamitische tijdperk in Caïro, vandaar de lokatie naast Islamic Cairo. Deze Middeleeuwse begraafplaatsen strekken zich uit ten noorden en ten zuiden van de Citadel van Caïro, onder de Mokattam-heuvels en buiten de historische stadsmuren. Ze beslaan een gebied van ongeveer 6,4 km lang em zijn opgenomen in het UNESCO-werelderfgoed van “Historisch Caïro.
De eerste keer dat we deze gigantische necropolissen zien kunnen we slechts 1 woord uitbrengen: ooooohhhh! Helemaal zodra we zien dat het werkelijk een deel van de stad is dat bewoond wordt. Mensen wonen tussen de graven, in eenvoudige huizen, soms niet meer dan hutten, maar ook enkele tombes zijn als woning in gebruik. Het woningtekort in miljoenenstad is schrijnend en dit is één van de resultaten. We wandelen totaal verbaasd tussen de grafmonumenten en woongedeeltes door. Er is zelfs een school. Niet één van de standaard bezienswaardigheden van Caïro, maar zeker een indrukwekkende voor ons.
Northern Cemetery is één van de meest aparte bezienswaardigheden van Caïro
Citadel en Mohammed Ali moskee
Bij de verschillende bezienswaardigheden in Caïro zie ik op kaartjes steeds eenzelfde foto. Het uitzicht over de Sultan Hassan mokee en medrassa met daarachter de oude stad Caïro vind ik fascinerend. De plek waar die foto genomen is wil ik echt bezoeken. Al gauw kom ik erachter dat die vanuit de Citadel gemaakt moet zijn. De entreeprijs voor de Citadel is vrij fors, aangezien het blijkbaar één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Caïro is. We besluiten daarom er ook maar een uurtje te gaan rondkijken.
De Muhammad Ali-moskee of Alabaster Moskee staat ook binnen de dikke muren van de citadel. Deze Ottomaanse moskee, gelegen op de top van de citadel, is de grootste die in de eerste helft van de 19e eeuw werd gebouwd en is vanaf veel plekken in Caïro te zien. Ook wel tof om daar even binnen te kijken dus. Schitterende koepel en wat een prachtig bewerkte, stenen fontein staat er op de binnenplaats. Minstens net zo onder de indruk zijn we van het uitzicht, waarvoor we eigenlijk gekomen zijn. Door de smog is het lastig er een mooie foto van te krijgen en de juiste hoek kunnen we ook niet vinden, omdat juist die delen afgezet zijn. Toch vinden we de Muhammad Ali-moskee en de citadel één van de gaafste (hetzij erg overprijsde!) bezienswaardigheden in Caïro.
De Citadel en de Mohammed Ali moskee zijn vanaf veel plekken in Caïro zichtbaar
Sultan Hassan moskee en medrassa, inclusief tombe
Het is hét uitzicht dat je ziet vanaf het uitkijkplatform van de Citadel: de Sultan Hassan moskee en medrassa. Deze historische bouwwerken zijn groot, tot in detail prachtig afgewerkt, indrukwekkend en een must visit. Toen het in de 14e eeuw gebouwd werd was het van ongewone afmetingen. Extra bijzonder is dat het gebouwd is tijdens een lange epidemie van de Plaag in Caïro. Nog steeds zijn de moskee en medrassa enorm en één van de mooiste bezienswaardigheden in Caïro. Door de jaren heen is de moskee, vanwege haar strategische positie en afmetingen, geregeld als fort gebruikt. De historie is eraan af te zien. Natuurlijk gaan wij er een kijkje nemen.
Wij zijn aan de buitenkant al onder de indruk van het hele complex, maar vooral van de marmeren nissen met geometrische details, de uitbundig gedecoreerde minaretten en het enorme toegangsportaal vol decoratie. De binnenkant van zowel de medressa als de moskee zijn nóg mooier. De stenen fontein met vier bogen rond de binnenplaats, de kleurrijke stenen op de achterwand en minbar van de moskee zijn maar enkele details die opvallen. Wat ons betreft is de Sultan Hassan moskee één van de niet te missen bezienswaardigheden van Caïro.
Sultan Hassan moskee en medressa: niet te missen in Caïro
De Gizeh piramides en de Sfynx
De piramides van Gizeh zijn dé bezienswaardigheden van Caïro en eigenlijk van heel Egypte. Wij zijn niet bepaald dol op drukke, toeristische plaatsen en daarom bereid ik ons bezoek aan de piramides van Gizeh goed voor. Zo weten we wat ons te wachten staat. We hebben daardoor geen last van scams zoals taxichauffeurs die onder één hoedje spelen met paarden- en kamelenmannen en we weten dat zelfs politiemannen hier niet te vertrouwen zijn. In een apart blog deel ik de tofste fotoplekken van de piramides van Gizeh met je. En ik vertel je wanneer je de piramides het beste kunt bezoeken. Het nieuwe Grand Egyptian Museum vind je ook vlakbij de piramides van Giza.
De piramides en tombes van Saqqara en Darshur
De piramides van Saqqara en Dashur zijn een stuk minder bekend. Zo blij dat wij ook die bezoeken en daar de binnenkant van de piramides én de graftombes kunnen zien. Stiekem zijn de piramides van Saqqara en Dashur mijn favorieten. Hier komt slechts een fractie van de bezoekers en heb je alle rust en tijd om te zien wat je in Gizeh moet delen met veel anderen en veel geld kost. De piramides van Saqqara en Dahur voelen authentieker en zijn gelukkig (nog) geen toeristenkermis. In een apart blog vertel ik precies hoe je deze piramides en tombes vanuit Caïro bezoekt.
de rode piramide en de knikpiramide van Dashur zijn minder bekend, maar heel erg de moeite
Waar overnachten in Caïro
Caïro is enorm. De verkeerschaos is grote delen van de dag echt een probleem om je te verplaatsen tussen de bezienswaardigheden en je accommodatie. Kies daarom de plek van je slaapplek wijs. De meeste accommodatie vind je in de omgeving van Tahrir Square, het centrum en in en rond Giza. Wij hebben eerst een aantal nachten op loopafstand van Tahrir Square en het Egyptian Museum overnacht, aan het begin van onze reis. Veel hotels in deze omgeving krijgen erg slechte reviews en liggen op lawaaierige plekken. Dit hotel heeft vriendelijk personeel, comfortabele bedden en een gaaf uitzicht. Hiet is niet ver van Tahrir, maar ook redelijk dicht bij Middeleeuws Caïro.
Bij terugkomst in Caïro, na onze rondreis door Egypte, hebben we een paar nachten in Giza geslapen. Ik heb uitgebreid onderzoek gedaan naar welke accommodatie het beste uitzicht op de piramides heeft voor de beste prijs. Dit schone, nieuwe hotel heeft slechts 4 kamers en zit in een gebouw met verschillende andere kleine hotelletjes. Vanaf het dakterras heb je een fantastisch, bijna onbelemmerd uitzicht op de piramides.