bezienswaardigheden Dinant met kinderen

bezienswaardigheden Dinant met kinderen

Dinant is een bijzonder fotogeniek stadje in de Ardennen aan de oever van de Maas. Nou maken de bezienswaardigheden Dinant niet meteen dé nummer 1 plaats om te bezoeken met kinderen, sterker nog… de gemiddelde toerist is hier al aardig op leeftijd. 😉 Zowel de mooie plaats zelf als haar omgeving hebben echter volop verrassingen voor iedereen! Op korte afstand van dit stadje is bovendien genoeg te beleven voor wie Dinant met kinderen bezoekt. Cultuur, natuur, actief buiten of juist lekker binnen. Welke bezienswaardigheden Dinant en omgeving nou echt de moeite waard maken lees je hier.

Bezienswaardigheden Dinant centrum

Zodra je het stadje nadert is meteen duidelijk waarom Dinant zo populair is. Die in het oog springende kerk aan dit prachtige stukje Maas, waar de citadel boven uit torent, bovenop een enorme rots, maken dat je deze plek in één seconde in je hart sluit. De collegiale Onze-lieve-Vrouwekerk, met haar peervormige klokkentoren en fantastische glas-in-loodramen is een goede eerste stop. Pal naast de kerk kan je naar de hooggelegen citadel. In de zomer kan je er voor kiezen om de trap, met meer dan 400 treden, te beklimmen, maar wie Dinant met kinderen bezoekt zal zeker punten scoren door het kabelbaantje te nemen.

Dinant met kinderen kabelbaan citadelBen je in Dinant met kinderen dan is de kabelbaan naar de citadel zeker een hit

Het uitzicht over Dinant is geweldig vanaf de Citadel en het terras van cafétaria / frituur “Les Canons”, vanaf de stad gezien rechts van de Citadel en kabelbaan. Naast “Les Canons” is een leuke speeltuin, waar de kinderen zeker wel een half uurtje zoet zullen zijn, maar waar het hier boven écht om gaat is natuurlijk de Citadel zelf. Je kan alleen een kijkje nemen op de binnenplaats en enkele vrij toegankelijke ruimtes, maar veel leuker is het om mee te gaan met de rondleiding. Zo zie je de gevangenis, de smederij , een klein wapenmuseum én als klap op de vuurpijl mag je door een nagemaakte loopgraaf sluipen. Deze laatste attractie is, vanwege het licht en geluid, niet heel geschikt voor jonge kinderen. Snel doorlopen dus.

Citadel Dinant met kinderenDe citadel van Dinant

In het centrum van Dinant kan een parkeerplaats zoeken een frustrerende aangelegenheid zijn. Bovendien betaal je na het eerste half uur parkeergeld. Boven, bij de Citadel, sta je gratis. Je kan na je bezoek aan de Citadel de kabelbaan naar beneden nemen en de rest van het stadje bezoeken. Let op! De laatste rit terug omhoog gaat om 17:00 uur (zomer 18:00 uur). Van november tot maart is de Citadel op vrijdag dicht en in januari op alle weekdagen.

In het centrum van Dinant, aan de oevers van de Maas, kan je normaal gesproken aan boord stappen van één van de rondvaartboten, die je in 3 kwartier een geheel andere kijk op het stadje biedt. Vanaf het water kan je heerlijk relaxt genieten van het uitzicht op de stad en de omringende dorpen. Helaas stonden tijdens ons bezoek aan Dinant alle sluizen open, vanwege de bouw van een energiecentrale en de schoonmaak van de Maas, waardoor we zelf geen boottripje hebben kunnen maken. Een extra ommetje door het centrum is echter ook geen straf, prachtige gebouwen genoeg en de kinderen vonden de kleurrijke saxofoons op de brug geweldig.

bezienswaardigheden Dinant met kinderen centrumZonder speciale bezienswaardigheden voor kinderen is Dinant toch een hele toffe stad

Bezienswaardigheden Dinant bij regen

Het weer is niet altíjd even stralend in Dinant, het blijft België en daar regent het zo nu en dan ook wel eens. 😉 Gelukkig hoef je jezelf dan niet te vervelen als gezin. Ongeveer een kilometer buiten het centrum kan je afdalen in één van de mooie grotten van de Ardennen. De Grotte “la Merveilleuse” haalt het niet bij de grotten van Han, maar is zeker een kijkje waard, al is het maar om de vreemd scheef gegroeide stalactiet te zien, de enige in heel Europa. En de gids hier is een vermakelijke man, die heel wat over de grot en haar geschiedenis weet te vertellen.

Tien minuten ten Zuiden van Dinant ligt Château de Freÿr, een prachtig Renaissance kasteel met een echte kasteeltuin, inclusief een “doolhof” van beukenhagen en honderden jaren oude sinaasappelbomen. De ligging aan de Maas, met een aantal spectaculaire rotsen aan de overkant, is super en al een reden op zichzelf om hier even een kijkje te komen nemen. De informatie wordt op een beetje een saaie manier gedeeld, op witte A-4 vellen, maar het is meteen duidelijk waarvoor elke ruimte diende en de prachtige inrichting is daarom zeker ook leuk voor kinderen.

slecht weer bezienswaardigheden Dinant met kinderenSlecht weer bezienswaardigheden Dinant met kinderen

Doornroosjekasteel

Een kwartiertje naar het Zuidoosten is Château de Vêves een Doornroosje-achtig kasteel dat zeker tot de verbeelding spreekt. Die verbeelding wordt voor kinderen nóg een stukje echter doordat ze verkleed als prinses of ridder het kasteel mogen ontdekken. Ook hier wordt de info weer niet bepaald interactief overgebracht, er valt wat dat betreft nog wel wat winst te behalen in deze regio, maar dat is met opnieuw een geweldig mooi interieur ook niet echt nodig. Voor kinderen wordt veel extra’s gedaan, tijdens ons bezoek kwamen we de grote zaal binnen toen er net met de kinderen gedanst werd op Middeleeuwse muziek, er was een echt haardvuur aan en de kinderen mochten “boogschieten”. Erg leuk allemaal.

Doornroosje kasteel bij DinantHet Doornroosje kasteel is favoriet door de leuke activiteiten voor kinderen

Burchtruïne van Montaigle

In Montaigle, ongeveer een kwartier ten Noordoosten van Dinant, stond ooit een machtige burcht. Wat nu nog rest is alleen de ruïne. Maar wat voor één! Van elke kant zien de restanten van de burcht er weer compleet anders uit en je hebt niet veel fantasie nodig om te zien wat voor een machtige plek dit ooit was. Een ontdekkingstocht door de ruïne is een gave ervaring voor kinderen. En volwassenen. 😉 Het wordt hier nooit echt heel druk en kom je in het voor- of naseizoen, dan is de kans groot dat je de hele burcht voor jezelf hebt.

Sinds de Fransen de burcht in de 16e eeuw in brand staken, om alles wat ze hier ooit bouwden weer te vernietigen, is het bouwwerk steeds verder uit elkaar gevallen. Tot een groep vrijwilligers besloot de burcht te restaureren. In één van de overdekte ruimtes zie je hun gereedschappen staan en uit één van de gebouwen op het terrein klonk fanatiek gehamer, tijdens ons bezoek. Fijn om te weten dat deze historische, maar gek genoeg ook lieflijke, plek behouden blijft. Het uitzicht rondom, over de Molignee rivier en de beboste heuvels, is zo mooi.

Montaigle burcht ruïne bij DinantMontaigle burcht ruïne bij Dinant

Schilderachtige dorpjes vlakbij Dinant

In de dorpjes om Dinant heen stap je echt het platteland op. Onze meiden genoten in Celles van het voeren en aaien van de kalfjes die in aan de buitenkant van een kleine koeienstal stonden. De klim, via de kruisweg, naar de vroegere priorij is zeker ook de moeite. Minder plattelands, maar wel heel schilderachtig vonden we Bouvignes-sür-Meuse, dat op een steenworp afstand van Dinant ligt en waar de kinderen zich in het Maison du Patrimoine kunnen verkleden in Middeleeuwse kleding. In Celles wandelden we tussen boerderijen, oude religieuze bouwwerken en een heuse kasteelboerderij, met tussendoor een heerlijk uitzicht op de landerijen er omheen.

Actief in de omgeving van Dinant

Vlakbij het kasteel van Vêves ligt natuurpark Fufooz, een bijzonder gebied, uniek in Europa vanwege de droge, schrale heuvels, met magnifiek uitzicht over de rivier de Lesse. Je kan over en om de heuvels een mooie wandeling maken, waarbij een tiental grotten bezocht kunnen worden. Onze meiden vonden het erg spannend en het was een leuke afwisseling op het wandelen als we weer bij een grot kwamen. In enkelen wonen vleermuizen. Ongeveer halverwege, aan de Lesse, is een cafétaria, waar je heerlijk aan het water kan zitten en wat kan eten en drinken.

Vanuit Falaën kan je als gezin ook prima actief zijn. Hier start namelijk het railbike traject naar Warnant of Maredsous. In een 4-persoons fiets die op een spoor staat trap je in ongeveer een uur naar één van deze plaatsen. Je kan kiezen voor een enkele reis of retour, met een pauze in het midden.

schilderachtige dorpjes en mooie natuurschilderachtige dorpjes en actief zijn in de mooie natuur

Met oudere kinderen is het een gaaf avontuur om te gaan Kayakken op de Lesse. Er zijn één- en tweepersoonskayaks beschikbaar en er zijn verschillende afstanden mogelijk. In Anseremme (aan een heel mooi stukje Maas, net onder Dinant) kan je bij Lesse Kayaks terecht.

Heb je geen last van hoogtevrees en hou je wel van een uitdaging? Dan is de Dinant Adventure ervaring misschien wat voor je. Een parcours met 40 touwbruggen, een evenwicht parcours en een ondergronds parcours behoren tot de mogelijkheden.

Tussen Dinant en Namen ligt een fietspad, dat deze 2 steden met elkaar verbindt en de Maas volgt met al haar bochten en mooie vergezichten. De fietsroute van Dinant naar Namen is een onderdeel van het RAVel fietsroute netwerk en met een paar tussenstops ook prima te doen als dagtrip voor gezinnen. Let wel op dat het niet alleen vlak asfalt is dat je onderweg tegenkomt, dus een mountainbike is wellicht een verstandige keus en zelf fietsen alleen als je kinderen echt al flink kunnen trappen.

Overnachten in Dinant

Overnachten in Dinant met een gezin is niet heel goedkoop, maar wie even rond kijkt kan zeker iets moois en betaalbaars vinden. Een erg goede deal voor wie Dinant met kinderen bezoekt is dit appartement, vlakbij het centrum. Heel veel keus aan accommodatie heeft Les voisins de Mr Sax. Van tweepersoonskamers tot aan een volledig huis met 5 slaapkamers en alles wat daar tussen zit. Zelf sliepen we net buiten Dinant, in een hotel dat ook grote familiekamers heeft en een binnenzwembadje. Ideaal als het een dagje minder lekker weer is. Je slaapt hier heerlijk rustig en bent toch ZO in Dinant. Erg praktisch is bovendien dat er een aantal eetgelegenheden direct naast de deur zijn.

Wij bezochten Dinant en omgeving alweer enige tijd geleden. We zijn door dat bezoek wel erg enthousiast geworden over de regio en hopen binnenkort opnieuw een weekend naar België af te reizen. Collega Judith weet ons in elk geval verder te overtuigen, met haar blog over de Ardennen met kinderen.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn België blogs, of kies een andere bestemming »