bezienswaardigheden Chiang Rai

Welke bezienswaardigheden in Chiang Rai móet je zien?

Ik hou helemaal niet van Instagram hotspots! En toch ben ik dol op de bezienswaardigheden in Chiang Rai, die bijna allemaal zo in de Thailand Instagram hotspot top-10 kunnen. Van alle plekken die we tijdens onze rondreis door Thailand bezochten, met ruime tijd in de onontdekte Isaan, is Chiang Rai één van mijn favorieten. De sfeer van de stad is heerlijk relaxt en we hebben er een week in een erg fijn, ruim appartement doorgebracht. Het voelde echt als een thuis in onze reis. Meestal mijden we de plekken waar dames in zwierige jurken, met strooien hoedjes staan te draaien voor de camera. Hier in Chiang Rai hebben we juist genoten van al die te perfecte plaatjes van tempels, restaurants en andere hotspots. Deze instagramwaardige bezienswaardigheden in Chiang Rai mag jij ook niet missen!

Niet te missen bezienswaardigheden Chiang Rai: gekleurde tempels

Dé bezienswaardigheden in Chiang Rai die iedereen kent en die je dus zeker niet mag overslaan zijn de gekleurde tempels. De Witte Tempel, Wat Rong Khun, is de bekendste van allemaal, ook al is hij nog niet eens af. Wij bezoeken de Witte Tempel voor het eerst in 2007. Inmiddels is er al veel meer afgemaakt en lijkt het steeds meer op een witte mini-Efteling. Door de jaren heen is deze tempel een echte Instagram hotspot geworden. Het is er dan eigenlijk ook altijd druk. Wij zijn er halverwege de ochtend en dat is eigenlijk al te laat. Veel minder bekend is de Blauwe Tempel, die ook een stuk nieuwer is. Ook deze in 2016 geopende tempel heeft wat ons betreft een hoog Efteling gehalte, maar is wel heel gaaf om met eigen ogen te zien.

Chiang Rai Blauwe TempelWij vinden de blauwe tempel in Chiang Rai leuker dan de witte

In Chiang Rai zijn ook verschillende historische tempels, waarvan er 3 écht indruk op ons hebben gemaakt. Ook het Wat Ming Mueang complex is gaaf. In een apart blog deel ik alle niet te missen tempels van Chiang Rai met je.

Eén van de bijzondere bezienswaardigheden van Chiang Rai: Baan Dam museum

Geregeld wordt Baan Dam, oftewel the Black House, de Zwarte Tempel genoemd. Een tempel is Baan Dam echter zeker niet. Het Baan Dam museum is wél één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Chiang Rai. Dit Zwarte Huis is tegenwoordig een museum. Het is niet één huis, zoals je misschien zou denken met deze naam. Het is een verzameling bouwwerken, waaronder een woonhuis van de kunstenaar Thawan Duchanee, die in 2014 overleed. Een mix van traditionele bouwwerken met veel houtsnijwerk, ook in het meubilair, en opgezette dieren staat op het groene terrein tentoongesteld. Naast houten voorwerpen is er ook veel glas en terracotta en er worden zelfs schelpen gebruikt in de kunstwerken.

Baan Dam Museum Chiang RaiHet Baan Dam Museum is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Chiang Rai

Er is ook een opmerkelijk, modern huis, waarin Thawan Duchanee zelf gewoond zou hebben. Wij zijn zo’n anderhalf uur in het Baan Dam museum als onze kinderen er genoeg van hebben. Zouden we zonder kinderen zijn geweest, hadden we makkelijk nog een uur langer rond kunnen lopen. Kies wel een rustige, doordeweekse ochtend uit. In de middagen en met name in de weekenden kan het hier druk worden.

Heerlijke hotspot in het centrum: Fika

Wij zijn al een aantal maanden op reis in Azië als we in Chiang Rai aankomen. Eten en slapen doen we al die tijd het liefst zo lokaal mogelijk. In Chiang Rai verwennen we onszelf met een ruime, luxe accommodatie en besluiten we ook weer eens lekker Westers te eten. Dat kan hier. Voor een toetje zijn we van plan naar één van de hotspots in het centrum van Chiang Rai te gaan: Fika. We spotten Fika alleen al tijdens onze eerste ochtend in Chiang Rai en kunnen écht niet wachten op dat toetje tot na de lunch. 😉 Daarom gaan wij er al om half 11 ‘s ochtends naar binnen. Een goede keus denk ik, want mocht het later op de dag drukker worden, dan is de coolste zitplek in dit suikerzoete café wellicht al bezet.

Fika Chiang RaiFika is één van de hipste plekken die we bezocht hebben in Chiang Rai

Fika is niet echt één van de geijkte bezienswaardigheden van Chiang Rai, maar je komt er zeker niet naar buiten zonder foto’s te maken. Van de Goddelijke taartjes, de zoetroze zitplek met roosjes rondom en de gave muurschildering bij de toiletten.Wij kunnen niet kiezen en besluiten 4 verschillende taartjes te nemen, zodat we allemaal bij elkaar kunnen proeven.

Klokkentoren: het bekendste herkenningspunt van Chiang Rai

Ga je een taartje eten bij Fika, dan kun je er niet omheen: het herkenningspunt van Chiang Rai staat er pal voor de deur. Wij vinden deze Klokkentoren uit 2005 nogal een protserig, gouden ding. Als we er dan toch zijn, maken we er natuurlijk een foto van. In de avond schijnt er om 19, 20 en 21 uur een korte light and sound te zijn, maar daar zijn we niet voor terug geweest.

Fika en Klokkentoren Chiang RaiFika café is op steenworp afstand van de beroemde Klokkentoren van Chiang Rai

Instagramwaardige tuin met restaurant: Lalitta café

Zo’n 6 kilometer ten noorden van de Klokkentoren, in één van de buitenwijken van Chiang Rai, bezoeken we een andere Instagram hotspot. Een bezoek aan Lalitta café is handig te combineren met Wat Ming Mueang. Wij lopen zelfs van het tempelcomplex naar Lalitta café, zodat we niet op een taxi hoeven wachten die erg lastig te krijgen is bij de meer afgelegen bezienswaardigheden van Chiang Rai. Gelukkig ligt Lalitta café aan de doorgaande weg, dus het is vrij makkelijk om hier een Grab te krijgen als je er weer weg wilt. Van die doorgaande weg is weinig te merken zodra je door de toegangspoort naar binnen bent gegaan trouwens.

Vanwege de populariteit van Lalitta café moet je er tegenwoordig entree betalen. In eerste instantie frons ik daar mijn wenkbrauwen over, maar voor ons vieren is het slechts een paar euro en bovendien krijg je de entreeprijs als korting op je bestelling in het café. Een slimme en begrijpelijke manier om te zorgen dat het café niet slechts één van de bezienswaardigheden van Chiang Rai is, maar je ook daadwerkelijk wat bestelt. Niet heel gek natuurlijk, in een café. De sprookjesachtige tuin vol orchideeën en andere kleurrijke bloemen leidt je via een bruggetje naar een heuse waterval. Dat hadden we aan de buitenkant toch niet gedacht! Na een rondje fotograferen genieten we in één van de café’s (het zijn er meer op hetzelfde terrein) van opnieuw heerlijke gebakjes. Je zou denken dat we wel een paar kilo zijn aangekomen in Chiang Rai zeker?! 😉

Lalitta café Chiang RaiLalitta café is denk ik de meest Instagrammable bezienswaardigheden van Chiang Rai

Khun Korn waterfall

Dé aantrekkingskracht van Chiang Rai is natuurlijk ook de ligging midden in de met jungle begroeide heuvels in Noord-Thailand. Er liggen daar een aantal prachtige watervallen verscholen, die een mooie dagtrip waard zijn. Op de scooter / motorbike watervalhoppen is alleen een aanrader als je ervaring hebt met motorrijden. De wegen in Chiang Rai zelf en de doorgaande wegen de stad in en uit kunnen erg druk en hectisch zijn, geen aanrader als je geen of weinig rijervaring hebt op een motor. In mijn herinnering is het verkeer lang zo druk niet op het platteland rond de stad, dus ik maak de vergissing wel een motorbike te huren en daar met onze oudste achterop mee op pad te gaan. Onze bestemming: de Khun Korn waterfall.

De doorgaande weg tot Victoria village is hels. Er is heel veel vrachtverkeer en de weg is niet van geweldige kwaliteit. Vanaf de afslag begint het grote genieten. Al gauw worden we omgeven door jungle en we volgen een stroompje. Aan de waterkant zijn verschillende restaurantjes. Op de terugweg maken we er een stop. De wandeling van de parkeerplaats naar de Khun Korn waterfall gaat door schitterend groene, tropische vegetatie en is niet al te lastig. Heb je tijd en zin, dan kun je na de waterval nog een stop maken bij My Family Coffee farm: geweldige uitzichten, zien hoe koffie groeit en een lekker bakkie doen.

Khun Korn waterfall Chiang RaiDe Khun Korn waterfall is slechts één van de mooie watervallen rond Chiang Rai

Andere bezienswaardigheden rond Chiang Rai

Behalve verschillende watervallen en koffieplantages zijn er ook theeplantages rond Chiang Rai. Ook kun je er prachtig wandelen in de jungle. De mooiste plekjes vind je door de inwoners van de stad te vragen waar zij in het weekend graag naartoe gaan, of zoom een beetje in op google maps. Kies dan zelf wel het best een doordeweekse dag uit, dan is het waarschijnlijk heerlijk rustig.

Accommodatie Chiang Rai

Wij zijn wat laat met het reserveren van onze accommodatie in Chiang Rai. Daardoor is het typisch Thaise, erg goed beoordeelde huis op een zeer centrale locatie dat we op het oog hadden helaas al vol geboekt. Wij slapen daarom in een huis in een enorme tuin, wat buiten Chiang Rai. Het is ons uitstekend bevallen, omdat we op dat moment echt even rust zoeken. De meest ideale plek voor het bezoeken van alle bezienswaardigheden in Chiang Rai is het echter zeker niet. Deze accommodatie met zwembad ligt dan net wat centraler, maar toch ook rustig in een heerlijke tuin.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Een reactie op “Welke bezienswaardigheden in Chiang Rai móet je zien?

  1. Linda zegt:

    Wat leuk om over Chiang Rai te lezen. Heel eerlijk gezegd is mijn beeld namelijk altijd dat er niks meer is dan alleen die witte tempel. Waarvan ik mij ook kan voorstellen dat het daar inderdaad enorm druk is, maar denk ik ook wel prachtig mooi. Die waterval in de omgeving ziet er mooi uit en die blauwe tempel ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *