betere reisfoto's Borneo

8x Betere reisfoto’s door originaliteit

Reisfoto’s zijn heerlijk om naar te kijken en op een koude, druilerige zondag kan ik me uren vermaken met het bekijken van de foto’s van mijn favoriete reisfotografen, of op Instagram. Daar volg ik dan ook veel accounts die bol staan van de mooie, inspirerende, bijzondere en kleurrijke reisfoto’s. Ik hou van kleur en mijn eigen reisfoto’s zijn dan ook vaak kleurrijk. Gelukkig zijn er genoeg andere reisfotografen die daarvan houden, dus aan inspiratie op dat gebied geen gebrek. Meer nog houd ik van originaliteit en dát blijkt niet altijd even makkelijk te vinden. Een paar jaar terug werd je op Instagram overspoeld met foto’s waarbij een dame je als het ware aan de hand het beeld in lijkt te trekken. De eerste keer erg leuk. Daarna… vermoeiend. Mensen: wees origineel, dat kijkt een stuk leuker. Daarom deze post: betere reisfoto’s maken, hoe doe je dat met een beetje originaliteit? Zo kom jij straks ook thuis met unieke reisfoto’s!

#1 Gebruik tegenlicht

Eén van de eerste dingen die je geleerd worden als je begint met fotograferen is dat je het beste fotografeert met de zon (deels) in de rug. Het is haast een soort van regel en geeft inderdaad heel vaak het beste resultaat. Betere reisfoto’s maken, die ook nog eens origineel zijn betekent dat je soms echter van de regels moet afstappen. Zo kan een laagstaand zonnetje, dat precies tussen de bladeren door piept, of net over de berg heen schijnt het mooiste sfeerbeeld geven. En inderdaad, dat is dan wel met tegenlicht. Ook maak je bij ondergaande (of opkomende) zon hele mooie silhouetten, tegen een roodgekleurde lucht. Bij de foto hier onder geeft het tegenlicht juist mooi de nadruk aan de pasteltinten van de huizen en het silhouet van de mevrouw in sari komt duidelijk naar voren door de lichtere achtergrond.

Betere reisfoto's: gebruik tegenlichtKies om betere reisfoto’s te maken eens voor de verrassing van tegenlicht

#2 Focus je op dagelijkse dingen en details

Vaak is het eerste dat je doet als je op een bestemming aankomt foto’s nemen van de geweldig mooie uitzichten, de monumenten en de bijzondere architectuur. Alles waarvoor je juist speciaal naar die plek bent afgereisd wordt vastgelegd en dan vaak vanuit dezelfde hoek als dat ene perfecte plaatje dat je in de reisgids of op internet gezien hebt. Wil je iets speciaals vastleggen? Of met betere reisfoto’s thuiskomen dan je buurman, die vorig jaar naar dezelfde stad of plaats is geweest? Dan zal je echt met wat beters moeten komen.

Probeer in beeld te brengen wat deze plek z’n charme en bijzondere sfeer geeft en kijk verder dan die plaatjes die je vooraf in je hoofd hebt. Wat raakt je en welke details vallen je op? Is het die man in dat bootje van de zeenomaden, die kokosnoten en vis aan zijn gezin komt brengen op dat oogverblindend mooie strand? Of is het die felgekleurde sari, die wappert in de wind, midden in dat verstilde woestijnstadje? Of is het een groepje straathonden midden in de chaos van die drukke stad? En vraag jezelf af: Wat geeft een beter beeld van India? Een foto van de Taj Mahal, of een detail van de prachtige, rinkelende armbanden en een felgekleurde sari van één van de prachtige dames op het platteland?

betere reisfoto's focus op dagelijkse dingenJe zou het niet verwachten, maar ook jouw focus op dagelijkse dingen zorgt voor betere reisfoto’s

#3 Ga eens aan de andere kant staan

En ga je toch voor een foto van één van de highlights, omdat je nou eenmaal ook de grote bezienswaardigheden zelf gefotografeerd wilt hebben? Kies dan eens voor een originele invalshoek. Ga op de grond liggen, ook al is dat wat minder charmant, fotografeer de brug juist van onderen in plaats van er bovenop of loop in ieder geval naar een hoekje waar geen of weinig andere toeristen staan. Dat deed ik ook bij op het strand in Gambia. Daar waar ik aan het strand een eenvoudig huisje en een aantal indrukwekkende Baobab bomen zie staan loop ik het stoffige zandpad omhoog, om te kijken hoe de wereld er daar uitziet. Dochter en straathond volgen en hoppa, een originele reisfoto is zo gemaakt. De rest van de wereld is het strand niet af geweest en bekeek ons verbaasd toen we weer beneden kwamen.

Gambia betere reisfoto's ga aan andere kant staanGa eens aan de andere kant staan, dat geeft een origineler beeld

#4 Breng de locals in beeld in hun eigen omgeving

Locals op de foto zetten is altijd een goed idee. Je krijgt zo een totaalbeeld van de plek waar je geweest bent door locals onderdeel van je foto te laten zijn en ze laten zien hoe ’t er daadwerkelijk is. De meeste mensen komen op Selong Belanak om te surfen. Dat er ook een tiental lokale vissersfamilies zo’n beetje OP het strand leeft zien de meeste mensen niet eens. Toch laten juist deze families je het werkelijke Selong Belanak zien, zoals het er al was lang voor de surfers kwamen.

betere reisfoto's door originaliteit op LombokDe lokale vissers die met de vangst thuis komen werpen een ander licht op het strand

Ik ben dol op markten. Je kan er op een heel natuurlijke manier de mensen in hun eigen omgeving fotograferen, terwijl je zelf op gaat in de drukte. Als je niet opvalt krijg je natuurlijke foto’s, omdat het leven verder gaat zonder dat iedereen onmiddellijk in de houding springt om te poseren. Of erger nog: naar je gaat roepen, waardoor het halve dorp meteen uitloopt en van een natuurlijke foto amper sprake meer kan zijn. Probeer ook eens verder te kijken dan alleen de standaard marktfoto en fotografeer locals in andere beroepen, of op ongebruikelijke plekken. In sommige landen wordt fotograferen niet gewaardeerd. In dat geval zal je nog creatiever moeten zijn.

Onderstaande foto nam ik tijdens een klim naar een hooggelegen fort, waar de sleutelbewaarder met de eerste bezoekers van de dag mee naar boven klom. Tijdens een pauze, waarin onze kids even op adem kwamen en hij nonchalant tegen een rots ging staan liep ik hem voorbij en maakte met de groothoek een landschapsfoto. De beste man had er geen idee van dat hij in beeld kwam en geeft de landschapsfoto net dat beetje originaliteit dat mist op veel vergelijkbare foto’s van deze plek.

betere reisfoto's breng locals in beeldBreng locals in beeld voor een goed beeld van je bestemming

#5 Combineer een detail in de voorgrond met een interessante achtergrond

Voor dit soort reisfoto’s leent wederom de groothoeklens zich uitstekend en terwijl ik dit schrijf realiseer ik me dat ik de afgelopen tijd opnieuw de groothoek niet genoeg gebruikt heb. Een interessant detail dat de aandacht naar zich toetrekt is een prima basis voor een goede reisfoto. Hoe mooi is het als dat detail je eigen kinderen of andere medereizigers zijn! Als er dan ook nog in de achtergrond iets gebeurt heb je een mooi geheel.

Let bij het gebruik van een groothoeklens op dat je dicht genoeg bij je onderwerp staat. Alles lijkt een stuk verder weg, waardoor je onderwerp heel klein lijkt als je niet dicht genoeg bij komt. Let ook op dat je niet te veel vervorming krijgt.

originele reisfoto's voor en achtergrondCombineer een detail met een interessante achtergrond

#6 Wees van de partij

Als je de kans krijgt om bij lokale feesten en partijen aanwezig te zijn: zeker doen! Soms loop je bij toeval tegen een ceremonie of viering aan. Of nog beter, je hebt de mazzel om voor een lokale bruiloft of een ander feest uitgenodigd te worden. Wat het ook is, het is dé kans om een bijzonder kijkje in de lokale cultuur te krijgen en unieke reisfoto’s te maken. Jij krijgt wat te zien van het land dat voor veel anderen vaak verborgen blijft. Grijp daarom je kans en maak zoveel mogelijk foto’s.

betere reisfoto's feesten en partijenToen ik voor een lokale bruiloft in Gambia werd uitgenodigd hoefde ik niet lang na te denken

#7 Ga naar plekken die niet in de reisgids staan

Zoek voor je naar je bestemming afreist eens op internet naar plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken, maar die niet in een reisgids staan. Of vraag, na aankomst, de locals naar dergelijke plekken. Je komt zo zeker weten thuis met originele reisfoto’s, die niemand anders heeft. Zo ging ik in Tallinn naar de oude Patarei gevangenis en zo bezochten wij in Marokko dit oude kabelbaanstation, dat al jaren niet meer in gebruik is. Een hele gave plek om te bezoeken, met volop mogelijkheden om creatieve foto’s te maken.

betere reisfoto's ga naar plekken die niet in de reisgids staanGa naar plekken die niet in de reisgids staan om bijzondere reisfoto’s te maken

#8 Doe eens gek

Met schaduwen kan je hele leuke dingen doen, net als met bewegingsonscherpte. Gebruik je eigen schaduw op een leuke manier om het onderwerp eens anders te belichten, of draai aan je diafragma, terwijl je de sluiter indrukt. Het zijn zomaar wat ideetjes om eens een ander soort reisfoto te maken. Maar met jouw creativiteit kom je geheid met leukere en originelere ideeën, dus doe eens gek en kom volgende keer met (nóg) betere reisfoto’s thuis!

betere reisfoto's wees creatiefCreatieve reisfoto’s zijn vaak betere reisfoto’s, dus: experimenteer!

In een apart blog deel ik nog meer tips voor betere reisfoto’s met élke camera. Heb jij nog aanvullende tips, om betere reisfoto’s te maken met originaliteit? Ik hoor ze graag!

Ga naar al mijn Fotografie blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

43 reacties op “8x Betere reisfoto’s door originaliteit

 1. Maya zegt:

  Normaal lees ik niet snel blogs over foto’s omdat Tom altijd degene is die de foto’s maakt en ik enkel wat kiekjes (stom woord maar het komt niet in de buurt van foto’s 😉) maak met de gsm. Af en toe zit er een gelukstreffer bij waar ik dan toch blij van wordt. Jouw foto’s vind ik altijd prachtig dus jouw blog wel gelezen en hoewel ik geen diafragma ed kan instellen met de telefoon ga ik proberen om met de andere tips wat inspiratie op te doen om mijn kiekjes naar een hoger niveau te tillen 😊
  Thanks!

  • Yvonne zegt:

   Fijn dat je er wat aan gehad hebt! En dank je voor het compliment. Ik heb zelf ook alweer zin om met de camera op pad te gaan. In de winter gebeurt dat toch minder vaak.

 2. anto zegt:

  Ik word ook een beetje moe van al die zelfde Instagram foto’s maar aan de andere kant, doe ik er net zo hard aan mee. Ben wel benieuwd hoe jij mij op originele wijze in een foto zou zetten? Ik draag namelijk regelmatig kleding en/of andere outdoor producten die ik in beeld wil brengen. Suggesties?

  • Yvonne zegt:

   Kleding vind ik lastig. Fotografeer ik eigenlijk nooit. 🙂 Misschien detailfoto’s maken en er daar een paar van achter elkaar plaatsen?

 3. Jessica zegt:

  Ik dacht dat ik hier al een keer op had gereageerd, al was het geen straf om het artikel gewoon nog een keer te lezen haha 😉 Goede tips Yvonne! Ik heb zelf iets met deuren en ramen tijdens stedentrips. Soms heb ik op een dag 100 foto’s gemaakt waarvan de helft al van deuren en ramen is haha!

  • Yvonne zegt:

   Ik vind deuren- en ramenfoto’s altijd heel erg leuk, maar gek genoeg vergeet ik die zelf dan weer te maken. Note to self: volgende keer deuren en ramen op de foto! 😉

 4. Kelly | Dutchie on the Road zegt:

  Wat een goed artikel Yvonne! Ik probeer ook steeds meer detail te fotograferen want dat wil ik nog wel eens vergeten. Vaak je zie mensen altijd in dezelfde richting fotograferen. Ik wil dan nog wel eens ‘dwars’ zijn en even omdraaien. Blijkt daar ook iets te zijn wat zeer de moeite waard is.

 5. Sanne zegt:

  Hele leuke tips! Je hebt helemaal gelijk, soms worden de foto’s veel mooier als je er op een andere manier naar kijkt. Ik heb het artikel opgeslagen en ga er binnenkort in Cambodja mee aan de slag! Dank je.

  • Yvonne zegt:

   Oh, lijkt me super om in Cambodja te gaan fotograferen! En jullie gaan ook al lekker snel. Alle voorbereidingen al klaar, of nog druk bezig?

  • Sanne zegt:

   De voorbereidingen zijn zo goed als klaar! Gister ontdekten we per toeval nog een klein, afgelegen eilandje en die hebben we aan het programma toegevoegd. Ik ben me nu aan het verdiepen in de local tips. Ben benieuwd! Nog twee weken en dan gaan we! Yeah!

 6. Denise - Follow my footprints zegt:

  Jaaaa, mooi! Mooie foto’s en goede tips. Ik ga ook graag voor originaliteit. En ik ben er nog steeds van overtuigd dat je het moet ZIEN. Sommige mensen zíen het niet en zullen het volgens mij ook nooit zien (hoewel tips als deze wellicht ietsje helpen). Jij hebt daar in elk geval geen last van. 😉

  • Yvonne zegt:

   Dank je. Je hebt gelijk, ik denk ook dat het lastig is als je er geen gevoel voor hebt. Ik zeg ook altijd dat de fotograaf de foto maakt en niet de camera. Maar oefening baart kunst. Mijn foto’s van nu zien er heel anders uit dan die van 20 jaar geleden. Ai… nu voel ik mij oud. 😉

  • Yvonne zegt:

   Het licht rond de zonsondergang en zonsopkomst is prachtig inderdaad! Helaas is dat met kleine kinderen niet altijd het meest ideale moment om op pad te gaan, maar soms heb ik wel eens mazzel. 🙂

  • Yvonne zegt:

   Dank je wel Marcella, wat lief! Die duizenden volgers laten nog even op zich wachten, ook al ben ik er al wel eventjes mee bezig. 😉

 7. Rowan zegt:

  Wat een mooie tips! Ik ben de laatste tijd gek op het maken van detailfoto’s. Ik vind jouw foto’s van locals altijd zo mooi, daar kan ik wel jaloers op zijn hoor! Ik hoop daar ook wat meer feeling voor te gaan krijgen.

 8. Ilona zegt:

  Wat een goede tips Yvonne. Ik betrap me er vaak op in de valkuil te stappen alleen de (toeristische) highlights op de foto te zetten in plaats van het allerdaagse leven. Terwijl juist de kleine details zo mooi en minder vanzelfsprekend zijn, zoals de Indianse sari armband en sieraden. Ik ga er meer op letten en Niels ook voor porren 😉

  • Yvonne zegt:

   Dank je wel Elisa! Ja, echt mooi zijn dat soort foto’s hè?! Ik zou dit vaker moeten doen, maar de laatste tijd is het voor mij wat lastiger dan buiten te zijn, is toch vaak rond etenstijd of op-bedtijd van de kinderen… komt wel weer…

 9. Shirley zegt:

  Leuke tips! Ik vind mezelf typisch zo iemand die clichéfoto’s maakt. Maar ach, ik heb er plezier in. Daarnaast probeer ik ‘het leven zoals het is’ vast te leggen, maar dat uit zich vooral in foto’s van overvolle prullenbakken, afgebroken paaltjes en andere rare dingen, haha! Maar: de reflectiefoto kan ik in ieder geval afvinken, daarvan heb ik een mooie gemaakt in Riga. ik blijf oefenen 😉 Ik zal je tips in gedachten houden.

 10. Wanda zegt:

  Wat een ontzettend bruikbaar artikel, Yvonne! Top! Ik betrap mezelf er nog teveel op dat ik voor de standaard dingen ga terwijl ik juist liever iets fotografeer wat je niet al tig keer bij anderen of ergens op internet bent tegen gekomen. Ik ga je tips tijdens ons eerstvolgende vakantie (maart Portugal) zeker uitproberen!

 11. Marcel zegt:

  Leuk artikel met goede tips! Zelf ben ik gek op spiegels/spiegelgebouwen, gebruik deze vaak tijdens het fotograferen. Spiegels geven leuke effecten en het verkregen beeld roept veel vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *