betere reisfoto's door quality time

Betere reisfoto’s door quality time

Nee, geen quality time met je geliefde of je gezin. Betere reisfoto’s krijg je door quality time met je camera! Alleen als je genoeg tijd hebt om te oefenen met de vele mogelijkheden van je fotocamera wordt je er handig genoeg mee om steeds weer met betere foto’s thuis te komen. Het één hoeft ’t ander niet uit te sluiten, je kan natuurlijk ook prima foto’s maken van je gezin op reis, maar op den duur hebben de kinderen er ook wel genoeg van om minutenlang voor die ophaalbrug te poseren. Dan willen ze het kasteel zien. In dat geval doe je er goed aan extra quality time te creëren met je camera. Hoe je dat doet? Dat vertel ik je hier!

#1 Draag je camera altijd bij je

Een beetje een inkoppertje om mee te beginnen, maar als je je camera niet bij je hebt, maak je nooit een goede foto. Neem je camera daarom altijd mee, ook als je niet op reis bent en als je misschien zelfs niet verwacht foto’s te zullen maken. Zo ben je jezelf in de eerste plaats meer bewust van mooie fotomomenten, maar ook kan je zo op van die “verloren” momenten gauw je camera pakken en oefenen. Er is altijd wel iets te fotograferen, ook al probeer je alleen maar de verschillende sluitertijden uit op passerend verkeer.

Altijd je camera bij je hebbenEr is altijd wel iets te fotograferen

#2 Ruil tijd

Bied aan om een dag te shoppen met je lief, of naar een wijnproeverij te gaan en ga aansluitend ergens lekker eten samen, “in ruil” voor een dag waarop jij heerlijk met je camera op pad kan gaan. Gebruik je tijd goed en bedenk van te voren wat je allemaal wilt zien en fotograferen. Je zult versteld staan van hoeveel je kan doen in een dag!

#3 Gun de ander ook quality tijd met de kids 😉

Nummer 2 kan natuurlijk ook heel prima als je als gezin op reis bent. Doe een dag leuke dingen samen, om de volgende dag de ander wat extra tijd met de kinderen door te laten brengen. Goed voor de band. 😉 Is een dag geen optie, dan kan je in een paar uurtjes ook al heel wat experimenteren met de camera. Zo ging ik op Gran Canaria tussen 2 borstvoedingen door op pad in de duinen van Maspalomas, waar we een dag eerder samen waren, maar de kinderen te veel aandacht vroegen om me op het fotograferen te concentreren. In die 2 uurtjes dat ik in m’n eentje terug was maakte ik een aantal hele mooie foto’s.

Betere foto's reisfoto's - alleen op pad2 Uurtjes op pad in de duinen van Maspalomas leidde o.a. tot deze foto.

#4 Sta vroeg op

Als je vroeg opstaat wordt je partner of gezin pas wakker als jij al bijna weer terug bent. Voordat iedereen aangekleed is sta je weer op de stoep en kan je gezellig samen ontbijten. Zo creëer je tijd om het perfecte licht van de zonsopkomst boven dat geweldige berglandschap vast te leggen, of om die bekende bezienswaardigheid zonder de hordes toeristen te vereeuwigen.

#5 Fotografeer steden ‘s avonds

Een ander moment waarop je prima voor wat extra tijd met je camera kan zorgen is de avond. Ga dan de stad in om de mooie, verlichte skyline te fotograferen. Zo heeft de ander tijd om het bubbelbad in de hotelkamer te proberen of om lekker te ontspannen in de sauna en heb jij de rust om eindelijk uit te vinden welk diafragma nou het mooiste resultaat geeft. Sommige steden komen pas echt tot leven als de zon onder gaat en de vele lichtjes en kleuren een feestelijke sfeer geven. Ook zie je nu de hinderlijke objecten zoals bouwkranen en elektriciteitsdraden niet en lelijke gebouwen vervagen in de achtergrond. Leef je uit op verlichte fonteinen, beelden, kerken en pleinen. The city is yours!

betere reisfoto's - Ga in de avond op padGa in de avond op pad, als alles mooi verlicht is.

#6 Doe eerst voorwerk

Door vooraf al heel precies te weten wat je ergens wilt fotograferen kan je ter plekke tijd besparen om op juist die plek door te brengen. Met je camera. Bovendien hebben kinderen vaak een erg leuke kijk op dingen. Ontdek eerst een plek met je gezin en kom er later terug om (meer) foto’s te maken.

Je foto’s zijn je herinnering aan een mooie reis, dus maak van ALLES foto’s. “Levende” onderwerpen, zoals mensen, dieren en planten of bloemen zijn ook onderdeel van je bestemming. Het kost vaak wel iets meer tijd en energie om daar mooie foto’s van te maken, dus probeer de landschappen en stilstaande bezienswaardigheden vast te leggen tijdens je eerste bezoek en kom een keer alleen terug als je alle aandacht voor de “levende” onderwerpen hebt.

Om “levende” voorwerpen te fotograferen kan je het beste een langere brandpuntsafstand gebruiken (bijvoorbeeld 200mm) en een groot diafragma (bijvoorbeeld f/4), zodat ze er echt uit springen op je foto.

Vergeet de details niet. Die vertellen vaak net zo veel als het grote geheel. En ga op zoek naar patronen, bijzondere texturen en flitsende kleuren. Producten die bijzonder zijn voor deze plek zijn ook de moeite. Speciaal fruit, kruiden, handgemaakte producten of schelpen.

detailfoto's niet vergetenVergeet niet om ook detailfoto’s te maken.

#7 Verzin een smoes

Heeft je partner toch een ander idee van quality time tijdens de vakantie? Dan kan je altijd nog een smoes verzinnen. “De wandeling naar de fotolocatie is echt te ver voor jou / jullie” of “O nee, ik heb mijn lensdop bij dat ene bosje laten vallen denk ik”. Doen ’t vast prima. 😉

#8 Fotografeer ook bij bewolking of regen

Ook als het een dagje minder mooi weer is gaat de vakantie door. Zonde om die tijd niet te benutten en binnen te blijven zitten. Met de nodige voorzorg, zoals een regenjas voor jezelf en een regenhoes voor je cameratas, kan je prima op pad, zeker als het niet al te hard regent. Sterker nog, sommige onderwerpen doen het juist beter met bewolkt of nat weer. Watervallen, bossen en tuinen zijn bijvoorbeeld veel makkelijker te fotograferen bij bewolkt weer, als het licht zacht is en de contrasten niet al te groot. Close-ups in de natuur worden van een beetje nattigheid veel levendiger en dauw of regendruppels voegen vaak een extra dimensie toe. En donkere wolken kunnen iets dramatisch geven aan een landschap, vooral als net het zonnetje er net heel even door komt.

Ook bij slecht weer fotograferenOok bij slecht weer kan je prima fotograferen.

Genoeg opties voor meer quality time?

Zo! Heb ik je genoeg ideeën gegeven om voor meer quality time met je camera te zorgen? Ik hoop ‘t, want een mens kan nooit genoeg foto’s maken. 🙂 Misschien heb je nog een tip voor mij, die ik in deze lijst vergeten ben? Laat het me weten in de comments. 🙂

Ga naar al mijn Fotografie blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

6 reacties op “Betere reisfoto’s door quality time

 1. Sanne zegt:

  Leuke tips, ik herken wel dat ik altijd achter op hobbel en mijn vriend soms wel een kilometer verder. Ik laat me inderdaad vaak leiden voor wat ik zie, maar kijk wel naar het weer, zonsopkomst/ondergang tijden.

 2. Jenny zegt:

  Kies een reisgenoot die ook van fotografie houdt 🙂

  Deze vlieger gaat niet op wanneer je met je kids reist, maar m’n partner fotografeert ook steeds meer. En andere reisgenoten vermaken zich vaak prima op een bankje.

  • Yvonne zegt:

   Da’s een hele goeie! Dat deed die van mij eerst ook, maar toen zijn foto’s niet het gewenste resultaat hadden werd ’t steeds minder. Vera is nu soms mijn fotomaatje. 🙂

 3. Rieneke zegt:

  Ik vind de eerste tip al een hele uitdaging. Soms is zo’n spiegelreflexcamera echt lastig. Ik ben wel benieuwd hoe jij dat doet, heb je een speciale cameratas die je standaard meepakt? Natuurlijk neem je een telefoon makkelijk mee, maar dat levert toch niet hetzelfde resultaat op. Nu de andere tips nog even uitproberen 🙂

  • Yvonne zegt:

   Ja, ik heb een standaard cameratas, maar als ik bijvoorbeeld een dagje weg ga bedenk ik vooraf wat ik voor lenzen denk nodig te hebben en pak ik een kleinere cameratas (klein-rugzak-model) met alles daarin, zodat ik me niet een breuk sjouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *