fbpx
Compositie

Betere Reisfoto’s? Begin met Compositie

leestijd: 3 minuten

Mooie en interessante foto’s zijn vaak foto’s met een sterke compositie. Als de compositie goed is zijn de onderwerpen op zo’n manier in beeld gebracht dat ze samen een mooi geheel vormen. Deze foto’s zijn prettig om naar te kijken en je ogen worden vaak automatisch naar een bepaald punt toe getrokken. Als fotograaf heb je niet overal invloed op. Je kunt misschien het licht niet mee hebben of geen geld voor een dure camera, maar uiteindelijk bepaalt de fotograaf de compositie en daarmee voor een groot deel de foto. Maar hoe maak je nou zo’n goede compositie? Daarvoor geef ik je hier 6 tips.

#1 Regel van derden

Eén van de bekendste regels voor wat betreft compositie is de regel van derden. Vaak is dit de eerste regel die je leert bij een fotografiecursus en inderdaad kun je met de regel van derden vaak je voordeel doen. Trek in gedachten 4 lijnen over je foto: 2 lijnen delen hem horizontaal in precies 3 gelijke stukken en de andere 2 lijnen delen hem verticaal in precies 3 gelijke stukken. Zo krijg je een raster met 9 vakken. Om je foto interessanter te maken zet je boeiende onderwerpen op de plek waar 2 lijnen elkaar snijden.

Regel van derdenRegel van derden

Ook kun je de horizon of andere belangrijke elementen langs 1 van de lijnen plaatsen. Denk er, bijvoorbeeld bij een spectaculaire lucht, ook eens aan om de horizon juist op een derde van de onderkant te plaatsen, zodat alle aandacht ook naar die lucht gaat.

Regel van derdenHorizon een derde van de onderkant

#2 Gebruik lijnen

Om bij de lijnen te blijven: als je goed kijkt zal je overal om je heen lijnen ontdekken. Gebruik de lijnen van elementen in je foto om het oog van de toeschouwer naar een bepaalde plek van de foto toe te trekken. Op die manier stapt degene die de foto bekijkt als het ware de foto binnen.

Lijnen trekken je blik naar 1 puntLijnen trekken je blik naar 1 puntLijnen trekken je blik naar 1 punt

Diagonale lijnen zorgen voor beweging in je foto. In het Westen zijn wij gewend om onze ogen van links naar rechts over een beeld te laten gaan. Automatisch gebeurt dat ook bij foto’s. Speel hier bij het gebruiken van diagonale lijnen op in, vaak voelt de andere richting wat onnatuurlijk. Probeer de blik van de kijker ook ergens te laten “landen”, dus zorg voor een element dat aandacht vraagt in de kijkrichting van de lijn.

Diagonale lijnen links naar rechtsDiagonale lijnen van links naar rechts

Diagonale Lijnen rechts naar linksDiagonale lijnen van rechts naar links

#3 Zoek patronen en symmetrie

Patronen zijn altijd prettig om naar te kijken. Patronen kunnen door de mens gemaakt zijn, maar ook door de natuur. Op de één of andere manier fascineren ze, maak daar gebruik van. Nog beter, voor het verrassende effect: een patroon dat onderbroken wordt. Ook symmetrie doet het erg goed en is prettig voor het menselijk oog.

Patronen met onderbrekingPatroon met onderbreking

#4 Maak gebruik van kaders

Natuurlijke kaders, zoals ramen en deuren, trekken automatisch de aandacht naar datgene waarvan jij graag wil dat de toeschouwer er naar kijkt. Eigenlijk een speciaal, natuurlijk lijstje voor het onderwerp in je foto.

Gebruik van KadersGebruik van kaders

#5 Contrast zorgt voor bijzondere foto’s

Onderwerpen die een contrast vormen met hun achtergrond springen eruit. Dit kunnen contrasterende kleuren zijn of contrast in licht en donker. Zoek de beste richting om de foto te nemen. Loop eens naar de andere kant van je onderwerp, vaak ziet de wereld er van die kant compleet anders uit.

Contrasterende kleurenContrasterende kleuren

#6 Kom dichterbij

Eerder gaf ik deze tip al om betere safari foto’s te maken, maar eigenlijk geldt deze regel voor heel veel foto’s, met name ook voor mensenfoto’s: kom dichterbij! Probeer om met je onderwerp in contact te komen, maak een praatje of een grapje, maar in ieder geval even oogcontact en zorg dat duidelijk is dat je foto’s gaat maken.

Kom dichterbij voor portrettenKom dichterbij voor portretten

Soms zie je van die portretten die je altijd aan lijken te kijken, ze volgen je overal waar je gaat. Plaats het dominante oog in het midden van de foto. Op die manier lijkt het alsof de ogen je overal volgen.

Dominante oog in het middenDominante oog in het midden

Experimenteer

Compositie is, net als licht, natuurlijk hartstikke belangrijk voor goede foto’s, maar vergeet nooit dat regels er zijn om te breken en dat het er uiteindelijk altijd om gaat dat je plezier hebt tijdens het fotograferen. Blijf bij jezelf en ontwikkel een eigen stijl, maar bovenal: experimenteer! Dát levert vaak de allerbeste plaatjes op.

Heb jij nog andere tips voor een goede compositie?

Category: Fotografie

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


19 comments

 1. Leuk dat je dit soort tips deelt! Een aantal gebruik ik onbewust wel al maar het is nooit verkeerd om er weer eens bewust mee te gaan experimenteren, vooral omdat fotografie steeds meer mijn aandacht heeft gekregen.

  1. Het is leuk om ermee bezig te zijn en je camera en de mogelijkheden steeds verder te ontdekken. Ik zie zo’n verschil tussen mijn foto’s van 10 jaar geleden en nu!

 2. Leerzaam!

  Al doende heb ik al het een en ander op gedaan maar ik doe vaak maar wat. Schiet veel en er zit altijd wel wat tussen 😉

  Nu ik meer wil delen qua foto’s denk ik op het moment van maken ook al na over hoe het op het scherm staat….bij welke tekst, context ik het ga plaatsen.. Helpt me wel om er over na te denken en plekken anders te bekijken 🙂

 3. Mooie foto’s (zoals altijd) maar dat kan bijna niet anders met al die “regels” . Grappig dat ik ze eigenlijk niet ken maar toch veel gebruik zonder het te beseffen. Die van de lijnen ga ik eens wat meer bewust proberen toe te passen

  1. Onbewust weet je het dus wel en iemand heeft deze “regels” ook maar bedacht ooit natuurlijk, dus het is gewoon een kwestie van bewustwording lijkt me. 🙂

 4. Fijne post Yvonne! Ik heb helaas niet echt een oog voor compositie (daar heb ik Martijn voor) maar zo’n post als deze maakt wel weer het gevoel even in mij los. Die van de lijnen vind ik een interessante trouwens en die had ik ook nog niet eerder gehoord, ga hem zeker onthouden!

  1. Haha, fijn dat je elkaar zo kunt aanvullen. 🙂 Als je het wel leuk vindt om ermee bezig te zijn pik je er toch steeds meer van mee.

 5. Super handig zeg! Ik probeer elke keer op reis weer met betere foto’s thuis te komen en wil binnenkort ook een cursus gaan volgen om er beter in te worden en de technische kant onder de knie te krijgen. Ik kende al deze tips, maar je durft ze wel eens te vergeten. Goeie reminder!

 6. Superhandige tips Yvonne! Dankjewel:-) Ik ben niet zo goed in fotograferen maar kijk graag naar mooie foto’s. En hopelijk worden mijn eigen plaatjes met deze tips ook een stukje professioneler!!!

 7. Ik hou van dit soort posts! Ook al ben ik bekend met de meeste dingen, toch is het heel fijn om er af en toe weer aan herinnert te worden. Ik plaats zelf de horizon inderdaad ook vaak op 1/3 van de onderkant, of juist op 1/3 van de bovenkant. Verder ben ik gek op natural frames. Zodra ik iets zie dat een mooie omlijsting kan vormen móet ik er een foto ‘doorheen’ maken. Leuk artikel!