De beste Reisfoto's

De beste reisfoto’s bevatten deze 5 elementen

Heb jij dat ook weleens dat je ergens geweldige reisfoto’s ziet en je jezelf afvraagt waarom jouw camera niet zulke foto’s maakt? Dat je geen idee hebt waarom jouw reisfoto’s er nooit zo uitspringen? En dat terwijl je zoveel geld hebt uitgegeven aan een dure camera en goede lenzen.

Helaas maakt de camera niet de foto’s. Dat doet de fotograaf. Hoe komt het dan dat sommige reisfoto’s een plezier zijn om naar te kijken, terwijl anderen niet meer dan kiekjes zijn en nooit langer dan een seconde je aandacht vasthouden? Goede reisfoto’s maken betekent dat je niet alleen vastlegt wat je ziet, maar dat je de toeschouwer weet te raken en een pakkende foto creëert. De volgende 5 elementen zijn van belang bij het maken van zo’n pakkende reisfoto.

#1 Interessant onderwerp / verhaal

Zonder onderwerp geen foto. Maak je een landschapsfoto? Laat dat ene boompje eruit springen, laat die gekke, puntige berg weerspiegelen in het water, of laat lekker veel lucht zien, met die mooie wolk erin. Portretfoto? Laat dan ook een stukje van het leven van de persoon op de foto zien. Persoonlijk vind ik reisfoto’s die een verhaal vertellen of een serie foto’s die een verhaal vertellen het mooist. Het verhaal van je foto kan ook een emotie zijn, op het gezicht van degene die je fotografeert.

Betere reisfoto's .. vertel een verhaalLaat bij portretfoto’s op reis ook een stukje uit het leven van de persoon zien

Wek de interesse van de toeschouwer voor je onderwerp, want als je onderwerp niet weet te boeien wordt de foto vaak nauwelijks meer dan een vluchtige blik gegund. Fotografeer je een onderwerp dat veel mensen kennen, zoals een toeristische attractie? Kies dan eens voor een compleet andere hoek om een foto te nemen, zet een bijzondere bezoeker erbij op de foto, of maak een verrassende keus wat betreft je lens. Op die manier zullen mensen niet snel verveeld zijn, van bijvoorbeeld alweer een foto van Machu Picchu of de Taj Mahal.

Goede reisfoto's zijn geen standaard plaatjesNeem foto’s van bekende toeristische trekpleisters eens anders, zoals deze foto van de Bodhnath tempel in Kathmandu

#2 Goede compositie

Net zo belangrijk als het onderwerp is in mijn ogen de compositie. Denk goed na over wat je wilt laten zien met je reisfoto’s en hoe je dat het beste doet. Ik hoor je nu denken “Nadenken? Daar heb ik helemaal geen tijd voor. Dan is het moment voorbij” Denk dan na over foto’s waarbij je die tijd wel hebt. Gebouwen lopen niet zo snel weg en de zon gaat ook niet onder voordat je hebt bedacht hoe je een landschap gaat vastleggen. Hoe meer je oefent, hoe sneller je wordt en op den duur is het in een flits compositie bepalen een tweede natuur geworden.

Oefenen met compositie loont echt, want de compositie bepaalt voor een groot deel of je foto mooi gevonden wordt of niet. Te dichtbij? Dan zie je de interessante details niet meer die de foto boeiend maken. Te veraf? Je onderwerp zal dan nog weinig interessant lijken voor de toeschouwer. Gebruik ook eens de regel van derden, waarbij je het onderwerp of belangrijke elementen in je foto op een derde van 1 van de randen van je foto plaatst. Probeer natuurlijke lijnen te gebruiken om de blik van de toeschouwer naar een bepaald punt toe te trekken. Wil je meer weten over compositie? Lees dan: betere reisfoto’s? Begin met compositie.

Compositie belangrijk element goede reisfoto'sCompositie is een belangrijk element van goede reisfoto’s, met stilstaande objecten kun je oefenen

#3 Spelen met licht

Steeds meer kom ik erachter dat licht één van de belangrijkste elementen in je foto is. Fotograferen is schrijven met licht, zonder licht is het onmogelijk om een foto te maken. Juist bij een reisfoto vind ik de sfeer van de foto zo bepalend en het licht bepaalt mede de sfeer. Ook kun je met licht diepte creëren in je foto, door bepaalde dingen uit te lichten of juist in de schaduw te zetten.

Op verschillende tijdstippen van de dag is het zonlicht anders. Zo is het licht in de ochtend of in de late namiddag zachter en warmer. Je hebt minder harde contrasten. Ook krijg je vanzelf interessante schaduwen als de zon lager staat. Strijklicht kan erg sfeervol zijn of je foto spannender maken.

Maak handig gebruik van het licht om goede reisfoto's te makenMaak handig gebruik van het licht om je reisfoto’s interessanter te maken

Ik gebruik zelden een flits, maar probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van het aanwezige licht. Op die manier ogen de foto’s het meest natuurlijk en zijn ze vaak het mooist van kleur. Het scheelt me ook weer het meeslepen van een flitser, want mijn cameratas zit al vol zat. 🙂

#4 Kleur

Kleur is net als licht erg bepalend voor de sfeer van je foto’s. De kleur maakt dat een bepaalde foto mysterieus of gezellig oogt. Wil je met je reisfoto indruk maken en de toeschouwer echt “pakken”? De kleur is één van de belangrijkste elementen om dat mee te doen. Probeer de kleur te laten passen bij wat je foto laat zien.

Goede reisfoto's hebben juiste kleurAardetinten in combinatie met de zonnestraal geven deze foto die typische sfeer van stoffige markten in het Midden-Oosten

#5 Creativiteit

De beste foto’s zijn die foto’s die origineel zijn en niet de twaalf in een dozijn foto’s die gedachteloos worden geklikt, van achteraan uit het rijtje toeristen dat een plek bezoekt. Een cliché reisfoto is niet de moeite om nader te bekijken, een originele foto is dat wel. Het kost iets meer moeite en tijd om een originele foto te maken, maar je belicht dan ook een kant die de meesten niet eens zien.

Experimenteer voor goede reisfoto'sExperimenteren is de enige manier om originele reisfoto’s te maken

Maak eens een foto met tegenlicht, in plaats van altijd de regel “fotografeer het best met zon in je rug” op te volgen. Foto’s worden juist spannend als je het eens anders doet dan wat men verwacht, dus doe lekker eigenwijs en fotografeer tegen het licht in. Op die manier kun je bij laag licht mooie silhouet foto’s maken, of de contouren van je onderwerp mooi laten uitkomen. Kies een onverwacht perspectief, of ga loop naar de achterkant van een bezienswaardigheid. Fotografeer je onderwerp van onderaf, of juist van boven. Is het niks? Dan weet je dat ook weer, maar vaak zal je verrast zijn met het resultaat en het is erg leuk om te experimenteren. Zo ontdek je wat je camera allemaal kan en wordt je een steeds beter reisfotograaf.

En jij? Hoe maak jij je mooiste reisfoto’s?

Ga naar al mijn Fotografie blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

17 reacties op “De beste reisfoto’s bevatten deze 5 elementen

 1. IndoRotterdammert zegt:

  Mooie foto’s. Zelf merk ik dat de niet-geposeerde foto’s met locals altijd het mooist zijn en automatisch een lach op mijn gezicht geven.

 2. Denise - Follow my footprints zegt:

  Goede tips inderdaad. Ik ben het absoluut met je eens dat (vooral) de fotograaf de foto maakt. Ik zie vaak mensen met mooie camera’s en oninteressante foto’s.
  Nog een tip: iets op de voorgrond plaatsen voor meer diepte. Bij een landschap bijv dat ene bloempje op de voorgrond. Of niet over dat hekje heen fotograferen, maar het hekje erbij.
  Ondanks dat ik geen supercamera heb heb ik vooral op de Azoren en in Marokko veel mooie landschapsfoto’s gemaakt, maar ook tijdens citytrips. Die wil ik nog steeds delen!

  • Yvonne zegt:

   Dank je voor je aanvullende tip, deze staat inderdaad op mijn pagina voor tips voor landschapsfotografie 🙂 Ik ben benieuwd naar jouw foto’s van de Azoren en Marokko

 3. Mellisa - Grenzeloosreizen zegt:

  Leuk om te lezen dit 🙂 Handige tips! Mooie foto’s bij die buddha beelden ook zeg! Ik heb nu bijna mijn basisfotografie cursus afgerond en vind fotograferen echt leuk, maar ben nog niet heel creatief moet ik zeggen… Volgend studiejaar ga ik de ‘reisfotografie’ cursus doen, zin in!

  • Yvonne zegt:

   Je kunt ook pas creatief worden als je de basis goed onder de knie hebt denk ik. Tot die tijd ben je toch nog veel met de techniek bezig. Komt vanzelf goed. 🙂

  • Yvonne zegt:

   Gefeliciteerd met de zwangerschap! Reizen met een baby, en later met kinderen, is anders, maar ontzettend leuk. Je maakt erg makkelijk contact met de lokale bevolking, m.n. in landen waar blonde kindjes erg opvallen en de kinderen laten je helemaal anders naar een land kijken. Een fijne zwangerschap gewenst en dat de kleine straks maar veel reizen mag gaan maken!

 4. ~ Inge ~ zegt:

  Leuke tips, en ook zeker weer mooie foto’s!! Ik kan en heb niet altijd de tijd om een goede positie te hebben voor een foto, maar als ik daar wel de tijd voor heb dan hoor ik manlief alweer zuchten omdat ik dan ook echt de tijd neem om een foto te maken, hahaha! Wij hebben bijvoorbeeld nu weer heel veel kikkers in de vijver, nah…ik ga er bijna voor in de vijver liggen! Zoonlief heeft weleens een foto van mij gemaakt terwijl ik foto’ s maakte van de kikkers, wel een bizar zoals ik erbij lag, hahaha!

  • Yvonne zegt:

   Dat lijkt me dan idd wel een leuke foto van jou die kikkers fotografeert. Ook ik heb zo een aantal foto’s van mezelf liggend op de grond… in de natuur, maar ook in een toeristisch stadje in Kroatië lig ik regelmatig languit met de camera te experimenteren. 🙂

 5. Niels zegt:

  Ja, van die regel “fotografeer het beste met de zon in de rug” ben ik al snel afgestapt. Juist tegen de zon in fotograferen levert hele mooie plaatjes op. Daarnaast zijn oefenen, in verschillende omgevingen proberen en vooral je eigen ding doen mijn belangrijkste tips ^^. Leuk artikel! Vooral die eerste foto vind ik echt heel gaaf!

 6. Linda | travellersoftheworld zegt:

  Hele fijne tips! In Boedapest had ik voor het eerst mijn spiegelreflex mee, was wel echt even zoeken en ik vind het niet maken van een standaard foto echt best lastig. Dus ik ga binnenkort in Nederland flink oefenen en dan lukt het deze zomer in Maleisië hopelijk al beter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *