Berat is niet ver van de hoofdstad van Albanië, Tirana. Toch voelt het als een totaal andere wereld. Ondanks dat dit stadje een eigen universiteit heeft en best een bruisend centrum qua horeca, voelt het toch dorps. Dat zal ‘m waarschijnlijk zitten in die smalle, steile straatjes en de ouderwetse, witte huizen met al die ramen. Dit gemoedelijke, witte stadje is bijzonder fotogeniek tegen twee heuvels aangebouwd, aan weerszijden van een rivier. Wij struinden er een hele dag rond. Wat je zoal kan zien en doen in Berat vertel ik je in dit blog.
Berat – Unesco stadje in Albanië
Niet voor niets staat Berat op de Unesco lijst. Het gehele oude centrum is een Unesco werelderfgoed, vanwege haar bijzondere Ottomaanse architectuur. Gjirokastër, dat net iets zuidelijker ligt staat op diezelfde lijst. Ook hier vind je de eeuwenoude koopmanshuizen terug in een karakteristieke bouwstijl. Zowel in Berat als Gjirokastër heb je ook dat typische gevoel dat je op de grens tussen het oosten en het westen bent en dat je er nog altijd getuige kan zijn van een unieke cultuur. Wil je een uitgebreider kijkje in die cultuur, dan kan je een bezoek brengen aan het etnografisch museum. Het museum is gevestigd in één van die historische huizen en je krijgt er een goed beeld van hoe de mensen hier leefden in de Ottomaanse tijd.
Niet voor niets staat Berat op de Unesco-lijst
Lekker rondstruinen
Na het museum is het nóg leuker om door de straatjes van Berat te slenteren en meer van die geweldige, oude koopmanshuizen te zoeken. Als je gewoon een beetje je neus achterna loopt kom je eigenlijk overal. Onderweg hangt op verschillende historische gebouwen tekst en uitleg over de geschiedenis van Berat. Ook zijn er overal kerkjes, die vaak aan het eind van de middag de deuren openen, zodat je er even binnen kan gluren. Berat wordt vaak de stad met de 100 ramen genoemd, maar als je vanaf één van de bruggen naar de tegen de helling gebouwde huizen kijkt zie je dat ze echt veel ramen hebben. En allemaal lijken ze uit te kijken over de rivier, zo mooi!
Het kasteel van Berat
Na een bezoek aan het etnografisch museum en een struintocht door het oude centrum is het tijd om aan de klim naar het kasteel te beginnen. Vanaf de rivier en het stadje zelf zie je slechts een heel klein stukje van het kasteel. Zodra je boven bent zul je jezelf verbazen over het formaat ervan. Als je de keien-weg lopend naar boven volgt is het een goed idee om na een minuut of 5 voor de alternatieve route te kiezen. Aan de linkerkant zie je een onverhard, steil pad met hier en daar trapjes. In het voorjaar bloeien er de mooiste wilde bloemen en het uitzicht wordt steeds beter.
de klim naar het kasteel van Berat en de steeds mooiere uitzichten
Locals klimmen ook over het smalle paadje naar boven, want het kasteel wordt nog altijd bewoond. Ook is er zelfs een guesthouse binnen de kasteelmuren. Uiteindelijk kom je bij één van de poorten en kan je rechtsaf naar de souvenirwinkeltjes en de hoofdpoort en linksaf naar het uitzichtpunt op Berat zelf. Aan de verre kant zijn de restanten van een oude moskee, inclusief minaret en een de eeuwenoude Drievuldigheidskerk.
Wij kwamen er pas later achter dat je officieel 100 Lek entree hoort te betalen voor het kasteel. Bij de achteringang die wij hadden genomen staat geen bordje en ook geen kassa. En het uitzicht vanaf deze poort is onbetaalbaar.
Van beneden lijkt ‘t maar klein. Eenmaal boven tref je enorme muren, een kerk en moskee aan.
Kleinschalige accommodatie
Grote hotels vind je in Berat niet. Het leuke is dat je hier juist, zoals op veel plekken in Albanië, veel kleinschalige familiehotelletjes en guesthouses vindt. De locals zijn allemaal superlief en veel van hen hebben hun huis omgetoverd tot B&B. Zelf sliepen we bij Vila Lili, op 5 tot 10 minuten lopen van het oude centrum. Er zijn slechts een paar kamers, waar de familie van Lili haar uiterste best zal doen om het je naar de zin te maken. Het ontbijt is een complete maaltijd en alles vers gemaakt en zelf gebakken. Slaap je liever in een homestay in het oude fort, dan is dit guesthouse met lieve gastheer en -vrouw én geweldig mooi uitzicht vanaf de kamers en het dakterras een aanrader. Of kies voor net wat meer luxe en de sfeer van een hotel in een geweldig mooi, gerenoveerd huis.
Lieve locals en heerlijke eten, zoals het enorme ontbijt bij Villa Lili
Extra tip: Vanuit Berat maak je een te gekke trip de natuur in naar Osum Canyon (ook wel de Grand Canyon van Albanië genoemd) en de Bogove waterval. Rijd er lekker makkelijk in je huurauto naartoe, of boek een tour.
Hoe kom je in Berat?
Met de (huur-)auto ben je vanuit Tirana of de stranden rond Vlorë of Durrës binnen 2 uur in Berat. Bussen vanuit Tirana in het noorden en Sarandë in het zuiden komen aan op het busstation net ten noorden van Berat. Met een taxi kan je van hieruit voor een paar euro naar het centrum. Houd er wel rekening mee dat veel van de accommodatie die in de oude binnenstad ligt niet met de auto toegankelijk is. Rugzak mee dus en een parkeerplek zoeken als je met de auto komt, of kiezen voor een accommodatie net buiten de smalle straatjes. Bij Vila Lili konden we onze huurauto op hun eigen terrein parkeren.
Gaan volgende maand op verlof naar Albanië. Deze brochure lijkt me interessant
Alvast een goede reis gewenst! Wat bedoel je precies met die brochure? Dit is een reisblog. Alle informatie is hier, online, te vinden. Ook over andere plekken in Albanië.