Bedafse Bergen stuifduinen Maashorst

Bedafse Bergen – struinen door stuifduinen in de Maashorst

De Bedafse Bergen is geen groot, maar wel een uniek stukje natuur dat onderdeel is van het grotere natuurgebied De Maashorst. Andere delen van de Maashorst hebben we al verschillende keren ontdekt, maar de Bedafse Bergen zijn nieuw voor ons. De Bedafse Bergen zijn dan ook net wat verder rijden, omdat ze in het zuidelijkste puntje van de Maashorst te vinden zijn. Het is die paar extra kilometers echter meer dan waard, wat een heerlijk gebied om lekker rond te struinen, of om een echte wandeling te maken.

Instant vakantiegevoel in de Bedafse Bergen

Ten westen van Uden ligt het piepkleine dorpje Bedaf. Daar precies boven zijn de Bedafse Bergen een stuifduinengebied met duinen van meer dan 20 meter hoog. De langgerekte stuifduinenrug is ontstaan in de Middeleeuwen en het gebied er omheen is begin 20e eeuw beplant met naaldbos. Daarmee is het dus dé perfecte bestemming in de natuur voor een vroege, mooie lentedag. De loofbomen hebben nog geen blad, maar door de aanwezige naaldbomen is er toch volop groen. De combinatie met de lichtgekleurde zandduinen zorgt voor een instant vakantiegevoel. Helemaal als we aan de rand van het naaldbomenbos neerploffen in het witte zand, om te picknicken. Er staan overigens ook picknickbankjes, maar wij zitten liever met onze billen in het zand en willen bovendien die lelijke prullenbakken niet zien. Daarom picknicken we een stukje verderop.

picknicken Bedafse Bergen Maashorstpicknicken met de billen in het zand van de Bedafse Bergen in de Maashorst

Wandelen door de Bedafse Bergen

Het gebied met de stuifduinen bestaat uit twee van elkaar gescheiden stuifduingebieden. Het noordelijke deel is zo’n 300 meter lang, het zuidelijke iets korter. Een wandeling door dit deel van de Maashorst gaat dus slechts deels door de Bedafse duinen. Dat is geen straf, want het bosgebied is ook erg mooi. De meeste wandelingen passeren ook een kleine uitkijktoren, maar stel je daar niet te veel van voor. Het makkelijkst is om de gele wandelroute te volgen van ongeveer 5 kilometer lang. Dit is de enige bewegwijzerde wandeling door de Bedafse Duinen.

Deze wandeling van 9 kilometer lijkt me ook prachtig, omdat je dan naast de Bedafse Duinen ook langs de uitkijktoren, over een knuppelpad én langs de Peelrandbreuk wandelt. Wil je echt een flinke wandeling maken, dan kun je de Bedafse Bergen combineren met de Slabroekse Bergen, bijvoorbeeld met deze Klik- en printwandeling. De Slabroekse Bergen zijn minder hoog dan de Bedafse Bergen en wat meer begroeid, maar door het andere karakter juist een leuke toevoeging.

Bedafse Bergen wandelrouteBedafse Bergen – de gele wandelroute is goed aangegeven

Er zijn twee parkeerplaatsen bij de Bedafse Bergen, allebei aan de Schansweg. Vanaf de meest noordelijke parkeerplaats kun je direct de gele wandelroute volgen, van ongeveer 5 kilometer: gele driehoekjes op een groen bordje. Linksom én rechtsom bewegwijzerd.

Bedafse Bergen – Struinen door hoge stuifduinen

De dag dat wij de Bedafse Bergen bezoeken, doen we eens een keer geen echte wandeling. We struinen na de picknicklunch voornamelijk lekker rond door het gebied. Door de langgerekte vorm is het niet zo lastig om je te oriënteren als je de duinen volgt, of het bos in duikt en de duinen wat in de gaten houdt. De meiden vermaken zich tijden met het bouwen van zandkastelen, naar beneden glijden vanaf de zandduinen, verstoppertje spelen tussen de boomwortels, grote dennenappels zoeken en hutten bouwen. Daarna gaan we op zoek naar de mooiste uitzichten vanaf de hoogste toppen. “Wow, het lijkt hier wel vakantie!” roept de jongste.

spelen en struinen door Bedafse Bergenspelen en struinen door Bedafse Bergen

Elke paar meter moet er in een andere boom geklommen worden, liefst zo hoog mogelijk. Op de terugweg richting de parkeerplaats, kijken we nog even bij de poel die midden in het gebied ligt. Nog net wat te vroeg voor kikkers en kikkervisjes, want het is er nog stil. Wie weet, gaan we volgende maand nog eens terug. Vorig jaar, toen we bij speelbos Herperduin ook al in de Maashorst waren, hebben de meiden in het nabijgelegen klompenven honderden kikkervisjes gevonden.

Het laatste stukje naar de parkeerplaats lopen we weer tussen de bomen. Het is een mooi bos en ook hier staan overal klimbomen. Ik ben nu wel benieuwd naar de rest van de gele wandelroute, maar ook die moet tot een volgende keer wachten. De dames zijn uitgeblust. Voor als we weer eens wat meer tijd hebben is de wandelroute in De Maashorst vanuit het Bomenpark in Heesch denk ik ook een aanrader. Deze 12 kilometer lange wandeling lijkt me heel afwisselend.

moe na een middag Bedafse BergenMoe op huis aan, na een middag Bedafse Bergen

Bedafse Bergen combineren met speelbos voor heerlijk dagje uit

In en rond de Bedafse Bergen kun je jezelf echt wel een paar uur vermaken. Neem je lunch mee, dan is het door de combinatie met één van de speelbossen in de Maashorst een compleet dagje uit. Wij doen meestal het speelbos na de wandeling, maar deze dag mogen de kinderen kiezen. Zodoende zijn we, voordat we naar de Bedafse Bergen gaan, al in speelbos Uden geweest. Wat hier in eerste instantie een grote zandheuvel lijkt, blijkt in werkelijkheid een grote, slapende reus. Op deze reus en in de omgeving ervan kunnen kinderen klimmen, klauteren, buitelen en glijden.

De speeltoestellen zijn lekker uitdagend, net als bij De Das, in het noordelijke deel van de Maashorst. Ondanks dat er in speelbos Uden minstens zoveel te doen is en er ook hier een kleine waterplas met pomp is, blijft de Das favoriet, ook door de aanwezigheid van die gave uitkijktoren daar. Erg leuk in speelbos Uden is de grote kei, met een hendel er bovenop. Als je aan de hendel draait wordt het verhaal van de slapende reus verteld. Ook het klimparcours, dat een aantal bomen met elkaar verbindt is echt gaaf, maar pas voor kids vanaf een jaar of vijf/zes.

speelbos Uden Maashorstspeelbos Uden niet ver van de Bedafse Bergen in de Maashorst

Langer genieten van de Maashorst

Kun je, net als wij, geen genoeg krijgen van de Maashorst en ben je wel klaar voor een Micro-avontuur? Dan is de avontuurlijke, driedaagse wandeling van Avontuur Dichtbij misschien wat voor jou. Je passeert ook de Bedafse Bergen en heel veel andere mooie plekken in de Maashorst. Zeker ook heel tof met kinderen, maar wel een beetje flinke stappers, die 15 tot 18 kilometer per dag kunnen doen. Slapen en tussenstops zijn bij IVN gastheren, die enorm veel van dit schitterende natuurgebied weten.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

4 reacties op “Bedafse Bergen – struinen door stuifduinen in de Maashorst

  1. Co zegt:

    Ik moest even opzoeken waar het precies ligt, ik ben helemaal niet bekend in deze regio. Je maakt me wel nieuwsgierig, het ziet eruit als een prachtig gebied om te wandelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *