Battambang

Bam! Battambang pakt je

Battambang voelt, ondanks haar inwoneraantal, als niet veel meer dan een cowboystadje ten Oosten van Siem Reap, midden op het platteland van Cambodja. In deze tweede stad van het land zijn een paar middelmatige toeristische bezienswaardigheden, maar wij bereiken er daarvan uiteindelijk slechts één. Toch hebben we er nooit spijt van gehad dat we voor de langere route van Pnomh Penh naar Siem Reap hebben gekozen via Battambang. Integendeel. Toch was het bepaald geen liefde op het eerste gezicht.

Betaalbare luxe in Battambang

De afgelopen nacht was een korte, omdat minimaal drie grote kakkerlak-look-a-likes onze kamer tot feestlocatie hadden uitgeroepen. We zijn verbaasd, want het zag er hier zo schoon uit, maar verkassen toch maar naar het luxe hotel aan de overkant. Luxe is een relatief begrip, zeker in een land als Cambodja en helemaal in een wereldstad als Battambang, maar voor 10 euro per nacht klagen we niet! En dan heb je ook nog de hele dag internet in je kamer. We roepen vandaag maar uit tot relaxdag vanuit onze kamer op de hoogste verdieping van het Star hotel met 180 graden round-view neer op het gepeupel beneden.

In een chique etablissement als dit huur je natuurlijk niet zelf je motortje, dat laat je doen. En zo staat er al 1 exemplaar buiten op ons te wachten als we beneden komen. Dit brik is echter niet helemaal wat je verwacht bij dit hotel en na een proefritje keur ik hem dan ook af wegens: ronduit gevaarlijk. Volgens de dame van de receptie kunnen we dan wel met z’n tweeën op het zojuist gebrachte tweede exemplaar, maar dat zien wij op de Cambodjaanse wegen toch niet echt zitten. Er wordt een buurman gebeld en zo zijn we even later toch beiden voorzien van een redelijk functionerende Honda Dream. Wij zijn klaar om Battambang te ontdekken!

Battambang op de motorbikeOp sommige wegen in Cambodja met 2 op de motorbike zien we niet echt zitten

De onbereikbare bezienswaardigheden van Battambang

De “dusty but smooth road” die ons is beloofd richting Wat Phnom Banan is toch iets minder glad dan wij zouden willen. Als we een aantal kilometer die kant op ook nog eens meters diepe kuilen zien, en het verderop niet echt beter lijkt, houden we het voor gezien. We keren om en nemen de weg naar een andere tempel. Deze “highway” bestaat uit grind met droog en stuivend zand en al gauw zitten onze neus en oren er vol mee. We zetten nog even door, maar het constant rond stuivende zand van passerende auto’s die voorbij razen maakt het niet echt een plezierig ritje. Wederom rijden we terug naar Battambang. Deze stad lijkt haar geheimen maar niet aan ons prijs te willen geven en we besluiten haar een laatste kans te geven.

Kneuterig Battambang en omgeving

Met wat vragen, verkeerd rijden én handen- en voetenwerk vinden we uiteindelijk de juiste weg Battambang uit, naar Wat Ek Phnom, een deels ingestorte tempel uit dezelfde tijd als Angkor. We treffen het: deze weg is inmiddels volledig geasfalteerd en zo wordt het echt leuk om door alle dorpjes naar de ruïne te rijden. Onderweg zien we de mensen druk bezig en we stoppen regelmatig om iets van dichterbij te bekijken. Zo is er een echtpaar hun roeiboot opnieuw waterdicht aan het maken met vloeibaar rubber. Ook nemen we een kijkje bij een heel bijzonder bakkerijtje, waar van een soort rijstpapje doorzichtige pannenkoekjes worden gemaakt, met behulp van een op rijst-afval gestookt oventje. De pannenkoekjes, worden te drogen gehangen en we mogen wat proeven. We hebben het idee dat dit loempiavellen zijn, maar niemand hier spreekt één woord Engels, dus het blijft bij raden.

Battambang plattelandBattambang is lekker kneuterig, en ook zonder tempels de moeite waard

We vinden de huisjes met zwaaiende en roepende kinderen (én volwassenen) eigenlijk nog leuker dan de tempel zelf en we maken nog een omweg door gewoon een bruggetje over te steken. Mensen lijken hier bijzonder verbaasd ons te zien, geregeld valt er een mond open, maar meestal worden we breed lachend toegezwaaid. Op onze beurt zijn wij weer aangenaam verrast als we zien hoe inventief de ijscoman hier is. Van een dik blok ijs schraapt hij wat af, kneedt het in een vormpje, steekt er een stokje door en giet er wat gekleurde siroop over. De kinderen vinden het geweldig en van alle kanten komen ze aangerend met wat geld in hun handen. Op het dak van het simpele huisje waar we even pauzeren zien we dunne plakken banaan en chilli’s in de zon te drogen liggen en vanuit het houten stalletje staren 2 nieuwsgierige koeien ons aan. Hier is het leven simpel maar goed. Het kijkje dat we hier vandaag krijgen in het leven van alledag is wat voor ons het reizen zo bijzonder maakt en we genieten van elk moment. Hier kan geen toeristische attractie tegenop. Bam! Battambang heeft ons!

kneuterig Battambang en omgevingHet zijn niet de bezienswaardigheden die Battambang zo bijzonder maken

Ook Battambang heeft een nightmarket

Laat in de middag zijn we terug in Battambang en omdat we vinden dat we met onze accommodatie wel weer genoeg luxe hebben gehad voor deze week, eten we bij de nightmarket. Zoals veel plaatsen in Zuidoost Azië vind je ook hier een verzameling openlucht restaurantjes en kraampjes waar je gefrituurde insecten kan bestellen. Wij gaan toch voor de noodles met groenten en strijken aan één van de tafeltjes neer. Peter zit alweer aan z’n tweede bord vol heerlijk eten als er een hongerig en vies jongetje van een jaar of 7 al bedelend aan tafel komt staan. Hij is de zoveelste, dus veel hoop heeft hij vast niet, maar hij ziet eruit alsof hij al tijden niks gehad heeft. Peter heeft genoeg gegeten en dus schuiven we een stoel voor ‘m aan en zetten het ventje erop met het bord voor z’n neus. Dit kereltje gaat vanavond niet met honger naar bed. In een mum van tijd weet hij alles naar binnen te werken, terwijl hij met grote ogen naar ons zit te kijken. Zelfs de groente, meestal het minst favoriete onderdeel, is snel verdwenen, dus we zetten hem weer op de grond en op een drafje verdwijnt hij weer.

Toen wij in Battambang waren had het acrobatiek circus van de stad nog niet zo veel bekendheid en wij wisten er daarom ook niet van. Tegenwoordig bezoeken steeds meer mensen dit circus en ik hoor vooral positieve geluiden. Wel prijzig, zeker voor Cambodjaanse begrippen. Wellicht een aanrader voor de avond!

Bamboetrein van Battambang niet aan ons besteed

Volgens velen is de bamboetrein waarvoor je eigenlijk naar Battambang moet komen, maar de plaatjes die we ervan zien maken ons gewoon niet enthousiast. Het lijkt ons echt zo’n attractie die zwaar overgewaardeerd is en die waarschijnlijk leuk is voor de eerste 5 minuten en té saai voor ons voor de rest van het uur. Wij slaan de bamboetrein van Battambang dus gewoon over, cultuurbarbaren als we zijn, en vertrekken gewoon de volgende dag naar de highlight van Cambodja: Angkor Wat.

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

8 reacties op “Bam! Battambang pakt je

 1. Kees in t Veld zegt:

  Nadat onze zoon zich in 2008 (na enkele jaren vrijwilligerswerk te hebben gedaan) definitief in Cambodja vestigde, zijn wij steeds vaker op bezoek gegaan. De laatste 5 jaren brengen wij er inmiddels de wintermaanden door en is Cambodja ons tweede vaderland geworden. Leergierig als we zijn lezen we graag alles over dit mooie land met zijn vriendelijk bevolking. Ook wij hebben ervaring met “weeshuizen”, zoals door Yvonne beschreven, maar we constateren ook dat er inmiddels veel veranderd is. Helaas niet altijd ten goede, ben ik bang. Omdat zoon Jan inmiddels (mede)eigenaar is van Battambang resort, hebben wíj het voorrecht om hier te overwinteren.
  In elk geval bedankt voor je verhalen over Cambodja en wie weet ooit tot ziens.

  • Yvonne zegt:

   Dank je wel voor de leuke reactie! Lijkt me heerlijk om daar te overwinteren en ik ben erg benieuwd naar het resort van jullie zoon. Een volgende keer in Cambodja gaan we er zeker langs!

 2. Diana zegt:

  Wat mij als eerste trok naar dit artikel wat de eerste foto met al dat veel. Brengt zoveel herinneringen met zich mee van de vakantie in Azië. Is daar best nornaal dat vlees zo ligt en vaak is het ook nog warm met veel vliegen.

  • Yvonne zegt:

   Inderdaad, je zou haast verwachten dat er vaker mensen ziek van worden, maar blijkbaar valt dat erg mee. Ik heb op reis wel geleerd dat we in Nederland wel heel panisch doen over dingen gekoeld bewaren, zoals eieren en yoghurt… dat kan best wel voor even uit de koeling!

 3. Kelly zegt:

  Battambang lijkt me een fijne plek. Ik ben nog nooit in Cambodja geweest, maar wil er wel graag naar toe. Het spreekt haast voor zich dat Ankor Wat nog hoog op mijn lijstje staat. Leuk dat er ook een nightmarket is in Battambang. Altijd leuk om te bezoeken.

 4. Eva zegt:

  Ik reisde in 2005 naar Battambang. Toen stelde het plaatsje eigenlijk helemaal niets voor. Wat ik me vooral herinner is de markt en de lieve mensen waarbij we in het guesthouse verbleven. Tijd om weer een keer terug te gaan als ik je verhaal zo lees.

 5. Jenny - ikreis.net zegt:

  Battambang lijkt me een leuke plek. Niet zo toeristisch als sommige andere delen van Cambodja.

  Ik ben niet naar Battambang geweest tijdens mijn trip door Cambodja. Dat vind ik eigenlijk best jammer.

 6. Kirsten | Travelaar.nl zegt:

  Fijn zulke plekken inderdaad. Battambang hebben wij overgeslagen en we zijn in plaats daarvan naar Kampung Cham geweest. Weinig te beleven, maar juist daardoor zo leuk. Dat van de wegen en het toch maar opgeven is heel bekend! Vooral in de filipijnen veel meegemaakt. Lief dag jullie het jongetje hebben laten eten! Ik weet nooit zo goed wat ik in zulke situaties moet doen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *