Bako national park Neusaap

Bako national park – tips voor jungle bezoek bij Kuching

Bako national park is het oudste en tegelijkertijd kleinste nationale park van Sarawak op Borneo. Het park wordt druk bezocht. Dat heeft alles te maken met de ligging nabij Kuching natuurlijk. Het park is vanuit de hoofdstad van Sarawak in ongeveer een uur te bereiken. Je hoeft daar geen uren voor in een hobbelende jeep of pruttelend houten bootje met buitenboordmotor door te brengen. Bovendien is Bako national park dé plek om neusapen te zien. Heb je deze bijzondere apen elders tijdens je rondreis over Borneo nog niet kunnen spotten, dan is de kans groot dat je ze in Bako wel tegenkomt. Ook andere kleine jungle dieren kun je hier eenvoudig zien, zeker als je een aantal nachten blijft slapen en de gidsen van dagjesmensen in de gaten houdt.

Blijven overnachten in Bako National Park

Met de wind in onze haren sjezen we in het bootje van een lokale visser over het water. Links is de blauwe, kalme zee, rechts een kustlijn vol jungle en strandjes. We naderen Bako national park en zien de herkenbare, grillige rotsformaties voor de kust al. Op veel foto’s van Bako national park zijn die bijzondere formaties te zien. Niet veel later varen we de baai in, waar onze accommodatie voor de komende nachten zich bevindt. Het water is ondiep, maar toch zeker boven onze knieën schatten we in. Ons bootje kan het strand niet dichter dan een meter of 50 naderen. Met een beetje hulp van onze kapitein stappen we uit, met onze backpacks op de rug en de kleine tassen in onze handen. Het water is ongewoon warm. Het voelt warmer dan de buitenlucht, minimaal 35 graden. Met in gedachten de waarschuwing om hier niet in zee te zwemmen vanwege krokodillen, lopen we om ons heen speurend naar het strand.

vertrek Bako Jetty en aankomst Bako national parkVertrek van Bako Jetty en aankomst in Bako national park

Voor we uitstappen vraagt de man die ons naar Bako heeft gebracht nog hoeveel nachten we blijven. Degene die je wegbrengt, komt je ook weer ophalen. Dag en tijdstip van retour kun je samen afspreken en achteraf wijzigen door je accommodatie te laten bellen.

Wij blijven 3 nachten in Bako national park. We hebben de luxe om voldoende tijd op Borneo te hebben en willen zoveel mogelijk dieren zien. Op de eerste dag komen we pas na de middag aan in het park en op de laatste vertrek je normaal gesproken in de ochtend. Zo hebben we 2 en een halve dag de tijd, wat perfect is. We leren op de eerste volle dag pas echt waar je de meeste kans hebt om dieren te zien. Op 2 avonden regent het flink. Omdat we 3 avonden hebben, kunnen we op de enige droge avond met de nightwalk mee.

Neusapen bij accommodatie Bako national parkNeusapen spotten we gewoon bij onze accommodatie in Bako national park

Als je accommodatie via de officiële website van de Maleisische overheid boekt, is het spotgoedkoop. Wij slapen voor nog geen 5 tientjes 3 nachten in een houten chalet met 2 enorme, aparte slaapkamers. Dat is met ventilator. Wil je graag airco, dan betaal je wel een flink stuk meer. De huisjes zijn allemaal recent opgeknapt en zien er leuk uit. Reis je met een klein budget, dan kun je via dezelfde website een bed in het hostel boeken. Dit is een groot, houten gebouw in dezelfde stijl als de chalets. Er zijn geen slaapzalen, maar allemaal aparte kamertjes. Aan de zijkant van het gebouw is het gezamenlijk toilet en de douche.

Hoe spot je makkelijk dieren in Bako national park

Veel mensen bezoeken Bako national park als dagtrip vanuit Kuching. Super zonde, als je het mij vraagt. Daarom trekken de meeste mensen niet heel ver het park in. De lunch moet worden gegeten in het enige restaurant, dat midden in het kamp is. Als de meeste boten aankomen, zo rond 10 uur, én rond lunchtijd, zie je daarom veel gidsen met hun klanten op zoek naar dieren in de omgeving van het kamp. Ik heb altijd gedacht dat dieren zich het liefst verstoppen in de jungle, ver weg van de drukte van bezoekers. Misschien is dat ook wel zo. Dan leven er in dit national park gewoon zoveel dieren, dat er ook altijd wat te zien is in en rond het kamp. Het zou je verbazen hoeveel dieren wij zien in een straal van 200 meter rond ons huisje!

dieren in het kamp Bako national parkDieren binnen een straal van 200 meter rond onze accommodatie in Bako national park

De gidsen helpen elkaar en tippen elkaar waar je de dieren kunt spotten. Maak je een praatje met ze, dan zijn ze zeker niet te beroerd om jou de juiste kant op te wijzen, ook al heb je zelf geen gids. Bovendien is het heel makkelijk om rond te lopen en te kijken waar groepjes mensen met hun gids stil staan. Wij leren ook dat slangen zich nooit heel erg ver verplaatsen en soms wel een aantal dagen in dezelfde boom blijven rondhangen. Zo zien we dezelfde groene slang, die ons op dag 1 wordt aangewezen, alle 4 de dagen dat wij in Bako zijn.

De laatste dag spotten we hem zelf, op een andere tak, in een boom naast die waar hij eerder zat. Verder zien we een vliegende Maki (Flying Lemur) met haar baby, in een boom op tien meter van ons chalet. Een neusaap overnacht in de boom recht voor ons huisje. De avond dat hij zijn slaapplek kiest, is het dus een drukte van belang voor onze veranda. Neusapen passeren trouwens gedurende de dag geregeld ons huisje.

Slang en Vliegende Maki Bako national parkSlang en Vliegende Maki moeder met kind vlakbij ons huisje

Mocht je al die dieren zo dichtbij je huisje een beetje spannend vinden… Geen paniek! Er zitten goede horren voor de ramen en op het doucheputje in elk huisje is een steen gelegd, zodat er niks door naar boven kan kruipen.

Verder zien we, al wandelend rond het kamp, de meest kleurrijke vogels, een rode Vliegende Maki, Mutslangoers en krabben in de omgeving waar de boten aanleggen met de dagjesmensen. Zo nu en dan komen de Baardzwijnen al scharrelend voorbij, op zoek naar restjes eten. Ga je aan de wandel door het park, dan moet je echt geluk hebben om dieren te spotten. De brutale makaken laten zich wel geregeld zien en wij spotten ook 3 keer Neusapen. Op het strand van de “Telok Delima” wandeling, zien we behalve kleurige krabben ook heel veel “lopende visjes” op het strand.

Strand Telok Delima wandelingGenoeg leven ook op het strand van de Telok Delima wandeling

Nightwalk

Wil je weer heel andere dieren zien dan overdag, ga zeker mee met de nightwalk. Elke avond, om 20.00 uur, is er een wandeling over de boardwalk en door een vlak stukje van het park, onder leiding van gidsen. Vooraf aanmelden hoeft niet. Je kunt gewoon een kwartiertje voor aanvang naar de receptie gaan. Wij zien 2 verschillende slangen, enorm grote insecten, kikkers en schorpioenen tijdens de nightwalk. We hadden vooraf gehoopt op een Tarsier. Die hebben we ook in het Rainforest Discovery Center in Sepilok, Sabah helaas niet gezien, net zo min als in Kubah national park.

Ondanks dat we écht veel dieren zien, blijft ook de Tarsier hier voor ons verborgen. Het zal zijn zodat we een reden hebben om nog eens terug te komen naar Borneo denk ik. 🙂

Nightwalk Bako national parkDe Nightwalk is een highlight van ons bezoek aan Bako national park

Op eigen gelegenheid het nationaal park verkennen

Bij aankomst in Bako national park krijg je een eenvoudig maar prima kaartje van het park. Een groot deel van dit kleinste national park van Sarawak is gesloten. Hier kan de natuur haar gang gaan en kunnen de dieren zich terugtrekken. Tijdens ons bezoek zijn er 6 wandelingen open, variërend in lengte van 700 meter tot 5,8 kilometer. Wij doen 5 van die wandelingen. Vergis je niet in de afstanden trouwens. De 700 meter Ulu Assam wandeling is steil bergop- en bergafwaarts en kost je ruim een uur!

De Telok Paku is een hele mooie en één van de bekendste wandelingen. Je loopt heen en terug langs de kust naar een mooi strandje. Ga vroeg in de ochtend, of laat in de middag op pad als je deze wandeling wilt doen. Veel van de dagjesmensen lopen deze wandeling ook met hun gidsen, meestal tussen 10 en 3. Buiten die tijden is de kans groot dat je als enige op het strand aan het eind van de wandeling aankomt. Met een beetje geluk ligt één van de lokale vissers met een bootje voor de kust en kun je een betaalde lift terug naar het kamp krijgen. De zelfde wandeling terug maken is ook geen straf. Het is niet erg ver en de natuur is prachtig. De groene jungle is gevarieerd en af en toe maak je een kleine, maar fotogenieke klim. Wortels van struiken en bomen bedekken het licht heuvelachtige pad en zo nu en dan ligt er een reusachtige boom om.

Telok Paku wandelingDe Telok Paku wandeling voert door de jungle naar een mooi strand

Een wandeling naar Telok Pandan Kecil kost wat meer inspanning en gaat deels over een hoger gelegen deel van het nationaal park, met weinig begroeiing. Dit is niet zo’n handige keus midden op de dag. Drie maal raden op welk tijdstip wij deze wandeling maken. We vinden deze hike niet zo bijzonder, maar de twee stranden aan het eind zijn wel heel mooi. Een beetje jammer dat we niet lekker kunnen afkoelen in zee, vanwege de aanwezige krokodillen. We spetteren wat in het kleine stroompje dat over het strand naar zee voert en doen een poging om een zandkasteel te bouwen. Het is er alleen echt te warm en zweterig voor.

Wij maken contact met een passerende visser, die ons tegen betaling een stukje rond vaart, om de bekende rotsformaties in zee te zien. Hij wil ons ook wel terug varen naar het kamp, maar we vinden zijn prijs veel te hoog. We lopen wel, zijn we de overtollige calorieën van al die extra schaaltjes overheerlijke Laksa Sarawak ook weer kwijt. 😉

Telok Pandan KecilVanaf Telok Pandan Kecil maken we een kort boottochtje naar de rotsen in zee

Bereikbaarheid Bako National Park

Vanuit Kuching kun je met de bus in een uurtje naar de Bako Jetty. De bus rijdt elk uur, van 7 in de ochtend tot 6 uur ‘s avonds en vertrekt vanaf de “Wet Market” bij “the Electra building”. Je kunt ook instappen bij Riverside Majestic Hotel. Voor slechts een paar RM reis je zo naar de plek waar de boten naar Bako National park vertrekken. Zelf hebben we ons getrakteerd op een taxi naar de Jetty. Ons appartement is wat buiten het centrum. Dan hadden we sowieso een taxi nodig gehad naar de instapplek voor de bus, waardoor we dan direct al taxi-kosten zouden maken en we ook veel langer onderweg zouden zijn.

Eenmaal bij de Jetty kies je voor één van de twee loketjes om een kaartje voor de boot te kopen (ongeveer 20 euro retour) en je entree voor het nationaal park te betalen. De Bako national park “fee” is slechts een paar euro per persoon. In de meeste gevallen kun je binnen een kwartier vertrekken, omdat de beschikbare vissers die aan de beurt zijn, wachten op klandizie. De laatste boten varen halverwege de middag, dus kom niet te laat aan bij de jetty.

aankomst bij de steiger in Bako national parkDit is de plek van aankomst bij de steiger in Bako national park

Extra tips bezoek Bako national park

Je kunt tegenwoordig geen gids meer inhuren in het nationaal park zelf. Wil je één of meer dagen in Bako national park op pad met een gids, dan moet je die vooraf regelen in Kuching.

De wandelpaden in Bako national park zijn goed onderhouden en niet moeilijk. Toch is het fijn om goede wandelschoenen aan te hebben. Het terrein is buiten de vlonderpaden rond het park ongelijk. Hier wil je geen enkel verzwikken of een been breken!

Zorg voor goede muggenwerende maatregelen. Er zijn muggen genoeg in Bako national park. Draag bedekkende kleding, zeker vanaf de schemering, aan het begin van de avond. Wij zweren bij Odomos, een lokaal smeersel tegen muggen met vrij weinig DEET. Het is erg effectief en niet zo giftig als de sprays met heel veel DEET.

Sarawak Jungle Bako national parkDe prachtige Sarawak Jungle in Bako national park

In onze accommodatie was alleen een ventilator. Wij waren na 7 maanden Azië aan de warmte gewend, maar kan me voorstellen dat het voor veel mensen té warm zou zijn. Met jonge kinderen zou ik sowieso vroeg boeken en kiezen voor één van de huisjes met airco. Het blijft in de nachten echt behoorlijk warm in Bako national park.

Neem wat snacks, fruit en tussendoortjes mee, voor de tijd dat je naar Bako national park gaat. Er is weinig te koop. In het restaurant is, afhankelijk van de drukte in het park, lunch en diner in buffetstijl beschikbaar. Verwacht geen haute cuisine, maar het is prima eten voor een heel schappelijke prijs. Als het minder druk is, kun je ook van de kaart bestellen. Denk dan aan eenvoudige, maar smakelijke, Aziatische gerechten. Er zijn ook van die kant en klare noodles in een beker te koop. Reis je met lastige eters? Dan is het wijs om wat extra snacks mee te nemen.

Houd afstand van de Makaken. Deze brutale apen hebben het soms voorzien op je spullen. Zeker als je eten bij je hebt, kunnen ze erg vasthoudend zijn. Wij zijn zo dom om in een houten hutje vlakbij het Telok Paku strand te gaan zitten met wat snacks en drinken. Binnen een paar minuten duikt de eerste Makaak al op.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

6 reacties op “Bako national park – tips voor jungle bezoek bij Kuching

  1. Gerjanne zegt:

    Leuk en informatief stuk, net gisteren tickets geboekt naar Maleisië voor deze zomer en dan willen we ook zeker naar Bako met onze dames (dan 9 en bijna 7 jaar). Ga zometeen boeken voor Bako NP, zie dat in augustus al wat vol zit.

  2. Janet zegt:

    Tijdens mijn bezoek aan Borneo hebben wij de andere kant van het eiland bezocht, dus hier zijn we niet geweest. Het lijkt me een prachtig park om te bezoeken en wildlife te spotten. De header foto is echt fantastisch!!

  3. Linda zegt:

    Super leuk om te lezen, Bako vonden wij echt fantastisch mooi! Inmiddels is het al een tijdje geleden dat wij er waren en zo te zien is er ook best wat veranderd, waaronder toch wel de huisjes. Ik vond het wel echt fijn om er te overnachten. Wij kozen voor 1 nacht, maar zou er in het vervolg wel langer willen blijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *