backpacken met kinderen – verwachtingen bijstellen

Backpacken met kinderen klinkt cool en is voor veel ouders een droom. Wij hebben het gedaan. Veel en vaak. De afgelopen jaren zijn wij echt wel ervaringsdeskundigen geworden op het gebied van backpacken met kinderen. Waar we dat in het begin nog soms best een beetje spannend vonden, draaien we er nu onze hand niet meer voor om. Toen onze meiden beiden peuters waren kreeg ik vlak voor een nieuwe backpackreis de kriebels. Hoe kon ik zo dom zijn te willen gaan backpacken met peuters, wat dacht ik in hemelsnaam toen ik de tickets boekte? Ik leek wel gek. Uiteindelijk kwam het allemaal goed. Meer dan goed. We hadden een fantastische reis.

Vele reizen volgden. Ook naar landen waar we de taal niet verstonden en waar ze schrijven in onleesbare kriebels. Elke reis opnieuw ben ik minder zenuwachtig. Waarom? Ik heb geleerd mijn verwachtingen bij te stellen. Vorig jaar maakten we zelfs een wereldreis van 8 maanden met onze kinderen, met een rugzak op de rug, naar gebieden die nauwelijks op de toeristenkaart staan.

backpacken met kinderen oudere kinderenbackpacken met kinderen wordt steeds relaxter met wat oudere kinderen

Gedwongen verwachtingen bij te stellen

Rondom de geboorte van onze oudste had ik niet zo’n behoefte om te reizen. Ze was al 9 maanden toen we onze eerste reis maakten, een rondreis door Noorwegen met de auto, waarbij we heel wat kilometers gevreten hebben. De reis was geen doorslaand succes. Met een baby ver van huis gaan is precies dat: je bent met een baby ver van huis. Maar je bent ook nog steeds 24/7 met je kindje bezig, alleen doe je dat op een andere plek. Heb je een slechte slaper, zoals wij, dan slaapt je kindje waarschijnlijk ook daar niet super en heb je dus slapeloze nachten ver van huis. En de voedingen. En de luiers. Laat het geromantiseerde beeld van bij een klein kampvuurtje zitten tot laat, lekker uitslapen in de ochtend en maximaal genieten van elke nieuwe plek dus maar achterwege. Het is gewoon hard werken. Maar gek genoeg ook genieten… ook al heb je daarbij wallen tot over je tenen en zijn de reismomentjes in de minderheid ten opzichte van de baby-heeft-NU-aandacht-nodig momentjes.

Onze Noorwegen-reis was dus één grote les, waarbij we gedwongen werden onze verwachtingen van reizen met een kindje bij te stellen. Maar wel een mooie les, waarbij we een nieuw land hebben leren kennen met schitterende natuur vol fjorden, dat ons na elke bocht opnieuw versteld deed staan.

rondreis Noorwegen met babyOnze eerste reis met baby – met de auto door Noorwegen

Toch weer backpacken met kinderen

En toch waren ze daar weer, na die ene rondreis… de reiskriebels. Een tweede reis vond daarom al enkele maanden later plaats. Naar India. Het backpacken liet ik daarbij, gezien onze inmiddels aardig bijgestelde verwachtingen, even varen. Ja, we maakten 2 keer een treinreis en dat ging helemaal prima, maar de rest van de reis legden we in een auto met privéchauffeur af. Opnieuw maakten we een hele mooie reis, maar… Ik was ook een beetje teleurgesteld en miste het echte reisgevoel. Ik had ’t gevoel India niet echt te zien, maar door een tv-scherm de werkelijke wereld te aanschouwen. Aan het eind van de reis voelde het alsof ik een glimp van India had opgevangen, maar het land zelf en het gevoel dat daarbij hoort had gemist. En daarom gingen we het jaar erna toch weer backpacken. Met de nodige aanpassingen. En vooral: met nog meer bijgestelde verwachtingen.

Nog meer bijgestelde verwachtingen

Vooraf was ik ervan uit gegaan dat we niet alles zouden kunnen zien en doen wat ik had uitgezocht voor deze backpackreis naar Sri Lanka. Dat was prima, maar mede door deze relaxte houding en de positieve wisselwerking op de kids hebben we uiteindelijk bijna alles kunnen doen wat op ons wensenlijstje stond, en op sommige plekken zelfs meer dan dat.

toch weer backpacken met kinderentoch weer backpacken met kinderen

Dat je altijd alles samen moet doen op vakantie is leuk als je ook daadwerkelijk op vakantie bent. Ga je backpacken met kinderen dan gelden andere regels. Regelmatig ging ik toen in Sri Lanka en ook daarna ven een uurtje alleen op pad. Naar de winkel voor een snelle boodschap, of op zoek naar fotogenieke plekjes. Vooral de middagslaapjes van de kinderen waren daar perfect voor en zo kon Peter ook nog even een beetje ontspannen tussendoor. Inmiddels zijn de meiden groter en ga ik soms ook weleens met één van hen de deur uit, terwijl de ander bij hun vader in de accommodatie blijft. Beetje quality time, mogelijkheid voor wie wil ontspannen en een andere chemie, omdat backpacken met kinderen ook twee bij twee kan.

Het idee dat een vakantie altijd 24/7 sociaal moet zijn heb ik ook snel losgelaten na die eerste backpackervaringen als gezin. Soms is die tablet gewoon even een lifesaver en mogen je kinderen best even verdiept zitten in hun spelletje, in plaats van samen met jou te genieten van het uitzicht uit het raampje. Er blijven alsnog genoeg sociale momenten over.

Dat ik geen uuuuren voor mezelf meer heb sinds we backpacken met kinderen, daar had ik vooraf al op gerekend. Dat ene boek dat ik die backpackreis naar Sri Lanka in m’n tas stopte, om ‘s avonds lekker te lezen? Dat is de tas niet uit geweest. ‘s Avonds was ik vaak nog even de foto’s van die dag aan het bekijken, of een praatje aan het maken met een gastheer of -vrouw, om uiteindelijk bijna altijd vroeg op bed te belanden. De volgende dag begon immers weer vroeg genoeg. Sindsdien blijven ALLE boeken dus thuis. Op een paar kinderboeken en de e-reader na. Niet voor mezelf uiteraard. 😉

soms even alleen op padsoms even alleen op pad

De aanpassingen voor het backpacken met kinderen

De reisroute van de meeste van onze reizen leg ik van te voren vast sinds we bacjkpacken met kinderen en ik zoek en boek alle accommodatie al voor vertrek. Op die manier ben je minder flexibel dan wanneer je op de bonnefooi rondreist en wat dat betreft is het anders dan het backpacken zoals we dat vroeger gewend waren. Het geeft echter heel veel rust en zorgt ervoor dat je niet met vermoei(en)de kinderen op zoek hoeft naar een slaapplaats. Het is overigens ook een beetje een trend onder jonge backpackers zonder kinderen: vooraf op boekingswebsites alvast een kamer boeken. De tijd dat je met je rugzak van hostel naar hostel loopt, op zoek naar de beste deal, lijkt een beetje voorbij.

Sinds we backpacken met kinderen zorg ik er ook voor dat we ons zo min mogelijk hoeven te verplaatsen en zoek ik naar centrale punten van waar we dagtrips in de omgeving kunnen maken. Op die manier hoeven de kinderen niet al te vaak aan een nieuwe slaapplek te wennen. Voor onze kinderen werkt dit het beste. Hoewel ik weet dat er uitzonderingen zijn, denk ik dat dit voor de meeste kinderen geldt.

Backpacken met kinderen in Sri LankaSri Lanka is ideaal voor backpacken met kinderen

De reisafstanden houd ik het liefst klein, wat dat betreft zijn landen als Sri Lanka en Laos ideaal voor backpacken met kinderen. Toen onze meiden nog heel jong waren, zorgde ik ervoor dat we maximaal 4 uur per dag onderweg waren. Om daar een logische route van te maken was soms wel even puzzelen en daardoor vielen bestemmingen in een uithoek soms weleens af. Nu de meiden groter zijn, kunnen de afstanden soms best wat langer zijn. Na een dag van 8 uur in een lokale bus of trein plan ik dan alleen een dag rust. En in verschillende landen heb ik ook soms een deel van de route een auto met chauffeur geboekt, omdat we zo geen lastige, lange overstap hoefden te maken, of slechts 5 uur onderweg waren in plaats van 8.

Ook voor onze backpackreis door Georgië heb ik reizen met het OV gecombineerd met reizen met de auto. Daar hebben we zelfs een rondje zelf gereden met de huurauto en reizen met de trein, de bus én de huurauto tot een geweldige rondreis gemaakt. Niks mis mee toch, een beetje flashpacken in plaats van backpacken met kinderen?

Is het ook iets voor jou, backpacken met kinderen? Of reis je liever op een andere manier als gezin?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Kids blogs, of kies een andere bestemming »

8 reacties op “backpacken met kinderen – verwachtingen bijstellen

 1. Mandy zegt:

  Beste Yvonne

  Eindelijk iemand die er gewoon voor gaat en t ook nog on line zet.

  Ik zou als beginneling heel graag met je in contact komen om wat wijzer te worden.
  Ik wil dit jaar met mijn zoon gaan backpacken. Ik heb me al gek gegoogled en nu kom ik jullie site tegen.
  Jullie reis nr Srilanka is precies wat ik wil gaan doen.

  Ik zou heel graag info bij je inwinnen

  Hoop heel erg van je te mogen horen!

  Mandy_verboeket@hotmail.com

  • Yvonne zegt:

   hallo Mandy, je bericht was in de spam terecht gekomen, vandaar mijn late reactie. Wat leuk dat je ook wil gaan backpacken met je zoon. De meeste informatie heb ik al online gezet in alle Sri Lanka blogs. Had je die al gelezen?

 2. Esther zegt:

  Mooi beschreven Yvonne. Zo is het ook echt. Wat dat betreft is Noorwegen voor jullie een wjize les geweest. Wel dapper dat jullie het daarna zo snel naar India probeerde. Nu wij kinderen hebben, reizen we ook wat anders. Backpacken zou ik niet zo snel doen waarschijnlijk met kids in deze leeftijd, omdat ik het zelf heerlijk vind de beschikking te hebben over vervoer. (iets met de touwtjes in eigen handen willen hebben). Ik vind het wel superinspirerend en gaaf dat jullie dat doen. Reizen met kinderen kan gewoon, alleen moet je inderdaad je verwachtingen wat bijstellen.

  • Yvonne zegt:

   In Georgië hadden we een combinatie van backpacken en eigen vervoer (voor meer afgelegen plekken zonder openbaar vervoer) en dat beviel ook wel heel goed. Het backpack-deel is me reuze meegevallen weer, het was echt heel goed te doen.

  • Yvonne zegt:

   Je blijft inderdaad maar bijleren hè?! Dat zat ik me laatst ook al te bedenken. 🙂 Ik vind het echt heel stoer trouwens dat jij met 4 kids naar NY gaat!!

 3. RoPStAr (@RoPStArNL) zegt:

  Inspirerend om te lezen hoe jullie hier mee omgaan. Verwachtingen bijstellen klinkt logisch, maar hoeft niet te betekenen dat je niet op reis kan of dingen moet laten. Als ik het zo lees is het meer de tijd ervoor nemen en je geniet-momenten pakken. Zoals ik al zei: inspirerend 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *