avontuurlijke reizen met kinderen

Avontuurlijke reizen met kinderen – wie durft?

Avontuurlijke reizen met kinderen zijn niet ieders idee van een geweldige vakantie. Geregeld wordt ons gevraagd of we dat nou echt leuk vinden, zo鈥檔 reis naar een onbekend land of gebied, waar we dan met het openbaar vervoer rondreizen en activiteiten ondernemen die niet iedereen met jonge kinderen doet. In alle eerlijkheid? Ja, dat vinden we ECHT leuk. 馃檪 Overigens beleven we ook avonturen dichterbij huis, voor avontuurlijke reizen hoef je echt niet naar de andere kant van de wereld te vliegen.

En jij? Hebben jij en je kids nog een avontuur beleefd vandaag? Of deze week? Deze maand? Dit jaar? Nee? De tablet is inderdaad vaak een makkelijker alternatief. En waarom zou je avontuurlijke reizen maken als je een miniclub en een zwembad voor de deur kan hebben? Zelf lekker de beentjes omhoog, want die vakantie heb je 茅cht verdiend, toch?! En nodig bovendien. Hoewel een echte vakantie op z鈥檔 tijd heerlijk is voel ik me zelden z贸 ontspannen en uitgerust als tijdens een lange, avontuurlijke reis. En ook jij kan daarvan genieten!

zelden zo uitgerust als na een avontuurlijke reisIk voel me zelden z贸 uitgerust als na een lange, avontuurlijke reis

Maar avontuurlijke reizen maken met hele jonge kinderen?

Ja, ook jij kan je peuter meenemen naar India, om daar met de trein Rajasthan te doorkruisen. Een safari in Zuid-Afrika met baby behoort tot de mogelijkheden en pasgeborenen? Zelfs die kunnen mee op reis. Baby鈥檚 bezwijken niet als je ze in een vliegtuig vervoert, net zo min als ze smelten van de regen tijdens een hike in een draagzak of breken als je ze meeneemt naar een gletsjer. Uiteraard zijn die eerste maanden en zelfs jaren niet de tijd met de meeste slaap en moet je jezelf af en toe even weer bij elkaar rapen, maar waarom zou je dat niet doen terwijl je maximaal geniet van de mooie wereld en een nieuw avontuur?!

Kinderen zijn flexibel, je weet niet half wat mogelijk is.. en baby鈥檚 zijn 鈥檛 liefste bij mama en papa, w谩谩r dat is op de wereld is voor hen niet zo belangrijk. Zo lang ze hun natje en droogje maar krijgen. Zo maakten we met Vera een rondreis door Noorwegen, toen ze 9 maanden oud was. In de draagzak zag ze daar haar eerste gletsjer. Toen ze 14 maanden was vlogen we naar India, om met de lokale trein 茅n een huurauto naar Rajasthan te reizen, waar we forten en tempels bezochten en onder grote lokale belangstelling luiers verwisselden. Rosalie is voordat ze 3 werd onder andere naar India, Sri Lanka, Zuid-Afrika en Georgi毛 geweest, waar we bijvoorbeeld met haar op een paard de bergen in trokken, in een jeep over de slechtste weg ter wereld stuiterden 茅n uren in het lokale openbaar vervoer doorbrachten.

avontuurlijke reizen met babyRosalie zag haar eerste wildlife toen ze 11 maanden was en Vera haar eerste gletsjer met 9 maanden

Is zo鈥檔 verre, avontuurlijke reis met kinderen dan niet gevaarlijk?

Allebei onze kinderen zijn nog steeds gezond en praten steeds opnieuw vol enthousiasme over de reizen die ze gemaakt hebben. Toch zijn we ons ervan bewust dat avontuurlijke reizen meer risico鈥檚 met zich meebrengen. Mijn lijfspreuk? No risk, no fun! Beide keren in India heeft Vera zonder autostoel bij ons op schoot gereisd en ze verslikte zich als dreumes vreselijk in een hard stukje eten dat haar Indiase 鈥渮us鈥 haar gaf. De paarden waarop we de bergen in trokken in Georgi毛 waren wat wild en schrikachtig, zeker toen een ander paard ons begon te belagen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar uitgerekend in ons eigen huis vielen ze beiden al meerdere keren flink van de trap. Sterker nog, Rosalie deed dat van de week nog. De meeste ongelukken in een mensenleven gebeuren nog steeds in en om huis.

Toch kan je de risico鈥檚 van avontuurlijke reizen ook wat beperken en je in elk geval erop voorbereiden dat er iets mis kan gaan. Zo hebben we altijd een reisapotheek mee, met voor India zelfs antibiotica voor kinderen en hebben we v贸贸r het bezoeken van risicogebieden vooraf een lijstje gemaakt met de beste ziekenhuizen met Engelssprekende artsen. Over het wel of niet vaccineren en bezoeken van malariagebieden maken we weloverwogen keuzes met recente informatie.

avontuurlijke reizen met kinderen minder gevaarlijk dan je denktavontuurlijke reizen met kinderen zijn minder gevaarlijk dan je denkt en z贸 leuk om te doen

Waarom juist avontuurlijke reizen met kinderen zo super zijn

Jonge kinderen hebben nog geen idee van de highlights en must sees die wij als volwassenen allemaal op ons lijstje zetten. In Sri Lanka hebben we DE tempel met de tand gemist, omdat we in een lokaal speeltuintje belandden, waar ze de familieschommel deelden met de lokale jeugd en wij een uniek kijkje in de lokale cultuur kregen. In tempels, musea en restaurants gingen deuren voor ons open die voor anderen gesloten blijven, omdat onze kinderen lokale vriendjes vonden en de volwassenen met ze wegliepen en hun uiterste best deden ze te vermaken. Avontuurlijke reizen met kinderen betekent dat je minder ziet van de bezienswaardigheden, maar elke keer weer zoveel meer van het land, de cultuur en vooral de mensen.

In Georgi毛 hadden we de mooie distels aan de kant van de weg zeker gemist als Rosalie er niet helemaal weg van was geweest en in Kwazulu Natal hadden we zeker geen slangen en andere reptielen vastgehouden in een reptielencentrum als we geen kinderen bij ons hadden gehad.

De avonturen die we op reis meemaken zijn vaak bijzonder en smeden een speciale band. We hebben het altijd nog weken en vaak zelfs maanden over bepaalde voorvallen of bijzondere en leuke gebeurtenissen onderweg. Over India heeft Vera het nog steeds en de laatste keer is inmiddels alweer twee jaar geleden.

Onze reizen vergroten het wereldbeeld van ons zelf, maar zeker ook dat van onze kinderen.

onze avontuurlijke reizen met kinderen - fijne herinneringenDe avonturen die we samen beleven leveren mooie herinneringen op

Welke avontuurlijke reizen met kinderen jij 贸贸k kan maken

Zoals ik al zei kan er met kinderen heel veel, ook als je avontuurlijke reizen wilt maken. Eigenlijk is the sky the limit, zo heb ik ervaren. Kinderen gaan heel makkelijk mee in waar jij enthousiast over bent en in onze laatste rondreis door Georgi毛 hebben we amper activiteiten ondernomen die specifiek voor kinderen bedoeld zijn en toch een fantastische tijd gehad. Om je een beetje inspiratie te geven volgt een greep uit onze eigen avontuurlijke reizen met kinderen.

De meeste kinderen zijn dol op dieren en in Zuid-Afrika leren ze 谩lles over wilde dieren in hun natuurlijke leefomgeving. Zuid-Afrika wordt niet voor niks de wereld in 茅茅n land genoemd en je kan hier alle kanten op. 鈥檚 Ochtends kan je een strandwandeling maken en nijlpaarden in de rivier zien zwemmen, terwijl je 鈥檚 middags in de imposante Drakensbergen loopt. Bovendien is Zuid-Afrika een goed te bereizen land, waar je zelfs relatief makkelijk in een huurauto op pad kan. Onderweg kom je prachtige natuur tegen, dus saai is het nooit.

Marokko is een afwisselend land dat kinderen zeker aanspreekt. In de steden vind je een mix van kleuren, geuren en geluiden rondom de souks, terwijl de bergen het perfecte decor zijn voor wandelingen met het hele gezin. Kunnen de kinderen zelf nog niet zo ver lopen? Dan zijn er overal ezeltjes waar ze op kunnen rijden. De zandduinen in de Sahara in het zuiden zijn indrukwekkend en een ritje op de rug van een kameel nog veel meer. Bijkomen van alle avonturen kan aan de kust, waar je een aantal leuke badplaatsen vindt.

avontuurlijke reizen met kinderen - MarokkoMarokko is een kleurrijk en afwisselend land dat kinderen zeker aanspreekt

De unieke combinatie van bijzondere, kleurrijke tempels met de mogelijkheid om op safari te gaan, 茅n altijd een strand dichtbij, maken Sri Lanka de perfecte bestemming voor avontuurlijke reizen met kinderen. Sri Lanka is heerlijk om met het openbaar vervoer te verkennen, ook met kinderen. Of moet ik zeggen JUIST met kinderen?! Ja, de bussen rijden flink door en de treinen zijn vaak overvol, maar altijd staan mensen op als ze je met kleine kinderen zien staan, om je een plekje aan te bieden en meer dan eens leidde een bus- of treinreis tot ontzettend leuke contacten.

Een minder voor de hand liggende, avontuurlijke bestemming met kinderen is Georgi毛. Helemaal niet zo ver van huis en daardoor ideaal als je niet van ver vliegen met kinderen houdt. In Georgi毛 vind je weinig bezienswaardigheden die speciaal voor kinderen zijn, maar toch hadden we juist hier een fantastische tijd. We reden paard en wandelden naar gletsjers, een indrukwekkend fenomeen voor jonge kinderen. We bezochten eeuwenoude kastelen en kloosters, waar de kleurrijke afbeeldingen en zingende gelovigen de aandacht trokken. Ook het treinreizen is in Georgi毛 onderdeel van het avontuur, net als de kabelbanen die je op verschillende plekken in het land vindt. Met oudere kinderen kan je goed raften, kano毛n of meerdaagse trekkings maken.

avontuurlijke reizen met kinderen - Georgi毛Je hoeft niet naar de andere kant van de wereld om avonturen te beleven. Georgi毛 is 5 uurtjes vliegen.

Het Noorden van India kan nogal overweldigend zijn voor wie voor de eerste keer kennis maakt met dit fascinerende land, maar zeker voor ouders die al India ervaring hebben is dit een hele gave avontuurlijke familiebestemming. Op relatief korte afstand kan je hier een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden zien, zoals de beroemde Taj Mahal, het enorme Amber Fort in Jaipur en het eeuwenoude fort boven de blauwe stad Jodhpur. Minder hectisch, maar niet minder indrukwekkend is het minder bezochte Noordoosten van Rajasthan, waar je met kids de Camel Breeding Farm kan bezoeken, kan slapen in een heus paleis of een poppenshow kan bijwonen. Reizen met de trein en een Bollywood filmpje pakken zullen zeker weten ook indruk maken op je kinderen.

Meer avontuurlijke reizen

Wij zijn nog lang niet uit gereisd met ons gezin en meer avontuurlijke reizen zullen volgen. Ik ben heel benieuwd of jij mij kan inspireren. Welke avontuurlijke reizen met kinderen heb je gemaakt en mogen wij absoluut niet overslaan?

26 reacties op “Avontuurlijke reizen met kinderen – wie durft?

 1. marjolijn zegt:

  Hi Yvonne,

  Wat ben ik blij dat ik je site/blog heb gevonden! heel veel inspiratie uit te halen en fijn om mensen likeminded te vinden die ook avontuur met kindjes willen opzoeken en mooie reizen maken.
  Ik kan niet stoppen met lezen en blijf jullie graag volgen!

  Dank!

  Groetjes,
  Marjolijn

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk om te horen Marjolijn! De afgelopen zomer hebben we iets minder avontuurlijk gereisd en onze reis naar Namibi毛 is geannuleerd, maar in de toekomst komen er zeker meer avontuurlijke reizen bij op de blog. Ik hoop dat jullie reis van 6 maanden straks door kan gaan en je zelf mooie avonturen kunt beleven. 馃檪

 2. marjolijn zegt:

  Hi MD,

  Ik ben ook wel heeel erg benieuwd naar je verhaal over Mongolie.
  Wij hebben twee keine kindjes en willen over een half jaar 6 maanden gaan reizen. Onze kinderen zijn dan 2 en 3,5. Zelf veel reiservaring maar mongolie hebben we nog nooit gedaan. Kan ik je mailen voor tips en je ervaring?

  Groetjes,
  Marjolijn

  • Yvonne zegt:

   hallo Marjolijn, wat leuk dat jullie naar Mongoli毛 willen gaan! Alle tips en ervaringen die ik te delen heb, staan eigenlijk al op mijn blog. Dit is een reis die we al een hele tijd geleden maakten, nog zonder kinderen. Ik wens jullie heel veel plezier. Laat zeker even weten hoe het was.

 3. MD zegt:

  Hi Yvonne, wat leuk om jouw reisverhalen te lezen en dat jullie blijven reizen met kinderen! Zelf blijven wij dat ook vrolijk doen met onze dochter van 3 en zijn we ook al reisplannen voor dit jaar aan het maken voor het hele gezin inclusief nieuw familielidje tijdens mijn zwangerschapsverlof. Ik zag dat jullie o.a. al in Kyrgizi毛 en Georgi毛 zijn geweest. E茅n van onze hoogtepunten qua reizen met kind is Mongoli毛. Mochten jullie daar nog niet zijn geweest, dan kan ik mij voorstellen dat dat ook erg goed zal bevallen. Mail gerust als je nog tips voor bijv. accomodatie wilt ontvangen 馃槉.

  • Yvonne zegt:

   Dank je wel voor je leuke reactie en wat super om te lezen, dat jullie ook lekker verder reizen. Wij zijn in Kirgizi毛 zonder kinderen geweest (en in Mongoli毛 ook), maar hebben al twee keer bijna weer een ticket die kant op geboekt. Uiteindelijk is het toch telkens wat anders geworden, maar ik weet zeker dat ’t er nog van gaat komen. 馃檪 Ben heel benieuwd naar jullie ervaringen in Mongoli毛 met kind. Vooral of het te doen is qua eten, want in mijn herinnering was dat toch wel een dingetje daar, zelfs zonder kind, haha.

 4. Lars zegt:

  Hallo Yvonne, wat een mooi verhaal. Onze eerste dochter wordt in juni geboren, dus het doet me goed om te horen dat mijn vermoedens over reizen met kinderen bevestigd worden! Ik hoor altijd als tegenargument: “Maar je ziet veel minder als je met kinderen op verre reis gaat.” Dat klopt uiteraard, zoals jij ook al aangeeft, maar als je twee weken op een resort gaat zitten, zie je nog veel minder. Als je het je kan veroorloven om je kinderen de wereld te laten zien, doe dat vooral. Een mooier cadeau kan je ze niet geven!

  • Yvonne zegt:

   Inderdaad, je ziet minder van de dingen die je vroeger zag.. maar aan de andere kant zie je juist meer van het land dat je toen niet zag. Met kinderen gaan ineens deuren voor je open en wordt je met open armen ontvangen door iedereen. Het berngt je in andere situaties. Nu onze meiden 4 en 6 zijn is ons reistempo alweer een stuk hoger dan toen ze baby en peuter waren trouwens.

 5. Bert Maes zegt:

  Hallo, dank je voor de inspirerende voorbeelden! Georgi毛 zit al een tijd op onze radar om met onze kinderen (nu 8 en 10) te doen. Zelf hebben we al Iran, Namibi毛, Myanmar, Vietnam, Jordani毛, Albani毛, Thailand en Cambodja mee doorkruist dus als jullie info willen, mail gerust.

  • Yvonne zegt:

   Dank je wel voor de reactie! Die was blijkbaar in een aparte spam-map terecht gekomen. Hebben jullie de tickets naar Georgi毛 al geboekt? Het is een geweldig mooi en fijn reisland.

 6. Eva zegt:

  Reizen met kinderen? Als de situatie en je portemonnee het toelaten, altijd doen! Onze dochter is nu bijna 7 en heeft inmiddels al aardig wat reizen op haar conto staan. Zolang ik zie dat zij er (net als wij) van geniet, reizen we lustig verder. Wie weet komen we elkaar ergens in den vreemde wel eens een keer tegen…

  • Yvonne zegt:

   Leuk om te horen dat jullie er samen ook zo van kunnen genieten! En schept hoop voor ons (want na “als je eenmaal kinderen hebt…” en “wacht maar tot ze gaan lopen…” horen we nu: “wacht maar tot ze een jaar of 6-7 zijn, dan willen ze niet meer…”), we zullen zien. 馃檪

 7. Jessica zegt:

  Ik vind jullie gezin een perfect voorbeeld en een inspiratie dat reislustige mensen nog steeds kunnen reizen als ze kinderen krijgen. Leuk artikel Yvonne, jullie kids hebben al zo veel mooie plekken samen met jullie gezien!

 8. Mirre zegt:

  Wat een mooi verhaal en ik kan me helemaal voorstellen dat reizen met kinderen deuren voor je opent die anders gesloten blijven. Een hele andere manier van reizen dan ‘gewoon’ backpacken zeg maar 馃槈

  • Yvonne zegt:

   Het heeft zeker z’n voordelen (en ook echt wel “nadelen”, zoals minder kunnen zien en doen)… en helemaal leuk dat onze kinderen het ook nog kunnen waarderen (tot zover dan, haha)

 9. Jenny - ikreis.net zegt:

  Het hangt natuurlijk ook van het kind af wat wel en niet gaat – maar gelukkig spelen opvoeding en genen zeker mee 馃檪

  Als het enigszins kan zou ik reizen met kinderen.

 10. Kelly zegt:

  Ik heb geen kinderen, maar mocht dat nog ooit in de toekomst gebeuren, zou ik mijn kinderen zeker de wereld willen laten zien. Super tof dat jullie de kinderen kennis laten maken met andere culturen. Ik zou dat echt geweldig hebben gevonden als kind zijnde. Mijn petekind spaart al vanaf zijn achtste voor een reis naar Afrika. Toen hij mijn foto’s zag, wilde hij dat ook. Hij spaart inmiddels al ruim 3 jaar, haha. Dat noem ik pas een volhouder. Ik zie een wereldreiziger in de dop 馃槈

 11. Margreet Pruis zegt:

  Ik heb zelf geen kinderen…. Maar die van jullie zijn geluksvogels, wat geven jullie hen een fijne jeugd. Je ziet dat ze overal zo van genieten!Ik denk dat veel ouders met jonge kinderen zoiets niet aandurven, maar jullie laten zien dat het juist heel goed mogenlijk is. Bovendien leren ze er zoveel van, ze worden hooguit reisverslaafd later en ik denk dat ze dat nu al een beetje zijn Ik vind het geweldig wat jullie doen, heb het al eerder gezegd, respect! Lijkt me ook heel leuk voor jullie als ouders, ze krijgen zoveel leuke aandacht van de mensen tijdens jullie reizen en zo heb je leuke contacten met de locals. Goed verhaal en weer prachtige foto’s!

 12. Annemarie zegt:

  Mooi om te lezen dat jullie zo nuchter zijn over de mogelijke gevaren op reis. Toen onze dochter anderhalf was hebben we met een camper door West-Canada gereisd, maar daarna hebben we een tijd lang voor de meer ‘standaard’ vakanties in Europa gekozen. Waarbij we overigens wel altijd heel veel zien en doen. Vorig jaar maakten we eindelijk weer eens een verre reis, en voor volgende zomer staat Namibi毛 op de planning. Dat lijkt me een groot avontuur! 馃檪

  • Yvonne zegt:

   Nuchter, of misschien na茂ef… wie zal ’t zeggen. Over sommige dingen denken we wel heel bewust na, maar over andere zijn we best laconiek. Namibi毛 lijkt me fantastisch!! Ik wil er al jaren eens naartoe, maar denk dat dit, gezien de afstanden en bezienswaardigheden, met oudere kinderen een betere bestemming is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *