avontuurlijke reizen met kinderen

Avontuurlijke reizen met kinderen – wie durft?

Avontuurlijke reizen met kinderen zijn niet ieders idee van een geweldige vakantie. Geregeld wordt ons gevraagd of we dat nou echt leuk vinden, zo’n reis naar een onbekend land of gebied, waar we dan met het openbaar vervoer rondreizen en activiteiten ondernemen die niet iedereen met jonge kinderen doet. In alle eerlijkheid? Ja, dat vinden we ECHT leuk. 🙂 Overigens beleven we ook avonturen dichterbij huis, voor avontuurlijke reizen hoef je echt niet naar de andere kant van de wereld te vliegen.

En jij? Hebben jij en je kids nog een avontuur beleefd vandaag? Of deze week? Deze maand? Nee? Te spannend, geen tijd of gewoon niet in je opgekomen om op avontuur te gaan? Kinderen zijn vaak dol op avonturen, ver weg of dichtbij huis. Misschien lijken avontuurlijke reizen minder interessant als je een miniclub en een zwembad voor de deur hebt. Zelf lekker de beentjes omhoog, want die vakantie heb je écht verdiend, toch?! En nodig bovendien. Hoewel een echte vakantie op z’n tijd heerlijk is voel ik me zelden zó ontspannen en uitgerust als tijdens een lange, avontuurlijke reis. En ook jij kan daarvan genieten!

zelden zo uitgerust als na een avontuurlijke reisIk voel me zelden zó uitgerust als na een lange, avontuurlijke reis

Maar avontuurlijke reizen maken met hele jonge kinderen?

Ja, ook jij kan je peuter meenemen naar India, om daar met de trein sprookjesachtig Rajasthan te doorkruisen. Een safari in Zuid-Afrika met baby behoort tot de mogelijkheden en pasgeborenen? Zelfs die kunnen mee op reis. Baby’s bezwijken niet als je ze in een vliegtuig vervoert, net zo min als ze smelten van de regen tijdens een hike in een draagzak of breken als je ze meeneemt naar een gletsjer. Uiteraard zijn die eerste maanden en zelfs jaren niet de tijd met de meeste slaap en moet je jezelf af en toe even weer bij elkaar rapen, maar waarom zou je dat niet doen terwijl je maximaal geniet van de mooie wereld en een nieuw avontuur?!

Kinderen zijn flexibel, je weet niet half wat mogelijk is.. en baby’s zijn ’t liefste bij mama en papa, wáár dat is op de wereld is voor hen niet zo belangrijk. Zo lang ze hun natje en droogje maar krijgen. Zo maakten we met de oudste een rondreis door Noorwegen, toen ze 9 maanden oud was. In de draagzak zag ze daar haar eerste gletsjer. Toen ze 14 maanden was vlogen we naar India, om met de lokale trein én een huurauto naar Rajasthan te reizen, waar we forten en tempels bezochten en onder grote lokale belangstelling luiers verwisselden. De jongste is voordat ze 3 werd onder andere naar India, Sri Lanka, Zuid-Afrika en Georgië geweest, waar we bijvoorbeeld met haar op een paard de bergen in trokken, in een jeep over de slechtste weg ter wereld stuiterden én uren in het lokale openbaar vervoer doorbrachten.

avontuurlijke reizen met babyDe jongste zag haar eerste wildlife toen ze 11 maanden was en de oudste haar eerste gletsjer met 9 maanden

Is zo’n verre, avontuurlijke reis met kinderen dan niet gevaarlijk?

Allebei onze kinderen zijn nog steeds gezond en praten steeds opnieuw vol enthousiasme over de reizen die ze gemaakt hebben. Toch zijn we ons ervan bewust dat avontuurlijke reizen meer risico’s met zich meebrengen. Mijn lijfspreuk? No risk, no fun! Al onze eerste reizen door India hebben de meiden zonder autostoel bij ons op schoot gereisd. De oudste verslikte zich als dreumes vreselijk in een hard stukje eten dat haar Indiase “zus” haar gaf. De paarden waarop we de bergen in trokken in Georgië waren wat wild en schrikachtig, zeker toen een ander paard ons begon te belagen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar uitgerekend in ons eigen huis vielen ze beiden al meerdere keren flink van de trap. De meeste ongelukken in een mensenleven gebeuren nog steeds in en om huis.

Toch kan je de risico’s van avontuurlijke reizen ook wat beperken. Je kunt jezelf in elk geval erop voorbereiden dat er iets mis kan gaan. Zo hebben we altijd een reisapotheek mee, met voor India zelfs antibiotica voor kinderen en hebben we vóór het bezoeken van risicogebieden vooraf een lijstje gemaakt met de beste ziekenhuizen met Engelssprekende artsen. Over het wel of niet vaccineren en bezoeken van malariagebieden maken we weloverwogen keuzes met recente informatie.

avontuurlijke reizen met kinderen minder gevaarlijk dan je denktavontuurlijke reizen met kinderen zijn minder gevaarlijk dan je denkt en zó leuk om te doen

Waarom juist avontuurlijke reizen met kinderen zo super zijn

Jonge kinderen hebben nog geen idee van de highlights en must sees die wij als volwassenen allemaal op ons lijstje zetten. In Sri Lanka hebben we DE tempel met de tand gemist, omdat we in een lokaal speeltuintje belandden, waar ze de familieschommel deelden met de lokale jeugd en wij een uniek kijkje in de lokale cultuur kregen. In tempels, musea en restaurants gingen deuren voor ons open die voor anderen gesloten blijven, omdat onze kinderen lokale vriendjes vonden en de volwassenen met ze wegliepen en hun uiterste best deden ze te vermaken. Avontuurlijke reizen met kinderen betekent dat je minder ziet van de bezienswaardigheden, maar elke keer weer zoveel meer van het land, de cultuur en vooral de mensen.

In Georgië hadden we de mooie distels aan de kant van de weg zeker gemist als onze peuter er niet helemaal weg van was geweest en in Kwazulu Natal hadden we zeker geen slangen en andere reptielen vastgehouden in een reptielencentrum als we geen kinderen bij ons hadden gehad.

onze avontuurlijke reizen met kinderen - fijne herinneringenDe avonturen die we samen beleven leveren mooie herinneringen op

De avonturen die we op reis meemaken zijn vaak bijzonder en smeden een speciale band. We hebben het altijd nog weken en vaak zelfs maanden over bepaalde voorvallen of bijzondere en leuke gebeurtenissen onderweg. Over de bijzondere gastvrijheid van de Berber familie in Tislit hebben we het achteraf nog vaak en over de opa van de familie maken we nog altijd grapjes. Over hoe hij de arm van onze meiden bijna uit de kom trok toen hij ons op sleeptouw nam naar onze auto, 3 kilometer verderop.

Onze reizen vergroten het wereldbeeld van ons zelf, maar zeker ook dat van onze kinderen. Zo weten ze hoeveel werk het is om met de hand een tapijt of deken te maken en hebben ze met eigen ogen gezien hoe katoen geplukt wordt.

gastvrij Berber dorpje TislitDit soort ontmoetingen vergroot het wereldbeeld van onze kinderen

Welke avontuurlijke reizen met kinderen jij óók kan maken

Zoals ik al zei kan er met kinderen heel veel, ook als je avontuurlijke reizen wilt maken. Eigenlijk is the sky the limit, zo heb ik ervaren. Kinderen gaan heel makkelijk mee in waar jij enthousiast over bent en in onze laatste reis naar het Tatragebergte in Slowakije hebben we amper activiteiten ondernomen die specifiek voor kinderen bedoeld zijn en toch een fantastische tijd gehad. Om je een beetje inspiratie te geven volgt een greep uit onze eigen avontuurlijke reizen met kinderen.

De meeste kinderen zijn dol op dieren en in Zuid-Afrika leren ze álles over wilde dieren in hun natuurlijke leefomgeving. Zuid-Afrika wordt niet voor niks de wereld in één land genoemd en je kan hier alle kanten op. ’s Ochtends kan je een strandwandeling maken en nijlpaarden in de rivier zien zwemmen, terwijl je ’s middags in de imposante Drakensbergen loopt. Bovendien is Zuid-Afrika een goed te bereizen land, waar je zelfs relatief makkelijk in een huurauto op pad kan. Een minstens even geweldige bestemming voor avontuurlijke reizen met kinderen is Maleisisch Borneo. Zo kun je er snorkelen in een fantastische onderwaterwereld, Orang Oetans in hun natuurlijke omgeving zien en dwergolifanten en heel veel soorten apen en vogels spotten vanuit de boot op de Kinabatangan rivier.

goedkoop Maleisisch Borneo snorkelen en jungleOnder water en in de jungle op zoek naar wilde dieren op Maleisisch Borneo

Blijf je graag wat dichter bij huis met de kinderen? Marokko is een afwisselend land dat kinderen zeker aanspreekt en voelt als een compleet andere wereld, terwijl het maar 3 tot 4 uur vliegen is. In de steden vind je een mix van kleuren, geuren en geluiden rondom de souks, terwijl de bergen het perfecte decor zijn voor wandelingen met het hele gezin. Kunnen de kinderen zelf nog niet zo ver lopen? Dan zijn er overal ezeltjes waar ze op kunnen rijden.

De zandduinen in de Sahara in het zuiden zijn indrukwekkend en een ritje op de rug van een kameel nog veel meer. Bijkomen van alle avonturen kan aan de kust, waar je een aantal leuke badplaatsen vindt. Essaouira is onze persoonlijke favoriet. Hier zijn ook genoeg leuke activiteiten voor kinderen te doen, zoals surfen en paardrijden op het strand.

avontuurlijke reizen met kinderen - MarokkoMarokko is een kleurrijk en afwisselend land dat kinderen zeker aanspreekt

De unieke combinatie van bijzondere, kleurrijke tempels met de mogelijkheid om op safari te gaan, én altijd een strand dichtbij, maken Sri Lanka de perfecte bestemming voor avontuurlijke reizen met kinderen. Sri Lanka is heerlijk om met het openbaar vervoer te verkennen, ook met kinderen. Of moet ik zeggen JUIST met kinderen?! Ja, de bussen rijden flink door en de treinen zijn vaak overvol, maar altijd staan mensen op als ze je met kleine kinderen zien staan, om je een plekje aan te bieden en meer dan eens leidde een bus- of treinreis tot ontzettend leuke contacten.

Een minder voor de hand liggende, avontuurlijke bestemming met kinderen is Georgië. Helemaal niet zo ver van huis en daardoor ideaal als je niet van ver vliegen met kinderen houdt. In Georgië vind je weinig bezienswaardigheden die speciaal voor kinderen zijn, maar toch hadden we juist hier een fantastische tijd. We reden paard en wandelden naar gletsjers, een indrukwekkend fenomeen voor jonge kinderen. We bezochten eeuwenoude kastelen en kloosters, waar de kleurrijke afbeeldingen en zingende gelovigen de aandacht trokken. Ook het treinreizen is in Georgië onderdeel van het avontuur, net als de kabelbanen die je op verschillende plekken in het land vindt. Met oudere kinderen kan je goed raften, kanoën of meerdaagse trekkings maken.

avontuurlijke reizen met kinderen - GeorgiëJe hoeft niet naar de andere kant van de wereld om avonturen te beleven. Georgië is 5 uurtjes vliegen.

Het Noorden van India kan nogal overweldigend zijn voor wie voor de eerste keer kennis maakt met dit fascinerende land, maar zeker voor ouders die al India ervaring hebben is dit een hele gave avontuurlijke familiebestemming. Op relatief korte afstand kan je hier een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden zien, zoals de beroemde Taj Mahal in Agra, het enorme Amber Fort in Jaipur en het eeuwenoude fort boven de blauwe stad Jodhpur. Minder hectisch, maar niet minder indrukwekkend is het minder bezochte Noordoosten van Rajasthan, waar je met kids de Camel Breeding Farm kan bezoeken, kan slapen in een heus paleis of een poppenshow kan bijwonen. Reizen met de trein en een Bollywood filmpje pakken zullen zeker weten ook indruk maken op je kinderen.

Meer avontuurlijke reizen

Wij zijn nog lang niet uit gereisd met ons gezin. Door onze wereldreis van 8 maanden is de reislust alleen maar meer aangewakkerd. Nieuwe avontuurlijke reizen zullen zeker volgen. Ik ben heel benieuwd of jij mij kan inspireren. Welke avontuurlijke reizen met kinderen heb je gemaakt en mogen wij absoluut niet overslaan?

Ga naar al mijn Kids blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

26 reacties op “Avontuurlijke reizen met kinderen – wie durft?

 1. marjolijn zegt:

  Hi Yvonne,

  Wat ben ik blij dat ik je site/blog heb gevonden! heel veel inspiratie uit te halen en fijn om mensen likeminded te vinden die ook avontuur met kindjes willen opzoeken en mooie reizen maken.
  Ik kan niet stoppen met lezen en blijf jullie graag volgen!

  Dank!

  Groetjes,
  Marjolijn

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk om te horen Marjolijn! De afgelopen zomer hebben we iets minder avontuurlijk gereisd en onze reis naar Namibië is geannuleerd, maar in de toekomst komen er zeker meer avontuurlijke reizen bij op de blog. Ik hoop dat jullie reis van 6 maanden straks door kan gaan en je zelf mooie avonturen kunt beleven. 🙂

 2. marjolijn zegt:

  Hi MD,

  Ik ben ook wel heeel erg benieuwd naar je verhaal over Mongolie.
  Wij hebben twee keine kindjes en willen over een half jaar 6 maanden gaan reizen. Onze kinderen zijn dan 2 en 3,5. Zelf veel reiservaring maar mongolie hebben we nog nooit gedaan. Kan ik je mailen voor tips en je ervaring?

  Groetjes,
  Marjolijn

  • Yvonne zegt:

   hallo Marjolijn, wat leuk dat jullie naar Mongolië willen gaan! Alle tips en ervaringen die ik te delen heb, staan eigenlijk al op mijn blog. Dit is een reis die we al een hele tijd geleden maakten, nog zonder kinderen. Ik wens jullie heel veel plezier. Laat zeker even weten hoe het was.

 3. MD zegt:

  Hi Yvonne, wat leuk om jouw reisverhalen te lezen en dat jullie blijven reizen met kinderen! Zelf blijven wij dat ook vrolijk doen met onze dochter van 3 en zijn we ook al reisplannen voor dit jaar aan het maken voor het hele gezin inclusief nieuw familielidje tijdens mijn zwangerschapsverlof. Ik zag dat jullie o.a. al in Kyrgizië en Georgië zijn geweest. Eén van onze hoogtepunten qua reizen met kind is Mongolië. Mochten jullie daar nog niet zijn geweest, dan kan ik mij voorstellen dat dat ook erg goed zal bevallen. Mail gerust als je nog tips voor bijv. accomodatie wilt ontvangen 😊.

  • Yvonne zegt:

   Dank je wel voor je leuke reactie en wat super om te lezen, dat jullie ook lekker verder reizen. Wij zijn in Kirgizië zonder kinderen geweest (en in Mongolië ook), maar hebben al twee keer bijna weer een ticket die kant op geboekt. Uiteindelijk is het toch telkens wat anders geworden, maar ik weet zeker dat ’t er nog van gaat komen. 🙂 Ben heel benieuwd naar jullie ervaringen in Mongolië met kind. Vooral of het te doen is qua eten, want in mijn herinnering was dat toch wel een dingetje daar, zelfs zonder kind, haha.

 4. Lars zegt:

  Hallo Yvonne, wat een mooi verhaal. Onze eerste dochter wordt in juni geboren, dus het doet me goed om te horen dat mijn vermoedens over reizen met kinderen bevestigd worden! Ik hoor altijd als tegenargument: “Maar je ziet veel minder als je met kinderen op verre reis gaat.” Dat klopt uiteraard, zoals jij ook al aangeeft, maar als je twee weken op een resort gaat zitten, zie je nog veel minder. Als je het je kan veroorloven om je kinderen de wereld te laten zien, doe dat vooral. Een mooier cadeau kan je ze niet geven!

  • Yvonne zegt:

   Inderdaad, je ziet minder van de dingen die je vroeger zag.. maar aan de andere kant zie je juist meer van het land dat je toen niet zag. Met kinderen gaan ineens deuren voor je open en wordt je met open armen ontvangen door iedereen. Het berngt je in andere situaties. Nu onze meiden 4 en 6 zijn is ons reistempo alweer een stuk hoger dan toen ze baby en peuter waren trouwens.

 5. Bert Maes zegt:

  Hallo, dank je voor de inspirerende voorbeelden! Georgië zit al een tijd op onze radar om met onze kinderen (nu 8 en 10) te doen. Zelf hebben we al Iran, Namibië, Myanmar, Vietnam, Jordanië, Albanië, Thailand en Cambodja mee doorkruist dus als jullie info willen, mail gerust.

  • Yvonne zegt:

   Dank je wel voor de reactie! Die was blijkbaar in een aparte spam-map terecht gekomen. Hebben jullie de tickets naar Georgië al geboekt? Het is een geweldig mooi en fijn reisland.

 6. Eva zegt:

  Reizen met kinderen? Als de situatie en je portemonnee het toelaten, altijd doen! Onze dochter is nu bijna 7 en heeft inmiddels al aardig wat reizen op haar conto staan. Zolang ik zie dat zij er (net als wij) van geniet, reizen we lustig verder. Wie weet komen we elkaar ergens in den vreemde wel eens een keer tegen…

  • Yvonne zegt:

   Leuk om te horen dat jullie er samen ook zo van kunnen genieten! En schept hoop voor ons (want na “als je eenmaal kinderen hebt…” en “wacht maar tot ze gaan lopen…” horen we nu: “wacht maar tot ze een jaar of 6-7 zijn, dan willen ze niet meer…”), we zullen zien. 🙂

 7. Jessica zegt:

  Ik vind jullie gezin een perfect voorbeeld en een inspiratie dat reislustige mensen nog steeds kunnen reizen als ze kinderen krijgen. Leuk artikel Yvonne, jullie kids hebben al zo veel mooie plekken samen met jullie gezien!

 8. Mirre zegt:

  Wat een mooi verhaal en ik kan me helemaal voorstellen dat reizen met kinderen deuren voor je opent die anders gesloten blijven. Een hele andere manier van reizen dan ‘gewoon’ backpacken zeg maar 😉

  • Yvonne zegt:

   Het heeft zeker z’n voordelen (en ook echt wel “nadelen”, zoals minder kunnen zien en doen)… en helemaal leuk dat onze kinderen het ook nog kunnen waarderen (tot zover dan, haha)

 9. Jenny - ikreis.net zegt:

  Het hangt natuurlijk ook van het kind af wat wel en niet gaat – maar gelukkig spelen opvoeding en genen zeker mee 🙂

  Als het enigszins kan zou ik reizen met kinderen.

 10. Kelly zegt:

  Ik heb geen kinderen, maar mocht dat nog ooit in de toekomst gebeuren, zou ik mijn kinderen zeker de wereld willen laten zien. Super tof dat jullie de kinderen kennis laten maken met andere culturen. Ik zou dat echt geweldig hebben gevonden als kind zijnde. Mijn petekind spaart al vanaf zijn achtste voor een reis naar Afrika. Toen hij mijn foto’s zag, wilde hij dat ook. Hij spaart inmiddels al ruim 3 jaar, haha. Dat noem ik pas een volhouder. Ik zie een wereldreiziger in de dop 😉

 11. Margreet Pruis zegt:

  Ik heb zelf geen kinderen…. Maar die van jullie zijn geluksvogels, wat geven jullie hen een fijne jeugd. Je ziet dat ze overal zo van genieten!Ik denk dat veel ouders met jonge kinderen zoiets niet aandurven, maar jullie laten zien dat het juist heel goed mogenlijk is. Bovendien leren ze er zoveel van, ze worden hooguit reisverslaafd later en ik denk dat ze dat nu al een beetje zijn Ik vind het geweldig wat jullie doen, heb het al eerder gezegd, respect! Lijkt me ook heel leuk voor jullie als ouders, ze krijgen zoveel leuke aandacht van de mensen tijdens jullie reizen en zo heb je leuke contacten met de locals. Goed verhaal en weer prachtige foto’s!

 12. Annemarie zegt:

  Mooi om te lezen dat jullie zo nuchter zijn over de mogelijke gevaren op reis. Toen onze dochter anderhalf was hebben we met een camper door West-Canada gereisd, maar daarna hebben we een tijd lang voor de meer ‘standaard’ vakanties in Europa gekozen. Waarbij we overigens wel altijd heel veel zien en doen. Vorig jaar maakten we eindelijk weer eens een verre reis, en voor volgende zomer staat Namibië op de planning. Dat lijkt me een groot avontuur! 🙂

  • Yvonne zegt:

   Nuchter, of misschien naïef… wie zal ’t zeggen. Over sommige dingen denken we wel heel bewust na, maar over andere zijn we best laconiek. Namibië lijkt me fantastisch!! Ik wil er al jaren eens naartoe, maar denk dat dit, gezien de afstanden en bezienswaardigheden, met oudere kinderen een betere bestemming is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *