Nadat we met de auto een rondreis door het Oosten van Europa hebben gemaakt van 5 weken en verschillende keren met onze eigen auto naar de Balkan zijn gereden is ons repertoire van autospelletjes flink uitgebreid. In de jaren daarvoor hebben we al de nodige autospelletjes en ander achterbank vermaak verzameld, tijdens roadtrips die we maakten in combinatie met een vliegreis. Vaak waren dat maximaal 1 of 2 weken, met relatief korte afstanden. De rondreizen naar Roemenië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro waren steeds 5 weken, met zo nu en dan flinke reisdagen in de auto. Tijd dus om die autospelletjes eens op een rijtje te zetten en te kijken of we het lijstje nog wat langer kunnen maken.
Autospelletjes zonder benodigdheden
Spelletjes doen in de auto is iets dat ooit spontaan ontstaan is, waarschijnlijk tijdens een vrij lange rit, toen de meiden liever niet meer op de achterbank wilden zitten. Ik weet niet eens meer precies wanneer, want we hebben al roatrips genoeg gemaakt. Op dat moment opperde ik spontaan een spelletje, om de tijd te doden. Sinds die keer heb ik er steeds meer autospelletjes bij bedacht, die je zonder materialen direct kan doen. De meesten ervan heb ik als juf ooit gebruikt en zijn algemeen bekende spelletjes.
Al heel wat roadtrips gemaakt, zoals deze in Albanië
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…
Eén van de meest bekende spelletjes voor kinderen van alle leeftijden is “ik zie, ik zie, wat jij niet zien..” Al toen onze jongste nog geen 3 was speelden de dames dit samen op de achterbank. “Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en het is een rood verkeersbord..” Ze moest er even inkomen, maar al gauw werd dit één van de terugkerende autospelletjes die ze uit zichzelf spelen. Met hints als “het is in de auto” wordt het iets makkelijker raden.
Een woordslang maken
Voor dit autospelletje moeten kinderen in elk geval enig idee van klanken en letters hebben. Het eerste woord is een willekeurig dier en daarna mag de volgende een dier verzinnen met de laatste letter van dat dier. Bijvoorbeeld slang-giraf-fazant-… Bij ons is de regel dat een dier dat een keer genoemd is geen tweede keer in de rij mag zitten en als je niks meer weet ben je af. Onze meiden spelen het sinds ze 4 zijn, in het begin met wat hulp. Heb je dit spel al zo vaak gespeeld dat het te makkelijk wordt? Je kan dit spel ook spelen met spullen die je in huis vindt, of juist iets dat je buiten ziet.
Wie of wat ben ik?
Een ander spelletje dat je helemaal zonder materiaal kan spelen is “Wie of wat ben ik?” Eén speler neemt een bekend persoon, een bekende uit de eigen omgeving of een dier in gedachten. De anderen moeten raden wie of wat dat is door vragen te stellen. De vragen mogen alleen met “ja” of “nee” beantwoord worden. Je kan het spelletje moeilijker maken door een maximum aantal vragen per spel toe te voegen, bijvoorbeeld 15 of 20.
Begin dit jaar maakten we al een roadtrip door Andalusië
Ik ga op reis en neem mee..
Een ander vrij bekend spelletje, dat zich zeker ook uitstekend als autospelletje leent, is “Ik ga op reis en neem mee…” De eerste die begint zegt: ”Ik ga op reis en neem mee… een koffer”. De volgende zegt precies hetzelfde en voegt eraan toe wat hij of zij zelf wil meenemen. Zo wordt de lijst met te onthouden reisitems steeds langer. Als iemand een foutje maakt, of het niet meer weet is diegene af.
Maak samen een verhaal
Dit spel speelden wij voor het eerst in de bus van Dubai naar Muscat, een busreis van 9 uur. Na die eerste 7 uur begon de verveling toe te slaan en na diep nadenken was dit het laatste vermaak dat ik nog kon bedenken. De meiden hebben zich er bijna de volledige 2 overige uren mee vermaakt. Zij mochten de eerste zin bedenken van een verhaal en daarna verzon ik de tweede. Daarna zij de derde en zo verder. Telkens als het verhaal bijna goed afliep verzon ik weer een andere rare wending, waardoor het een eindeloos verhaal werd. We hebben samen enorm gelachen en als dat in de bus werkt, zal het vast ook in de auto een succes zijn.
Geen ja, geen nee, geen eh
Dit spel kun je op verschillende manieren spelen, maar omdat het best lastig is om steeds weer nieuwe vragen te bedenken spelen wij het met wisselende vragenstellers. De eerste die begint noemt de naam van een ander en stelt meteen een vraag. Die vraag moet binnen 5 seconden beantwoord worden, maar mag geen “ja”, “nee” of “eh” bevatten. Zodra de vraag beantwoord is, stelt die persoon aan de volgende een vraag. Wie één van de verboden woorden gebruikt ligt eruit en zo ga je door tot er één winnaar overblijft.
Ook tijdens de roatrip door Oman hebben ze zich goed vermaakt
Adem inhouden, of wie het langst stil kan zijn
Is het een beetje een dolle boel geworden in de auto? Dan brengt dit spelletje misschien weer wat rust. Iemand telt af en bij 0 houdt iedereen zo lang mogelijk z’n adem in. Je kan ook proberen met z’n allen je adem in te houden tot het volgende verkeersbord, de volgende rotonde, of de volgende afslag. Wil je langer rust aan je hoofd? Dan Doe je wie het langste stil kan zijn.
Wie lacht is af
Is het een beetje té stil geworden na het laatste spelletje? Dan brengt “Wie lacht is af” zeker weer wat leven in de brouwerij. Je kiest iemand uit die niet mag lachen en de rest van de auto probeert om diegene aan het lachen te krijgen. Op zich al heel leuk om zo te spelen, maar je kan er ook een echte wedstrijd van maken. Houd dan met je telefoon bij wie het langst kan volhouden om niet te lachen.
Autospelletjes met een kleine voorbereiding
Voor sommige autospelletjes is het handig om vooraf een beetje voor te bereiden. Aangezien je toch al moet inpakken voor de vakantie, is het handig om ook een tas met spulletjes te pakken, die dan onderweg de spelletjestas kan zijn. Vergeet niet om die tas voor in de auto te leggen. Wel zo handig als je niet eerst moet zoeken zodra je onderweg bent.
Onderweg kom je vaak van alles tegen, zoals hier in Griekenland
Kentekenplaten bingo of autobingo
Voor dit spelletje moeten de kinderen al letters kunnen herkennen. Daarom pas geschikt vanaf een jaar of 5.
Zet op een A4 16 landen / afkortingen van de nummerplaten uit Europa die je mogelijk onderweg kan tegenkomen. Maak verschillende varianten, zodat elke speler een verschillend papier krijgt. Met google is genoeg inspiratie te vinden hiervoor, net als free printables voor vergelijkbare autospelltjes. Dit is eventjes wat werk, maar als je de A4tjes op de computer maakt en bewaart, kan je ze elke vakantie opnieuw uitprinten. Zodra een speler één van de landen achterop een auto ziet, mag het betreffende land worden doorgekruist. Degene die het eerst een rijtje (recht of schuin) heeft, is de winnaar. Daarna kan je nog verder spelen om het hele blad vol te krijgen, of een bepaalde tijd spelen en dan tellen wie de meeste heeft. Hetzelfde spel kan je ook spelen en maken met automerken, dat is ook voor iets jongere kinderen makkelijker. En wat dacht je van verkeersbordenbingo?
Benodigdheden: A4tjes met verschillende varianten aan landen erop, stiften of pennen
Maak een woord met de letters van kentekenplaten
Voor dit autospelletje moeten de kinderen echt al wel even kunnen lezen en schrijven. Minimaal 6 of 7 jaar oud, maar met een beetje hulp lukt het vroege lezers ook met 5 al wel.
Iedere speler schrijft de letters van een zelfde auto op en probeert dan zoveel mogelijk woorden te bedenken waar deze letters in zitten. Zit er 1 letter in het woord, dan heb je 1 punt. Zitten er 2 letters in je woord, heb je 2 punten, enz. Speel bijvoorbeeld 5 minuten per kentekenplaat en ga dan tellen wie de meeste punten heeft.
Benodigdheden: papier en pen voor iedereen en iets hards om het schrijven makkelijker te maken.
Bovenstaande autospelletjes zijn in Marokko iets minder handig 😉
Wie het eerst 5 dieren, 10 rode auto’s, … ziet
Verzin iets dat buiten te zien is en maak daar een wedstrijdje van, bijvoorbeeld wie het eerst 5 rode auto’s ziet. Voor de winnaar is er een snack. Bij ons vinden ze het leuk om de krachten te bundelen bij dit spelletje. Ze helpen elkaar om samen de dieren, auto’s, enz te vinden en mogen dan ook samen wat lekkers eten.
Je kan dit spel ook als bingo spelen, op dezelfde manier als de kentekenplaten bingo. Dan zet je vooraf een willekeurige verzameling dingen die je onderweg tegen kan komen op een A4. Maak een aantal verschillende variaties, om te zorgen dat niet iedereen tegelijk bingo heeft. Iets meer werk, maar ook deze bingokaarten kan je keer op keer opnieuw uitprinten en gebruiken. Deze bingokaarten zijn in elk geval een mooie inspiratiebron.
Benodigdheden: een paar bakjes met lekkere snacks, bijvoorbeeld plakjes komkommer, snoeptomaatjes, lolly’s, popcorn, zoutjes. Eventueel bingokaarten en pennen of stiften.
Ander achterbankvermaak
Behalve al deze autospelletjes kun je ook elke vorm van vermaak die in het verleden ooit succesvol was meenemen. Zo hebben wij zelf toen de kinderen nog jong waren massa’s luisterboeken en cd’s met gekke liedjes mee gehad tijdens autorondreizen. Denk ook aan van die stickers, die ook op de ramen van de auto gebruikt kunnen worden en onze jongste kan zich ook vaak een hele tijd vermaken met van die zoekboeken. De fase van de magnetische tekenborden zijn wij sinds ze een jaar of 4 waren een beetje voorbij, daarvoor is de i-pad met spelletjes en filmpjes in de plaats gekomen. En sinds een weekendtrip naar Parijs hebben we ontdekt dat het ook erg goed werkt om de kinderen om de beurt voorin te laten zitten. Zo blijft het langer rustig en hebben ze elk even hun eigen aandacht van een volwassene. Niet heel praktisch als je in een drukke stad de weg zoekt trouwens, als de wederhelft achterin zit. En in Roemenië niet toegestaan, ook niet in een eigen autostoeltje! Maar op de snelweg door Duitsland en Oostenrijk zeker een mooie afwisseling voor iedereen.
Onderweg in Georgië
Op Facebook kreeg ik nog een aantal leuke tips, die ik nog even met je wil delen voor jouw volgende grote roadtrip:
- Voor vertrek beplak je de binnenkant van een doosje met een stuk lego-grondplaat. Wat steentjes in de doos erbij en bouwen maar.
- Tijdens het rijden kan je om de beurt rapportcijfers geven, aan bijvoorbeeld landschappen onderweg, uiteraard met uitleg erbij, waarom je een bepaald cijfer geeft.
- En last but not least kreeg ik nog de tip van deze hele leuke routekaart voor kinderen, die je makkelijk zelf kunt maken.
Collega blogger Melissa deelt nog meer tips voor een lange autorit, mocht je nog extra inspiratie zoeken. Heb jij nog aanvullende tips voor autospelletjes die ik nog niet ken, of ander vermaak voor in de auto? Dan hoor ik het graag, dan wordt deze lijst nóg completer en leuker.