auto huren op Sicilië

Auto huren op Sicilië – mijn tips en ervaringen

Een auto huren op Sicilië roept bij sommige mensen direct een schrikbeeld op en stress over het verkeer op het eiland. Vooral in en rond Palermo autorijden is een dingetje. Met een huurauto Sicilië ontdekken geeft echter een enorme bult vrijheid. Dát is voor ons de reden om ons toch over de drempel van autohuur op Sicilië heen te zetten. Ik deel mijn tips en ervaringen met een auto huren op Sicilië.

Roadtrip Sicilië – welke auto huren

Maak je een roadtrip op Sicilië, dan zie je zoveel meer. Je bent niet afhankelijk van het openbaar vervoer en komt op alle mooie plekken. Veel van de mooiste stranden op Sicilië zijn alleen met eigen vervoer bereikbaar. Wij hebben een roadtrip gemaakt vanuit Palermo, in 2 weken. Sicilië is groot, dus verwacht niet dat je in 2 weken alles kunt zien en doen. We gaan dan ook gegarandeerd nog eens terug en ook dan zullen we zeker weer een auto huren op Sicilië. Welke auto? Zeker weer een kleintje!

volgende keer weer een kleine huurauto op SiciliëVolgende keer kiezen we zeker weer een kleine huurauto op Sicilië

Min of meer noodgedwongen gaan we met één van de kleinste auto’s op Sicilië, een Toyota Aygo, de parkeerplaats van de autoverhuurder af. We hebben eigenlijk een maatje groter geboekt, omdat ons dat handig lijkt met ons vieren. Na de slechte tijden van de Coronajaren is een auto huren duur geworden, zelfs op Sicilië, waar de prijzen normaal heel erg meevallen. Ik besluit echter dat ’t de extra tientjes waard is een stapje groter te kiezen. Helaas kom ik er anderhalve dag voor vertrek achter dat de naam op de boeking niet klopt. Doordat deze automatisch is ingevuld, is er wat mis gegaan. Wijzigen kan zo kort voor vertrek niet meer, annuleren nog wel. Daardoor moeten we alleen tegen de dan geldende tarieven een nieuwe auto boeken. En dat terwijl er bijna niks meer beschikbaar is. Voor ruim 200 euro extra kan ik dan nog net een klein karretje reserveren.

Al vrij snel na aankomst zijn we daar prima content mee, maar na een paar ritjes door de bergachtige dorpjes in het binnenland van Sicilië zijn we nóg blijer. Wat zijn die straatjes smal en steil zeg. We vinden het nu al één van de spannendste plekken waar we ooit een auto gehuurd hebben. Met een grotere auto was het alleen maar lastiger geweest, ook die keer dat we wél in de spits dwars door Palermo rijden!

Caltabellotta een van de mooiste dorpjes van Sicilië in het zuidenZo schattig, die bergdorpjes op Sicilië.. maar spannend is het soms wel een beetje

Wat voor maat auto je ook huurt: kies een betrouwbare verhuurder met goede verzekering, die 100% van je onkosten vergoedt bij schade. Een ongeluk zit in een klein hoekje en op Sicilië zijn héél veel hoekjes. 😉 We zijn trots dat we ons autootje zonder extra versieringen aan de buitenkant weer kunnen inleveren na 2 weken.

Kies een accommodatie buiten Palermo of haal de auto later op

Als wij aankomen op de luchthaven van Palermo is het midden op de dag. We hebben onze huurauto vrij snel opgehaald en rijden al gauw de snelweg richting Palermo op. Er is verrassend weinig verkeer. Onze accommodatie ligt een eindje achter Palermo, waardoor we de hele tijd op de doorgaande weg blijven. Veel sneller dan verwacht, veel minder stressvol ook, zijn we er. De huiseigenaar van onze fijne accommodatie vertelt ons dat we geluk hebben met de aankomsttijd én het feit dat we niet dwars door Palermo hoefden met de auto. Ook parkeren is daar een ramp volgens hem.

met de huurauto in Palermomet de huurauto in Palermo parkeren is wat uitdagend

De volgende dag begrijpen we het helemaal. We reizen met de trein naar Palermo en zien in de stad auto’s bumper aan bumper in veel te smalle straatjes staan. Parkeergarages zijn een flink eind buiten het toeristische deel van de stad en best prijzig. Wie met de huurauto in Palermo is, zal dus goed moeten zoeken naar een parkeerplek óf een eind moeten lopen vanaf een dure parkeergarage. Wij zijn in elk geval blij dat we voor de trein-optie gekozen hebben en de huurauto een dag hebben laten staan. Reizen met de trein is ook een prima manier om je te verplaatsen op Sicilië, zeker tussen steden of voor een bezoek aan Palermo.

Een dag later rijden we tóch door Palermo. Het schiet niet erg op en is inderdaad druk. Spannend vinden we het allesbehalve. Alles gaat dezelfde kant uit en de Sicilianen kijken en geven ruimte op de juiste momenten. Dat is ook onze ervaring op andere plekken op het eiland: auto rijden op Sicilië valt alleszins mee. Nou hebben we wel wat ervaring, met rijden in Albanië, Georgië en ook Zuid-Afrika en Marokko.

naar Palermo met de treinDe trein is een prima manier om Palermo te bezoeken, ook als je wel een auto huurt

Spannende momenten met de huurauto op Sicilië

Het spannendst vinden we dus met de huurauto door de pittoreske stadjes in het bergachtige binnenland van Sicilië. Hier zijn de straatjes oprecht héél smal en soms bizar steil tegelijk. We zien soms auto’s manoeuvres uithalen waar we alleen maar jaloers op kunnen zijn. Sommige mensen hebben met een metalen plaat hun parkeerplaatsje minder schuin of minder smal gemaakt. De auto past dan op de millimeter nauwkeurig in het minuscule plekje. De keitjes die in al deze stadjes liggen zijn zonder regen al spiegelglad, dus ik ben heel blij dat we 2 vrij droge weken op Sicilië hebben.

Als we weer eens één van die steile hellingen met keitjes op rijden staan aan beide kanten huizen, pal aan de straat. De weg wordt smaller en smaller en onze gebeden om geen tegenligger worden niet verhoord. Natuurlijk komt er precies op het minst praktische moment iemand van de andere kant. Gelukkig weten de Sicilianen niet beter en in een mum van tijd is de auto achteruit terug gereden, naar een plekje waar we nét kunnen passeren. Adem in, adem uit.

Cagliano Castelferrata SiciliëIn Cagliano Castelferrata hebben we één van onze spannendste huurauto momenten op Sicilië

Een ander moment dat ik het best warm heb met de huurauto op Sicilië is er eentje met weinig verkeer. Sterker nog, het is een moment zonder enig ander verkeer. We rijden in het Riserva Naturale di Torre Salsa. Inmiddels weten we al dat het feit dat google maps vindt dat ergens een weg is nog niet hoeft te betekenen dat die weg ook begaanbaar is met een auto, of zelfs maar bestaat. Ook deze weg wordt steeds hobbeliger en verhard is ’t al een hele tijd niet meer. De kuilen worden dieper en ineens staat er ook nog een bordje dat inrijden niet toegestaan is, alleen in ’t Italiaans uiteraard. Omdat we al een half uur onderweg zijn naar wat één van de mooiste stranden van Sicilië is, besluiten we door te rijden, ook al weten we dat we niet verzekerd zullen zijn. Soms moet je een risicootje nemen in ’t leven.

Volgens de navigatie is het nog slechts anderhalve kilometer. Uiteindelijk blijft er nauwelijks meer dan een karrespoor over en ik vrees dat we niet eens zullen kunnen keren als dat echt nodig is. Gelukkig is het droog en is de modder hard. Met het zweet tussen onze bilnaad, dat we de bodemplaat van de auto zullen beschadigen, bereiken we onze bestemming.

onverharde wegen Sicilië met huurautoOp onverharde wegen ben je op Sicilië met huurauto niet verzekerd voor schade

Ook op een ander afgelegen weggetje nemen we een risico met onze huurauto: we zijn op doorreis en hebben de auto vol bagage, als we een afgelegen strandje aandoen. We wagen ’t, maar erg slim is dit niet. Zeker omdat de parkeerplek zo afgelegen is dat een dief in alle rust z’n gang had kunnen gaan, zonder dat iemand het zou zien. Laat op Sicilië nooit je auto onbeheerd vol kostbaarheden staan!

Auto rijden op Sicilië

Bovenstaande momenten zijn eigenlijk de enige twee situaties waarop wij het een beetje warm kregen in onze huurauto op Sicilië. Eigenlijk is autorijden op Sicilië niet zo heel spannend. De wegkwaliteit is over het algemeen gewoon goed. Er zijn zelfs prima snelwegen, waarvoor je overigens tol zou moeten betalen volgens google maps. In de praktijk hebben we geen enkele keer een tolpoortje gezien, dus dat is een beetje een raadsel gebleven. Het enige lastige aan autorijden op Sicilië is wat ons betreft dat sommige wegen veel kleiner zijn dan dat ze op de navigatie worden aangegeven. Of ze zijn onverhard en uiteindelijk niet veel meer dan een karrespoor. In het geval je twijfelt, kun je altijd omdraaien en een alternatieve route nemen.

goede wegkwaliteit SiciliëWij zijn verrast door de goede wegkwaliteit op Sicilië

In de steden is het bovendien druk op de weg, net als thuis overigens. De Sicilianen rijden assertief in het drukke stadsverkeer, maar zeker niet onoplettend. Ze kijken voortdurend goed rond en houden rekening met de andere weggebruikers. Echt gekke situaties zijn we tijdens onze twee weken Sicilië niet tegengekomen.

Waar een auto huren op Sicilië

Wil je een auto huren op Sicilië, kies dan voor een betrouwbare maatschappij. Bij Sunny Cars hebben ze de all-inclusive formule. Alle verzekeringen die je nodig hebt zitten erbij, inclusief €0,- eigen risico. Zo weet je zeker dat je nooit verrassingen achteraf hebt. Heb je toch schade, dan wordt dit keurig opgelost, zoals wij hebben ondervonden op één van de andere eilanden in de Middellandse zee. De huurauto ophalen op de luchthaven van Palermo of Catania is een goed idee. Je kunt dan rustig wennen aan het autorijden, buiten de drukke stad. Sicilië is een groot eiland. Je kunt er daarom voor kiezen om je auto op te halen in de ene stad en terug te brengen in de andere. Uiteraard zul je daar dan al rekening mee moeten houden met het boeken van je vliegtickets. Je betaalt dan voor de huurauto wel een toeslag, maar kunt op die manier veel meer zien in korte tijd, zonder helemaal terug te hoeven rijden naar de andere kant van het eiland.

met de huurauto op SiciliëJe ziet meer met de huurauto op Sicilië

Nóg een voordeel van een auto huren op Sicilië bij een goede verhuurder: ze doen net even dat extra beetje moeite. Wij kwamen er een half uur na het inleveren van de auto, in de vertrekhal, achter dat we een paar sandalen van de kinderen waren vergeten in de auto. Ze lagen nog onder de bestuurdersstoel, want tja: kleine auto hè, dus alle ruimte benut. De auto was inmiddels naar de schoonmaak gereden, maar er is direct iemand opgetrommeld om te zoeken naar de sandalen en ze bij ons terug te brengen! Super lief.

Belangrijkste tips auto huren op Sicilië

 • Sicilië is een populaire bestemming. Boek je huurauto dus altijd vóór vertrek en ga niet pas bij aankomst op zoek.
 • Boek je huurauto zo ver mogelijk van te voren. Doordat ik lang wachtte, omdat ik onzeker was of de Coronasituatie opnieuw roet in het eten ging gooien, waren de prijzen inmiddels al fors toen ik de eerste auto boekte.
 • Controleer altijd de naam van de hoofdbestuurder tijdens het aanvragen van de huurauto. In mijn geval waren dingen automatisch ingevuld en stond de huurauto blijkbaar op mijn eigen naam.
 • De creditcard waarmee je de huurauto boekt moet op naam staan van de hoofdbestuurder. Daar ging het bij ons mis: de creditcard stond op Peters naam en de huurauto op die van mij. Dit kon niet worden aangepast, waardoor we anderhalve dag voor vertrek moesten annuleren en een nieuwe huurauto boeken.
  Check goed of de schade die je huurauto heeft (en die heeft ‘ie gegarandeerd!) op het huurcontract is aangegeven. Zo niet, zorg dat het wordt aangepast.
 • roadtrip Sicilië route kaartDit is de route die wij op Sicilië met de huurauto hebben afgelegd

 • Maak foto’s of een filmpje van de huurauto rondom, waarop goed te zien is wat de schade is op het moment dat je de huurauto ophaalt. Zo heb je altijd bewijs dat een schade er al op zat op het moment dat je de auto inlevert en is er nooit een misverstand.
 • Controleer goed of je de auto vol moet inleveren of anders. Soms is het weleens halfvol of 7/8 ofzo. Zelf vind ik dat altijd irritant, omdat je het nooit precies zo voor elkaar krijgt bij het tanken. Je tankt dan al gauw te veel.
 • Tank je auto niet vol bij de tankstations in de omgeving van de luchthaven, voordat je de huurauto gaat inleveren. De prijs blijkt 60 cent per liter (!) duurder dan op de rest van het eiland. Tank dus al eerder vol en vul alleen de laatste 2 liter opnieuw bij, tenzij je veel te veel wil betalen. Nergens anders hebben we zulke extreme prijsverschillen gezien voor brandstof als op Sicilie.
 • Rijd je op onverharde wegen op Sicilië? Dan ben je niet verzekerd voor schade of wegsleepkosten.

Zie jij het wel zitten na het lezen van dit ertikel, een auto huren op Sicilië?

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

4 reacties op “Auto huren op Sicilië – mijn tips en ervaringen

 1. Linda zegt:

  Wij willen heel graag eens naar Sicilië en ik zou dan ook zeker een auto huren, dat geeft je gewoon zoveel vrijheid om het eiland te ontdekken. Het rijden klinkt best spannend, gelukkig rijdt Remco graag en hebben we vaker op gekke plekken gereden. Ik ben benieuwd hoe hij het zou vinden om te rijden op Sicilië. Handige tips. Wij huren ook altijd bij Sunny Cars

 2. Judith zegt:

  Yes, hier iemand met ervaring met ongelukken op Sicilie… En het bizarre, we kwamen in ongeluk met een andere huurauto. Alles geregeld via Sunny Cars en ik huur nooit meer ergens anders een auto. Zo fijn, zij namen deze kwestie helemaal over en het was supersnel en netjes geregeld.
  Verder super herkenbaar wat je schrijft. Goede tips! En ongeacht, het is inderdaad supermooi om Sicilie per auto te ontdekken, dus ondanks deze ervaring zou ik dat ook gewoon aanraden!

 3. vleugjeijsland zegt:

  Ik had geen idee hoe de wegen op Sicilië zouden zijn, dus goed om te weten dat het een aanrader is om een auto te huren. De straatjes lijken me erg smal, dus een kleine huurauto lijkt me geen slecht plan. Kom je de bergen wel goed omhoog met een toyota aygo?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *