auto huren in Marokko

Auto huren in Marokko – tips en ervaringen

“Een auto huren in Marokko, zou je dat nou wel doen?” horen we vlak voor onze eerste roadtrip door het zuiden van dit fascinerende land. Verbaasd kijken wij elkaar aan, terwijl we hetzelfde denken: waarom zou je geen auto huren in Marokko!? We hebben al door heel Europa gereden met onze eigen auto en zijn gewend aan reizen over de weg daarbuiten. Vlak voor vertrek worden we toch een beetje zenuwachtig. Wat nou als het verkeer in Marrakesh écht extreem chaotisch is?! Maar hoe ongelooflijk valt ons dit mee! En hoe blij zijn we dat we een auto gehuurd hebben in Marokko, ook de keren erna. Een roadtrip is de beste manier om veel van het land te zien. Ik geef je graag onze tips en ervaringen mee, zodat jij ook met een gerust hart een auto huurt in Marokko en vol vertrouwen rond kunt tuffen daar.

Waar kun je het beste een auto huren in Marokko

De allereerste keer dat wij in Marokko een auto gingen huren was in Marrakesh. We vonden de prijzen best hoog, vergeleken met bestemmingen waar wij eerder een auto gehuurd hadden. Daarom hebben we online net zo lang gezocht tot we een lokale aanbieder gevonden hadden die huurauto’s voor de helft van de prijs aanbood. Alle andere keren auto huren in Marokko hebben we dat via een bekende, grote aanbieder gedaan, voor de iets hogere prijs. Dat is niet voor niks! De lokale aanbieder was ergens in een woonwijk gevestigd en super lastig te vinden. Uiteindelijk bleken we in een flat te moeten aanbellen en kregen we een oude Dacia mee, met behoorlijk wat kilometers op de teller. Het was een grotere auto dan we geboekt hadden en we hebben onderweg geen problemen gehad, maar we hadden ’t idee dat dat misschien meer geluk dan wijsheid was.

De hoge Atlas oversteken is een hoogtepunt van een rondreis MarokkoUiteindelijk gingen we toch met die oudere huurauto de Atlas over

Sinds die eerste keer huren we onze auto in Marokko op de luchthaven bij aankomst. Sunny Cars heeft ook voor huurauto’s in Marokko de all-inclusive formule, waardoor je dan wel iets meer betaalt voor je huurauto, maar je nooit vervelende kosten achteraf krijgt. In een intens land als Marokko is dat echt een fijn idee. Bovendien hoef je dan niet in te gaan op allerlei aanbiedingen voor extra verzekeringen, die je bij het ophalen van de huurauto gegarandeerd zult krijgen.

Toen we een aantal dagen in Fez bleven, voordat we aan een roadtrip door Marokko begonnen, hebben we gekozen voor een accommodatie buiten het centrum. Zo konden we de auto makkelijk en gratis parkeren. Wil je de huurauto echt pas ophalen op de dag dat je rondreis begint en slaap je graag in het centrum, dan kun je een taxi terug naar de luchthaven nemen. Soms is er van een aanbieder ook een kantoortje in de stad, waar je de auto kunt ophalen. Houd er wel rekening mee dat je dan in een stad als Marrakesh of Casablanca direct in het drukke verkeer moet wennen aan je “nieuwe auto”.

auto huren in Marokko betrouwbare verhuurderEen auto huren in Marokko doe je beter altijd bij een betrouwbare verhuurder

Welke auto huren in Marokko

Die eerste keer hebben we met een grote auto door Marokko gereden. Dat was helemaal prima. De keren daarna hebben we gekozen voor een kleinere categorie (B), omdat dat bij de bekende verhuurders een stuk voordeliger is dan een grotere auto. En daar is helemaal niks mis mee! We reizen inmiddels met ons vieren, maar ook als je een rondreis maakt in Marokko met kinderen is zo’n auto prima. Tenzij je enorm veel bagage meeneemt is er voor 2 volwassenen en 2 kinderen ruimte genoeg in een categorie B auto. Tegenwoordig hebben ook deze auto’s voldoende trekkracht om het Atlasgebergte met gemak over te komen.

We hebben zelfs zo nu en dan een niet geasfalteerd stuk weg getrotseerd en nooit het gevoel gehad dat het gevaarlijk was. Ga je écht off the beaten track en wil je diep de woestijn in, dan is een 4×4 je enige optie. Wil je een kamelentocht doen, en/of overnachten in een tentenkamp in de Sahara? Dan laat je de auto in de meeste gevallen achter op een parkeerplaats die over de verharde weg bereikbaar is. Check dit vooraf wel even. Van daaruit vertrek je pas de woestijn in, per kameel of eerst met een jeep van de accommodatie.

luxe tentenkamp in de SaharaOvernachten in een tentenkamp in de Sahara? Je huurauto kan gewoon op de parkeerplaats blijven

Niet alle wegen in Marokko zijn geasfalteerd, maar let op! Met een huurauto mag je officieel niet op de onverharde wegen rijden. Als je dat toch doet en je komt in de problemen ben je niet verzekerd, wel iets om rekening mee te houden. Een stukje grindweg is echter geen probleem.

Drukte en wegkwaliteit in Marokko

Rijd je in de buurt van het centrum van Marrakesh of Fez, dan zul je jezelf achter het stuur niet vervelen. Toch is ’t ons met die drukte alleszins meegevallen. Iedereen in dezelfde baan beweegt in elk geval dezelfde kant op en op kruisingen wordt goed naar elkaar gekeken en zeker niet agressief gereden. Er staan voldoende stoplichten om het verkeer in goede banen te leiden. Heel veel spannender of anders dan autorijden op bijvoorbeeld Sicilië vinden wij het niet. Zodra je het centrum van de grote steden achter je laat, zijn de wegen vrijwel leeg en vaak heel breed. Autorijden in Marokko is buiten de steden eigenlijk heel relaxt. De oudere auto’s waar de lokale bevolking vaak in rijdt, gaan meestal niet zo hard en we zijn zelden ingehaald. Voorrangsregels worden best goed toegepast en er wordt altijd rekening gehouden met de ander.

auto huren in Marokko avontuurlijkEen auto huren in Marokko is een klein beetje avontuurlijk, maar niet héél spannend

De doorgaande wegen in Marokko zijn meestal in prima staat. Het asfalt is vlak en er zijn weinig gaten en kuilen. In het Atlasgebergte zijn we soms wel een spannende route tegengekomen. Dat was in alle gevallen een route binnendoor of eentje naar een onbekende bestemming. Ik zou proberen om het rijden ’s avonds tot een minimum te beperken. Buiten de steden en dorpen is er meestal geen verlichting. Honden scharrelen wel gewoon rond en mensen op ezeltjes of met handkarren bevinden zich ook dan soms nog op de weg. Die zie je dan pas op het laatste moment. Houd er ook overdag rekening mee dat zich na elke bocht een langzaam rijdend voertuig of ezel op de weg kan bevinden.

Auto’s in Marokko hebben meer krassen en deuken dan we in Europa gewend zijn. De verhuurders die wij troffen zijn nooit erg kritisch geweest op het aantal krasjes voor vertrek en na terugbrengen. Zorg voor de zekerheid tóch voor een goed ingevuld contract, met de bestaande schades aangekruist en maak foto’s van opvallende dingen.

Ziz vallei MarokkoDoorgaande wegen langs dit soort plekken zijn in prima staat

Ook al voelt het als een bananenrepubliek: houd je aan de regels!

Mijn belangrijkste bespaartip bij het huren van een auto in Marokko is om je aan de verkeersregels te houden. De verkeerspolitie is heel actief in Marokko. Je ziet ze overal staan, vaak alleen te kijken, maar soms ook met lazerapparatuur. Wij waren de eerste rotonde bij het vliegveld van Fez nog niet af of er sprong een agent uit de bosjes. Mijn man had naar zijn idee te hard gereden. We waren niet geflitst, dus het bleef bij een waarschuwing en een vriendelijke glimlach van beide kanten.

Op een eerdere roadtrip door Marokko zijn we overigens wel aangehouden en van een bekeuring voorzien. Daar werd gelazerd en inderdaad reden we 15 kilometer te hard binnen de bebouwde kom. Er stonden overigens amper huizen en we hadden beiden niet in de gaten dat het bebouwde kom was. De schade viel mee, met 15 euro, maar het kostte best wat tijd om die hele papierwinkel in te vullen en leuk is het niet!

andere weggebruikers MarokkoZomaar enkele andere weggebruikers in Marokko

Stop niet voor vreemden die de weg op stappen

We hebben er weleens verhalen over gehoord, maar tijdens onze eerste roadtrip door Marokko gebeurt het ons direct zelf, in een onherbergzaam gebied: een vreemde man stapt zomaar de weg op. Ga je een auto huren in Marokko, dan is het goed je te realiseren dat dit kan gebeuren, zodat je vooraf al een plan kunt maken. Ik zag het gebeuren en in een milliseconde besloot ik niet te stoppen. Ik heb het gas op geen enkel moment los gelaten en de man strak aangekeken. Op een nog veilig moment stapte hij van de weg af. Deze man was alleen en de kans is groot dat zijn verhaal was geweest dat hij alleen een lift wil, naar een vriend of familielid. Eenmaal daar aangekomen wordt je dan als toerist het ene souvenir of tourtje na het andere gepresenteerd. Er zijn ook verhalen van mensen die stoppen en compleet beroofd worden, maar dit soort verhalen sterven de laatste jaren gelukkig steeds meer uit. Laat je niet bang maken, want na die eerste ervaring is iets dergelijks ons nooit meer overkomen in Marokko.

Parkeren van je huurauto in Marokko

Parkeren kun je buiten de grote steden in Marokko heel makkelijk. In kleine dorpjes zijn de kinderen soms heel geïnteresseerd in jou en je huurauto. Parkeer daarom het liefst op een zichtbare plek als je de auto achter laat, zodat de volwassenen een oogje in het zeil kunnen houden. Je zult niet de eerste zijn die z’n auto met extra krassen terugvindt. Door even contact te maken en te zorgen dat ook anderen zien dat jij bij die nieuwe, glimmende auto hoort, is die kans al een stuk kleiner.

parkeren in kleine stadjes en dorpen in MarokkoParkeren in kleine stadjes en dorpen in Marokko is altijd eenvoudig

In de steden is parkeren een stukje lastiger. Vooral in en rond het centrum van Marrakesh en Fez zijn veilige, rustige parkeerplekken schaars. Rond de medina van Marrakesh staan bewaakte parkeerplaatsen met bordjes aangegeven. Ook in google maps kun je deze parkeerplaatsen terugvinden. Zoek op parking in combinatie met je bestemming. De parkeerplaatsen zijn vaak klein en vol en dan is een niet al te grote huurauto wel praktisch. In ons geval stond er duidelijk op het bordje wat de kosten voor een dag waren. Is dat niet het geval: spreek het dan vooraf duidelijk af met de beheerder. Zorg dat je een bonnetje krijgt als je vooraf betaalt, zodat je dit bij het ophalen van je auto kunt laten zien.

Laatste tips auto huren in Marokko

Vergeet je warme kleding niet mee te nemen als je een roadtrip maakt in de wintermaanden! Mensen verwachten het niet, maar in de bergen en woestijn van Marokko kan het serieus koud worden. Neem ook een autostoel of kinderzitje en je navigatie van huis mee. Een auto huren in Marokko is wat dat betreft gelijk aan elders: het is afwachten wát er beschikbaar is en dat wat je huurt is altijd erg prijzig. Bij veel luchtvaartmaatschappijen kun je een autostoeltje gratis inchecken en meenemen.

Marokko met kinderen in de winterNeem in de winter ook warme kleding mee op roadtrip en altijd een eigen stoeltje voor de kids

Check altijd de voorwaarden en kleine lettertjes, waar je ook huurt. Zorg dat je in elk geval onbeperkte kilometers bij je huurauto hebt, want de extra kosten lopen vaan snel op als je over een beperkt aantal kilometers heen gaat.

Lest best: Boek je huurauto op tijd! In de Coronaperiode hebben veel aanbieders hun vloot moeten verkopen om rond te komen. Daardoor is er op veel plekken een tekort aan huurauto’s en zijn de prijzen flink gestegen. Dat geldt ook voor een auto huren in Marokko. Als je een aantal maanden vooruit boekt betaal je momenteel rond de 200 euro voor een all-inclusive auto bij Sunnycars of een auto met vergelijkbare voorwaarden elders. Dat is dan een kleine auto, categorie A oftewel Mini. Voor een maatje groter tel je er 50 tot 100 euro bij. Boek je kort voor vertrek, dan kunnen deze bedragen zomaar eens het dubbele zijn. Dit hebben wij helaas zelf ervaren door een foutje in onze boeking voor een huurauto op Sicilië. Toen moesten we lastminute een nieuwe boeking maken.

Wat er ook gebeurt: blijf relaxt tijdens het autorijden in Marokko en geniet. Marokko is een geweldige roadtrip bestemming. Het is ons heel erg meegevallen, zeker ook in de steden. En ben je de stad uit, dan is ’t zelfs relaxter dan rijden in Nederland.

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

8 reacties op “Auto huren in Marokko – tips en ervaringen

 1. Anne - DitisAnne.nl zegt:

  Marokko zou ik inderdaad zelf ook wel graag met een huurauto willen ontdekken. In Argentinië reden we met een kleine Nissan ook over onverharde wegen en zelfs de bergen over naar 4500m hoogte (toen sputterde de motor wel) dus wat dat betreft zijn we inmiddels wel gewend aan het rijden in wat onherbergzamer gebied.
  Ik zou idd wel voor SunnyCars of Rentalcars kiezen want in dit soort gebieden heb je zo wat schade te pakken.

 2. Linda zegt:

  Heel handig artikel! We hadden het laatst toevallig nog over Marokko als eventuele reisbestemming volgend jaar in mei, dan zou ik ook wel een auto willen huren, dus dit is een heel handig artikel 🙂

  • Yvonne zegt:

   Marokko is denk ik perfect in de meivakantie. Zell alleen ervaring in de winter en het vroege voorjaar, maar net wat warmer is ook fijn denk ik.

 3. Janet zegt:

  Ik heb juist best vaak gehoord dat Marokko een ideaal land is voor een roadtrip, dat lijkt me dan ook fantastisch om eens te doen. Gelukkig is het jullie ook meegevallen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *