Aswan feloeka

Aswan, met stip het meest relaxte Egypte

Aswan is de meest zuidelijk plaats in Egypte die nog een klein beetje wat voorstelt. Voor velen is Aswan de plek van waaruit Abu Simbel bezocht wordt, maar Aswan kent zoveel eigen bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, dat je er zeker een stop moet maken in je rondreis door Egypte. Bovendien zijn de Nubiërs een onwijs vriendelijk type mens, heel anders dan de vaak zo lichtgeraakte, knorrige bevolking uit het noordelijkere deel van Egypte. Wij hebben echt genoten van de sfeer en de schoonheid van Aswan en haar omgeving. Op Dahab na is dit de enige plek in Egypte waar we nog wel een keer terug zouden willen komen.

Caïro naar Aswan per trein

De extra luxe slaaptrein mocht ook niet baten. We zullen het wel nooit leren: slapen in de trein. Om het eten hoefden we het ook niet te doen. In de afgelopen vijftien maanden hebben we nog nooit zulk smaakloos karton voorgezet gekregen als gisteravond, om over het ontbijt maar niks te zeggen.

Dagelijks vertrekt trein #86 om 20:15 uur uit Caïro, om rond 06:00 uur de volgende ochtend in Luxor en om 10:00 uur in Aswan aan te komen. Tickets kan je bij het treinstation kopen, of online via deze site Vanuit Aswan vertrekt trein #87 om 19:01 uur. Dan ben je om 23:00 uur in Luxor en de volgende ochtend 09:00 uur in Caïro. Een zitplaats kost 15 dollar, een bed in een tweepersoonscoupé 80 dollar.

Dat is wel weer genoeg geklaag voor deze dag, we naderen Aswan en zijn benieuwd naar wat we daar aantreffen. Als we de gordijntjes openschuiven zien we een stralende zon boven de blauwe Nijl en aan palmbomen is hier geen gebrek. Verder doet de inrichting hier sterk aan West-China denken: kleien huisjes in een stoffig, heuvelachtig woestijnlandschap met regelmatig een kudde schapen of geiten. Zijn we daar heel China voor door getuft, hier hebben ze het gewoon ook. Nieuw zijn de vele mannen die op, naar het lijkt, veel te kleine ezeltjes rondrijden. Het is een grappig gezicht hoe ze, met hun benen tot bijna aan de grond, op die snel trippelende, stijve ezeltjes zitten. De mensen zijn hier allemaal een stuk donkerder gekleurd dan in Caïro, wat zeker bijdraagt aan het Afrika-gevoel.

Aswan aankomstDe mensen rondom Aswan zijn een stuk donkerder gekleurd dan in Caïro

Rond half tien, met slechts een uurtje vertraging, rijden we station Aswan binnen. Een kamer vinden duurt even, maar uiteindelijk hebben we de laatste kamer in een centraal gelegen guesthouse te pakken. De man aan de balie wil de kamer eerst niet aan ons verhuren, want er zit geen airco in. Wie er in maart, met een temperatuur van amper vijfentwintig graden, airco nodig heeft is ons echter niet duidelijk en als we dat eindelijk hebben weten over te brengen mogen we de sleutel hebben en doen we nog even een tukje.

kennismaking met Aswan, Nubië

We beginnen met het Nubia museum, aan de rand van het centrum van Aswan, waar de geschiedenis van het gebied prachtig wordt weergegeven.

De entreeprijzen in Egypte kunnen nogal oplopen met zoveel musea en oudheden om te bezoeken. Met een studentenkaart (of iets dat erop lijkt) vergezeld van een vriendelijke glimlach krijg je 50% korting.

Daarna dwalen we over de Fatimid begraafplaats pal aan de overkant van de straat, waar naast hele moderne, nieuwe graven ook graftombes staan van eeuwen oud. Van sommigen is niet veel meer over dan een afgebrokkeld kleien muurtje, maar bij andere kun je nog heel goed zien hoe mooi ze ooit geweest zijn.

Aswan Fatimid begraafplaatsEen bijzondere bezienswaardigheid in Aswan: de Fatimid begraafplaats

Via de achteruitgang van deze meest bijzondere begraafplaats van Aswan komen we bij de grootste obelisk ooit, hoewel het gevaarte nog niet af is. Bij het uithakken uit de steengroeve is er een scheur in gekomen en daarom is de enorme homp steen achtergelaten, half uitgehakt en deels nog vast in de grond. Als we terug lopen naar het centrum van Aswan zien we op verschillende plekken hiërogliefen uitgehakt uit stukken rots. Het waren drukke jongens, die Egyptenaren. Ooit, waarschijnlijk vóór de uitvinding van de waterpijp.

Met de veerpont gaan we de Nijl over, naar Elephantine Island. Op het eiland zijn twee Nubische dorpjes, werkelijk prachtige dorpjes met felgekleurde huisjes, smalle steegjes en hele lieve mensen. Je kan hier ook overnachten, iets wat ons achteraf heel erg gaaf had geleken. Een hele leuke optie die we, dwalend over het eiland, tegenkwamen is Baba Dool. Zag er super sfeervol uit en krijgt ook prima reviews.

Aswan elephantine islandSteek de Nijl over in Aswan en je komt op Elephantine Island

We struinen een hele tijd over Elephantine rond en komen zo bij de oude stad Abu terecht en de opgravingen die hier al jaren bezig zijn. Van sommige tempels zijn mooie stukken bewaard gebleven en ook de vroegere huizen staan deels nog overeind. Als we het bijbehorende museum in willen wordt de deur voor onze neus dicht gedaan: vrijdaggebed. Aha. Niet alleen een goed excuus dus voor de wat minder getalenteerde “Islamic-Idols”-deelnemers om ook eens “de tarzan” ( klik voor geluid) te doen in de roeptoeter, maar ook voor een paar uurtjes minder werken om naar de moskee ( klik voor geluid) te gaan.

Als we later terug komen is de deur natuurlijk nog altijd op slot, maar de man zónder sleutel die wel al aanwezig is laat ons nog wat bijzondere dingen zien. Zo zijn er onlangs een paar prachtige nieuwe stukken opgegraven, met nog heel veel kleur en detail. Uiteraard wordt ons weer de nodige baksheesh gevraagd voor deze “service” en voor het deel dat officieel voor niemand toegankelijk is, maar uiteraard ook kan worden bezocht bedanken we toch maar. Na deze extra ronde door de oudheden is het museum, als het eindelijk open gaat, een beetje een teleurstelling.

Aswan Elephantine island museum AbuDe opgravingen van de oude stad Abu, op Elephantine Island

Vanuit Aswan naar Abu Simbel

In alle vroegte staan we op om naar het busstation te gaan. We hebben verschillende mensen gevraagd hoe het zit met de bus van Aswan naar Abu Simbel, omdat de informatie uit onze Lonely Planet regelmatig waardeloos blijkt te zijn, maar de bus van acht uur ‘s ochtends blijkt nog gewoon te rjden. Iedereen raadt ons aan een uur voor vertrek aanwezig te zijn, want officieel zouden er maar vier buitenlanders per bus mee mogen.

Ondanks wisselende berichten lijkt het nog steeds mogelijk met de lokale bus va Aswan naar Abu Simbel te rijden. De rit duurt ongeveer 3 uur. Boek je een tour dan reis je in konvooi onder politiebegeleiding, hoe duidelijk wil je een mikpunt voor terroristen maken?

Daarom begeven we ons even voor zevenen dan ook naar de hoofdweg voor een taxi en tot onze verbazing noemt de man meteen de prijs die het zou moeten kosten naar het busstation. Even later snappen we waarom. Hij heeft ons naar het treinstation gebracht, ongeveer halverwege de weg naar het busstation. We verwachten dat het nu wel gemopper en gechagrijn zal worden en dat er meer geld op tafel moet komen, zoals dat in Caïro in een vergelijkbare situatie ook gebeurde. De man laat echter niks horen en zet ons zonder morren af bij de bus naar Abu Simbel, die al klaar staat. Ze zijn hier in Aswan echt relaxt. Wat een soepel begin van de dag.

Zodra we de stad uitrijden zijn we meteen in de woestijn. De plaatjes kloppen eindelijk eens met het beeld dat we altijd bij woestijn hadden: een grote zandbak vol mul zand en verder helemaal niks. Dat was in de woestijnen van Rajasthan en West-China wel anders. Daar zagen we zoveel groen en het zand zag er zo hard uit. Dit is mooier, zeker als er af en toe wat heuvels voorbij komen of zo’n echt kleien woestijndorpje. Hoe gaat zou het zijn om daar eventjes een kijkje te nemen.

bus Aswan Abu SimbelMet de lokale bus van Aswan naar Abu Simbel

Corruptie in Abu Simbel

Keurig op tijd komen we aan in Abu Simbel, waar we meteen een politieman aan onze kont hebben plakken. Hij wil weten waar we heen gaan, maar wij hebben onze neus na twee weken een beetje vol van de Egyptische politiemannen, die allerlei bijbaantjes blijken te hebben zoals kamelen verhuren, euro’s wisselen voor Egyptische ponden en toeristen uitmelken op allerlei andere corrupte manieren. We negeren de man dus volkomen, maar als we een hotel in gaan volgt hij ons en het komt er uiteindelijk op neer dat de hoteleigenaar hem een best geldbedrag moet geven als wij de kamer hier nemen. Wat een corrupte bende hier, die politie, zoiets hebben we nog nooit meegemaakt.

Abu Simbel zonder toeristen

Halverwege de middag verkennen we Abu Simbel, een prachtig Nubisch dorpje pal aan het Nasser-meer, met erg vriendelijke inwoners. Andere toeristen zien we niet, de tours van vandaag zijn alweer vertrokken. ‘s Avonds eten we buiten, bij een traditioneel Nubisch huis dat als hotel en restaurant is ingericht, onder de sterrenhemel.

Abu SimbelAbu Simbel is een stuk minder toeristisch dan je zou verwachten

Wederom zijn we vroeg uit de veren en net na zonsopkomst lopen we door een schilderachtige omgeving naar de beroemde tempels van Abu Simbel. Zo vroeg is er nog helemaal niemand, want de eerste tourbussen komen pas een uurtje later aan. We kunnen dus in alle rust genieten van deze fantastische bezienswaardigheid. De grote Ramsestempel is enorm en heel indrukwekkend, zowel van de buiten- als van de binnenkant. De vier gigantische beelden van Ramses en de details er omheen maken indruk vanwege hun omvang, maar de uitgebeitelde tekeningen binnen in de tempel zijn zo mooi en talrijk. Dit is zonder twijfel het mooiste wat we van Egypte gezien hebben tot nu toe.

De poorten van de Ramses Tempel gaan om 6 uur. Kom je rond 7 uur aan dan ziet het zwart van de tourbussen en wordt bij de ingang veelvuldig gevraagd of je een gids nodig hebt. Verwacht veel geblaat, weinig wol en smeekbedes of je postcards wilt kopen, waarna de hand wordt opgehouden voor zoveel mogelijk ponden.

Als we weer buiten komen denken we eerst aan gezichtsbedrog door het felle zonlicht, maar nee, het ziet echt zwart van de mensen. De tours zijn gearriveerd en de kleinere tempel van Hathor zien we dan ook van achter een constante rij andere nieuwsgierigen. Niet erg, wij hebben het mooiste toch al gezien.

Abu Simbel Ramses tempelVoor de Ramses tempel komen dagelijks tours uit Aswan, maar ga liever zelf

‘s Middags nemen we de bus terug naar Aswan, waar we in onze oude kamer kunnen inchecken.

Highlight van Aswan: Feloeka Tocht op de Nijl

Pas ‘s middags komen we in actie en dan alleen nog maar voor een extreem luie activiteit: een feloeka-tocht op de Nijl. Een feloeka is een traditionele Egyptische zeilboot en wij maken in één van deze boten een rondje om Elephantine eiland heen. Onze schipper heet Ali en is een vrolijke, relaxte gast die zijn uiterste best doet het ons naar de zin te maken. We genieten van de rust op het water en de andere kijk op de bezienswaardigheden van Aswan die we zo hebben.

De Philae tempel net buiten Aswan

We maken een uitstapje naar de prachtige Philae tempel, gelegen op een eiland in het Nasser meer, zo’n 10 kilometer ten zuiden van Aswan. Dit betekent dat er een boottochtje nodig is om bij de tempel te komen en daar moet flink op afgedongen worden. Uiteindelijk zijn we het met één van de bootmannen eens over een prijs, maar als we plaatsnemen in het houten motorbootje kijken we elkaar eens aan en verzuchten we tegelijk dat het toch wel makkelijk is om de Albert Heijn in te lopen, iets uit het rek te pakken en gewoon te betalen. Niet afdingen en ook achteraf geen gezeur over extra geld of fooi.

Aswan Philae tempelDe Philae tempel is een leuke halve dagtrip vanuit Aswan

Gelukkig is ons bootmannetje een erg aardige, enthousiaste man, die al wat ouder is en ons graag wat meer over de omgeving vertelt. Hij laat ons zien waar de tempel vroeger lag, voor de dam gebouwd werd en het Nassermeer ontstond. Als er niks gebeurd was zou de tempel nu door het water verzwolgen zijn. Daarom is de hele mikmak, steen voor steen, verplaatst naar z’n huidige plek op het eiland. Zo is dat met verschillende andere tempels ook gebeurd, waaronder die van Abu Simbel. Bizar toch?!

Wij vinden het een geluk dat de tempel bewaard gebleven is. Hij is bijzonder mooi en enorm groot, we lopen wel een uur rond. Daarna nemen we de boot terug en we regelen een tour naar Kom Ombo en Edfu voor morgen, waarna we in Luxor zullen worden afgezet in een hotel naar keuze.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »