Arequipa en Colca Canyon highlights Peru

Arequipa en Colca Canyon highlights Peru

Eerder vertelde ik je al dat Cusco tot de mooiste highlights in Peru behoort en dat je deze stad in de Andes zeker gezien moet hebben. Maar Peru kent meer hoogtepunten, zowel Arequipa als de Colca Canyon zijn de moeite van een bezoek absoluut waard. Minstens in de letterlijke zin van het woord, maar ook figuurlijk staan deze bestemmingen hoog boven de meeste andere plekken in het land.

Arequipa zeker één van de highlights Peru

Na een barre nacht in de nachtbus, met bijna geen slaap, komen we om 9 uur ’s ochtends in Arequipa aan, waar we in het gezellige La Casa de mi Abuela een kamer hebben naast de tuin met zwembad.

Rond 10 uur gaan we de stad in. We zijn meteen helemaal weg van deze relaxte, hooggelegen stad met zicht op maar liefst 3 besneeuwde vulkanen, die vanuit de verte naar ons lijkt te lonken en waarvan de El Misti met meer dan 5000 meter een haast onaardse indruk maakt.

ArequipaVanaf de prachtige Plaza de Armas in Arequipa heb je zicht op magische El Misti.

Na een korte inspectieronde van het centrum gaan we eerst naar het Santa Catalina klooster, een prachtig klooster in fel rode en blauwe kleuren geverfd. Het enorme complex is een oase van rust en je kunt hier tijden ronddwalen door schilderachtige poortjes, gangen en pleintjes. Het lijkt haast een apart, verstild stukje Arequipa, zo binnen die muren. Er woont hier nog altijd een handjevol nonnen, maar die zal je als bezoeker waarschijnlijk niet tegenkomen. Tijdens ons rondje door het klooster wanen we ons hier haast helemaal alleen, we komen amper iemand tegen. En dat terwijl dit stukje Peru voor ons echt als een hoogtepunt voelt.

Wil jij ook het Santa Catalina klooster in Arequipa bezoeken? Dat kan elke dag, behalve 25 december, 1 januari en Goede Vrijdag. Dinsdag en donderdag ben je van 8 tot 8 welkom de andere dagen van 8 tot 5.

Arequipa Santa Catalina kloosterIn Arequipa is het Santa Catalina klooster één van onze Peru highlights

Als we het Santa Catalina klooster verlaten maken we nog een korte wandeling door het centrum om op de Plaza de Armas te eindigen, waar we in het lekker warme zonnetje bijna indutten. Dat ligt niet aan de schoonheid van dit plein, want als we uitgeslapen waren hadden we het echt fantastisch gevonden om elk hoekje en elk balkon uitgebreid te bekijken. We zijn echter TE moe. Tijd om ons bed op te zoeken, ook al is het nog maar 4 uur ’s middags.

Op weg naar de Colca Canyon

De volgende ochtend worden we opgehaald door Giardino Tours om samen met 2 Engelsen en 2 Peruanen de Colca Canyon in te trekken. Onze gids Gina vertelt onderweg veel over het land, onder andere over de klimaatzones die we tijdens de alsmaar stijgende autorit passeren.

Onderweg stoppen we om alpaca’s, vicuña’s en lama’s te zien en ook bij een aantal stalletjes van lokale mensen met zelfgemaakte kleding wordt even gestopt. Hier kopen we allebei handschoenen en een muts van alpaca-wol, heerlijk warm en zacht, maar natuurlijk geen gezicht. Voorlopig hebben we de nieuwe kleding echter nog niet nodig, want zelfs op de hoogste pas hebben we eerder last van duizeligheid dan van kou. Op 5000 meter is het echt even wennen en iets simpels als rondlopen kost al meer moeite dan de 2 trappen bij ons thuis.

Arequipa naar Chivay - AndesVan Arequipa naar Chivay door de Andes

Overnachten in Chivay

We dalen echter al gauw weer af naar 3800 meter, om in Coparaque te lunchen en daarna lekker op eigen gelegenheid Chivay te verkennen. Iedereen loopt hier in kleurrijke klederdracht en de mensen willen graag dat je een foto van ze maakt, op die manier verdienen ze dan nog een centje bij aan het toerisme. Voor elke foto mag je een Sol aftikken, dus zorg voor voldoende kleingeld als je graag portretfoto’s maakt.

’s Avonds krijgen we allebei behoorlijk last van de hoogte, Peter nog wel het meest. Honger hebben we niet en we gaan al vroeg het bed in, een bed met 4 dekens. Het vriest hier dan ook zodra de zon onder is.

ChivayChivay ligt niet ver van de Colca Canyon

de Colca Canyon

Als we de volgende ochtend om 5.20 uur gewekt worden voelen we ons al iets beter en we lusten zelfs wat broodjes. De zonsopkomst is adembenemend. We gaan met ons gezelschap naar Yanque, waar we op een speciale “love-dance” getrakteerd worden. In Maca bekijken we nog de kerk en daarna gaan we door naar de Cruz del Condor. Deze kloof is beroemd vanwege het uitkijkpunt vanwaar je op ooghoogte de machtige condor omhoog kunt zien zweven op de thermiek.

Het laatste stuk leggen we lopend af op de rand van de kloof. Wat een geweldig uitzicht! Dan zien we de eerste condors al en er komen er steeds meer, 9 in totaal. Deze vogels kunnen een spanwijdte van maar liefst 3 meter hebben en verbluft staan we minutenlang te kijken naar deze machtige dieren. Zodra we zijn uitgekeken keren we terug naar Chivay voor de lunch en daarna gaan we terug naar Arequipa, waar we weer in La Casa de mi Abuela overnachten. Morgen zullen we verder reizen naar Puno, ons startpunt voor een tocht over het hoogst bevaarbare meer van Peru: het Titicaca Meer.

Colca CanyonCondors zien in de Colca Canyon

Highlights Peru

Zowel Arequipa als de Colca Canyon hebben een bijzonder plekje in onze reisherinneringen. Het zijn van die plekken waar je, achteraf gezien, best langer had willen blijven. Zorg er dus voor dat je hier genoeg tijd te besteden hebt om maximaal te genieten, want samen met Cusco waren dit onze Peru highlights.

Welke plek in Peru moet er volgens jou absoluut op de must-visit lijst?

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

15 reacties op “Arequipa en Colca Canyon highlights Peru

 1. Jempi zegt:

  Yvonne, wat een prachtige mooie foto’s alweer!
  Deze post is een ware ontdekking voor me, ben nog nooit in Peru geweest of zelfs helemaal nog niet in Zuid-Amerika. Peru staat al lang op ons verlanglijstje hoor maar het is er tot hiertoe nog niet van gekomen.

  • Yvonne zegt:

   Bedankt Jempi! Peru is ook het enige land dat wij in Zuid-Amerika bezocht hebben, maar het smaakte zeker naar meer. Zulke prachtige landschappen en mooie, kleurrijke cultuur!

 2. anto zegt:

  Goede herinneringen heb ik hier aan. Wij maakten een trektocht naar de bodem van de canyon en kampeerden daar, erg tof! Arequipa vond ik ook leuk, alleen wel voor een dagje, wij waren er twee maar dat was net iets te lang.

  • Yvonne zegt:

   Dat is altijd zo fijn als je in een land geweest bent dat erg mooi en interessant is en je hebt er nog niet alles gezien! Dan kan je nog een keer! 😉 Ik heb dat nu met Sri Lanka ook… en dat terwijl het niet eens een heel groot land is.

 3. Mirre zegt:

  Wow, wat is dat een indrukwekkend stukje Peru! Ik heb het helaas net gemist (alleen vanuit bolivia een uitstapje gemaakt naar Machu Picchu). Ik hoorde trouwens dat de Colca Canyon dieper is dan de Grand Canyon, klopt dat? Dan kun je maar beter geen hoogtevrees hebben!

  • Yvonne zegt:

   Klopt, dat vertelden ze ons ter plekke ook dat de Colca Canyon dieper is dan de Grand Canyon. Die is dan volgens mij wel weer veel weidser, maar ben er zelf niet geweest. Peter heeft hoogtevrees en blijft altijd bij de rand uit de buurt. 😉

 4. Maud - Maudgeniet.nl zegt:

  Wauw! Wat heeft het Santa Catalina klooster prachtige kleuren! Geen idee waarom, maar dat had ik eigenlijk helemaal niet zo verwacht.. Je hebt ook echt een talent voor portretfotografie! Ik mag altijd graag naar jouw foto’s kijken en ook deze foto’s zijn weer super!

  • Yvonne zegt:

   Dank je wel Maud! Het Santa Catalina klooster spat inderdaad van het scherm af qua kleur, in het echt nóg veel meer. Een prachtige, fijne plek midden in de drukke stad.

  • Yvonne zegt:

   Zeker een keer doen, het is een erg mooi land en enorm afwisselend. Van alle landen in Zuid-Amerika ook het makkelijkst te bereizen met kinderen volgens mij, omdat de afstanden relatief klein zijn en alles best goed geregeld op het gebied van toerisme.

  • Yvonne zegt:

   Dank je! Argentinië moet ook echt schitterend zijn, ik zou er graag een keer rondreizen. Wie weet… ooit… Te veel keus hè?! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *