Anuradhapura of Polonnaruwa

Anuradhapura of Polonnaruwa

Anuradhapura of Polonnaruwa, voor sommige mensen is het een kwestie van kiezen, aangezien een vakantie ook niet eeuwig duurt, of omdat je aan het eind van je vakantiebudget soms nog wel een beetje vakantie over houdt met de entreeprijzen in Sri Lanka. Zowel Anuradhapura als Polonnaruwa zijn Unesco werelderfgoederen en allebei maken ze deel uit van de bekende culturele driehoek van Sri Lanka. Maar wat doe je als je moet kiezen? Hier lees je wat het verschil is tussen deze twee grote bezienswaardigheden in het hart van Sri Lanka en hoe je met genoeg tijd en weinig geld ook beide oude steden kan bezoeken.

Anuradhapura

Anuradhapura is indrukwekkend vanwege de enorme afmetingen die de oude stad ooit gehad moet hebben en om haar enorme witte stupa’s, die je al van verre ziet staan. Bovendien voegen de vele meren die Anuradhapura rijk is enorm veel charme toe aan deze plaats uit de tijd van de Sri Lankaanse koningen.

Voor de Boeddhisten is Anuradhapura een heilige stad. De voornaamste reden hiervoor is de Shri Maha Bodhi, de heilige Bodhi boom die voortgekomen zou zijn uit DE bodhi boom in Bodhgaya, India, waar Boeddha verlichting bereikt zou hebben. Je bent hier dan ook getuige van de vele rituelen en gebruiken van Boeddhistische bezoekers. Anuradhapura leeft en is naast een museum vooral een plek waar mensen komen om te bidden, meestal met hun hele familie en aanhang.

Anuradhapura leeftAnuradhapura lééft

Polonnaruwa

In Polonnaruwa tref je naast de stupa’s, die hier iets kleiner en vaak niet meer actief in gebruik zijn, verschillende indrukwekkende, stenen Boeddhabeelden, de resten van een enorm paleis, een lotus vijver, en verschillende tempels, sommigen nog in een perfecte staat. Alle bezienswaardigheden liggen dichter bij elkaar dan in Anuradhapura en zijn in een warme, stoffige fietstocht van een halve dag te bezichtigen.

Anuradhapura of Polonnaruwa

Kies je vanwege tijdgebrek en kan je echt maar 1 van deze 2 oude steden bezoeken? Dan zou ik zelf gaan voor Polonnaruwa. Je ziet hier wat meer verschillende soorten ruïnes en alles wat je ziet is net een tikkie beter bewaard gebleven dan in Anuradhapura, simpelweg omdat het net iets minder oud is. Bovendien is Polonnaruwa minder uitgestrekt en daardoor makkelijker op eigen gelegenheid, bijvoorbeeld fietsend, te verkennen. In Anuradhapura heb je eigenlijk echt een tuktuk of een auto nodig.

PolonnaruwaPolonnaruwa biedt meer historie en is meer in tact

Of toch… Anuradhapura EN Polonnaruwa

Kies je omdat je, net als wij, de entreeprijzen van veel bezienswaardigheden in Sri Lanka niet in verhouding vindt staan tot dat wat je te zien krijgt? Dan kan je er ook voor kiezen om je 25 dollar in Polonnaruwa uit te geven, deze plek uitgebreid te bekijken en jezelf het entreegeld voor Anuradhapura te besparen door net als wij te doen en zonder ticket naar de bezienswaardigheden te gaan, om ter plekke te zien of er wel of niet naar een entreebewijs wordt gevraagd. In Polonnaruwa hadden we ontdekt dat slechts op 3 plekken om je kaartje gevraagd werd en dat deze controles, op het museum na, ook nog eens vrij eenvoudig te omzeilen waren. In Anuradhapura bezochten we daarom de volgende plekken zonder kaartje en dit ging prima.

We begonnen bij de Shri Maha Bodhi. De tempel en de boom zelf zijn voor Boeddhisten gratis toegankelijk. Toeristen betalen een kleine entreeprijs, zodra de kaartverkoper je in de gaten krijgt. Deze entree zit dus niet in het standaard Anuradhapura ticket.

Polonnaruwa wel en Anuradhapura deelsOok een optie: bezoek Polonnaruwa wel en Anuradhapura deels

Vanaf de Shri Maha Bodhi loop je in een minuut of 10 naar de Ruwanweliseya stupa, oftewel de grote stoepa. Deze naam is niet overdreven, het is een enorm bouwwerk, aan de buitenkant volledig omgeven door olifantenkoppen. Geweldig om te zien. Bij de Ruwanweliseya stupa werd ons niet naar een entreeticket gevraagd. De wandeling er naartoe over een voetgangerspad was een belevenis op zich, vanwege de vele apen en alle pelgrims tussen de stoepa en de bodhi boom. Ongeveer halverwege tussen de bodhi boom en de Ruwanweliseya stupa loop je langs het Brazen Palace, ooit een enorm paleis met duizenden kamers, waar nu niet meer dan eindeloze rijen zuilen van over zijn. Dit paleis kan je vanaf het voetpad prima bekijken.

Om de hoek vanaf de Ruwanweliseya stupa vind je de Thuparama stupa, de oudste stupa van Sri Lanka. Je zou niet zeggen dat deze stupa zo oud is, aangezien hij er prachtig witgekalkt bij staat, maar hij wordt dan ook nog volop gebruikt voor gebeden. In de directe omgeving van de stupa vind je veel oude zuilen en resten van tempels. Ook hier hoefde ik geen entreeticket te laten zien.

AnuradhapuraAnuradhapura Ruwanweliseya stupa

Net iets verder weg vind je nog 2 andere topbezienswaardigheden van Anuradhapura, maar die hebben wij overgeslagen, omdat we de kans groot achtten dat daar om een entreeticket gevraagd zou worden en omdat we beperkte tijd hadden die dag. De kuttam pokuna zijn tweelingbaden, oftewel 2 identieke eeuwenoude baden, ooit voor de monniken gemaakt en de Isurumuniya tempel is een Boeddhistische rotstempel, vanwaar je ook een mooi uitzicht over Anuradhapura hebt.

Minder bekende bezienswaardigheden culturele driehoek

Overigens zijn er in de culturele driehoek genoeg andere bezienswaardigheden die minstens net zo interessant, maar misschien iets minder groots en daarom minder indrukwekkend zijn. Toch zou ik, voor het totaalplaatje, zeker ook één van die andere plekken bezoeken, deze zijn in ieder geval zeker de moeite waard:

 • Kalu Diyapokunna: een door jungle overwoekerd tempelcomplex aan de voet van een berg, zo’n 10 kilometer ten Oosten van Dambulla
 • Ritigala: een eeuwenoud Boeddhistisch klooster, ook in deze omgeving, ten Noordwesten van Dambulla, is de jungle duidelijk de baas
 • Kalu Diya PokunaKalu Diya Pokuna is onbekend maar net als Anuradhapura of Polonnaruwa ook een bezoek waard

  Wil je meer zien van Sri Lanka’s culturele driehoek? Hier heb ik in een aparte blog de hoogtepunten van een week in de culturele driehoek bij elkaar gezet.

  Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

  Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

  Heeft mijn artikel je geholpen?
  Ja!
  0
  Nee
  0

  14 reacties op “Anuradhapura of Polonnaruwa

  1. Wim zegt:

   Ik lees over hoge entreeprijzen en halve maandsalarissen. De locals betalen vrijwel niets aan entree. De toerist betaald, logisch, een andere prijs die hoger ligt. Ergens moet geld vandaan komen om deze prachtige erfgoederen van te onderhouden. Ik vind het ongepast om een entree niet te betalen. Dat doe je in Nederland toch ook niet? Of wel!

   • Yvonne zegt:

    Dat de prijzen hoger zijn voor toeristen, daar heb ik helemaal geen moeite mee. Ik vind de verhoudingen hier alleen een beetje zoek. Overigens ook in bijvoorbeeld India, waar je als toerist vaak 20 tot 30 keer meer betaalt. Hetgeen je ziet en de tijd die je er doorbrengt staat lang niet altijd in verhouding tot de entreeprijs. En met de opmerking dat ik het bijzonder vindt dat iedereen maar blijft betalen verbaas ik me vooral dat mensen nog steeds gaan, voor die prijzen. (ook over mezelf hoor!) Je zou verwachten dat het een keerv too much is, net als met bijvoorbeeld de benzineprijzen (in NL).

   • Yvonne zegt:

    Ja maf hè?! En ook dat iedereen het gewoon maar blijft betalen (dat vind ik ook altijd zo bijzonder als de benzineprijs weer eens belachelijk hoog is 🙂 ).

   • Yvonne zegt:

    Ik zat zelf ter plekke met deze twijfel en raadpleegde een vriendin die er eerder was geweest. Door af te wegen wat zij mij over beide plekken vertelde kwam ik tot deze constructie van allebei zien, maar dan deels. Goed bevallen!

   • Yvonne zegt:

    Ik had er, voordat we naar Sri Lanka gingen, ook nog nooit van gehoord. En ik heb tot het moment van vertrek getwijfeld of het wel een land voor ons zou zijn… ben aangenaam verrast, wie weet jij ook ooit!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *