Alicante Santa Cruz verrassing

Hoe Alicante ons verraste rondom Santa Cruz

Alicante was in mijn ogen één van de vele badplaatsen aan de Spaanse Costa Blanca. Eén van die geweldig leuke vissersdorpjes uit de vorige eeuw, die door het massatoerisme en verkeerd beleid compleet verpest zijn. In mijn gedachten was amper te onderscheiden waar Alicante begint of eindigt, omdat er zoveel kilometers aan torenflats langs de Spaanse Costa staan, dat onduidelijk is waar de ene plaats over gaat in de andere. Alicante leek me dan ook een zielloze stad, die je het beste zo snel mogelijk weer verlaat om het rustige en mooie achterland te gaan ontdekken. Hoe mis had ik het daar! Ik had even gemist dat Alicante Santa Cruz en omgeving heeft, een perfect geheim wapen.

Alicante meer dan torenflats

Allereerst valt het met die torenflats wel mee, in elk geval in het centrum, zoals we zien na aankomst van onze vlucht naar Alicante. Ja, er staan 2 of 3 enorm hoge flatgebouwen in Alicante, gebouwd in de jaren ’60, toen het toerisme ineens op kwam in deze regio en er zonder nadenken een snelle oplossing voor het tekort aan bedjes werd gecreëerd. Daarna zijn de flatgebouwen uit het centrum geweerd en is vooral het aan de rand van de stad gelegen San Juan vol gebouwd met moderne woontorens. Het centrum van Alicante voelt als een levendige en sfeervolle plek, zeker in de directe omgeving van de boulevard en de haven, maar ook verderop in de oude stad.

Alicante Santa CruzAlicante is meer dan torenflats

Hoe Alicante Santa Cruz omarmt

De charmante volkswijk El Barrio de Santa Cruz ligt omarmd door het strand met haar boulevard, de nieuwe stad waar je uitstekend kan shoppen en het hooggelegen Castillo de Santa Bárbara als een soort schat op je te wachten om ontdekt te worden. Je kan makkelijk een paar uurtjes rond dwalen in de wirwar van straatjes en steegjes, die verschillende historische gebouwen en sfeervolle pleintjes verbergen. De Basilica de Santa Maria d’Alacant en het gebouw van de Oficina de Turismo de Ayuntamiento en de heerlijke pleintjes waaraan ze liggen zijn wat mij betreft de hoogtepunten. Aan waslijntjes op ienemienie balkonnetjes wappert de was vrolijk in de zeebries en traditionele bakkertjes verkopen heerlijke lekkernijen. Heb je even genoeg van het stadse? Dan ben je vanuit Santa Cruz snel in één van de meest verrassende parken van Alicante: het Parc de La Ereta.

Parc de La Ereta – oase van rust in de stad

Dit park, dat tussen de bebouwing van Santa Cruz en het hooggelegen kasteel van Santa Bárbara ligt, is heerlijk om even te genieten van rust en natuur. Er zijn verschillende ingangen, maar vanuit de Ermita de San Roque loop je trapsgewijs omhoog tussen bloeiende planten en bloemen, terwijl je uitzicht op de stad steeds mooier wordt. Vanuit het Park kan je verder klimmen naar Castillo de Santa Bárbara, het kasteel van Alicante, of je kan afdalen naar de meest schilderachtige hoek van de stad: de witte huisjes van het Moorse stukje van Santa Cruz.

Alicante Santa Cruz en parc de la EretaAlicante is zo sfeervol in Santa Cruz en parc de la Ereta is een oase van rust

Uitzicht op heel Alicante vanaf Santa Bárbara kasteel

Wij gingen eerst naar boven en genoten van een 360 graden uitzicht over de haven van Alicante, het strand, de oude- en de nieuwe stad. In het Castillo de Santa Bárbara zijn een aantal tentoonstellingen met vondsten van de verschillende eeuwen dat het kasteel in gebruik was. De vitrines zijn nieuw en erg leuk gemaakt, met bijvoorbeeld hoogteverschillen erin. De metalen ridderfiguren die overal staan en de playmobil-ridders in één van de vitrines maken dit ook voor kinderen een leuke ontdekking. Heb je Alicante genoeg van bovenaf bewonderd, dan kan je ervoor kiezen om met de lift naar beneden te gaan. Je gaat dan in een paar seconden helemaal naar beneden, waar je door een korte tunnel zo het Postiguet strand op loopt.

Ga je met de lift van het strand naar boven, dan betaal je €2,70 per persoon, maar naar beneden is de lift helemaal gratis. Je vindt de lift in het stenen bouwwerk achter het terras. Ga trouwens liever niet met een te volle maag de lift in, hij gaat best hard. 🙂

Alicante Castillo de Santa BárbaraAlicante – Castillo de Santa Bárbara

El Barrio de Santa Cruz nog verder in

Ik noemde het al eerder even snel, maar heb je na je strandbezoek nog puf dan is er één hoekje in de volkswijk El Barrio de Santa Cruz, dat je eigenlijk echt gezien moet hebben. Zijn de huizen in een groot deel van El Barrio vooral vrolijk gekleurd, dit ene kleine hoekje bestaat uit alleen maar witte huisjes. Deze huisjes zijn vaak voorzien van blauw geschilderde randen om ramen en deuren en deels versierd met de kleurrijkste geglazuurde tegeltjes, maar de huisjes zelf zijn wit. Voor de deur, in de vensterbank, maar ook aan regenpijpen groeien weelderige planten en bloemen en de bewoners knikken de toeristen die zich verwonderen om dit pittoreske stukje Alicante vriendelijk toe. Toch kom je hier maar weinig andere toeristen tegen en is El Barrio een echte volkswijk gebleven, die haar karakter ondanks de grondige renovaties perfect heeft weten te behouden. De sfeer is er heerlijk, het lijkt wel haast alsof je een Moors dorpje bent binnengestapt en Alicante lijkt ineens mijlen ver weg.

Wij moesten zelf even zoeken om El Barrio de Santa Cruz te vinden. Waarschijnlijk kom je er het makkelijkst door vanaf de Mercado Central in een rechte lijn op het hooggelegen Santa Bárbara kasteel af te lopen, via de Calle de Trafalgar. Vanaf het strand ligt dit schattige wijkje pal achter de Ermita del Roque, een oud, zalmkleurig kerkje dat vrij goed wordt aangegeven op de bordjes.

Alicante Santa Cruz of El BarrioAlicante en haar gezellige El Barrio wijk

Mercado Central de Alicante

Ben je in de ochtend in het Moorse deel van Santa Cruz geweest, dan is het zeker een idee om een kijkje te nemen op de Mercado Central de Alicante. Alleen al het typische jaren-30 marktgebouw zelf is schitterend en deed me meteen denken aan het mooie marktgebouw in Valencia. Net als daar vind je ook hier genoeg verse- en streek producten en een levendige sfeer. De markt is alle dagen van 7 tot ongeveer 3 open, maar gesloten op zondag. Ook collegablogger Aniek bezocht de Mercado Central en in haar blog geeft zij je nog meer tips voor Alicante buiten de gebaande paden.

Mercado Central - AlicanteMercado Central de Alicante

Accommodatie Alicante

Heb ik je enthousiast gemaakt over Alicante? Mooi zo, want deze stad is echt zwaar ondergewaardeerd. Wij vonden het er echt heerlijk. Overnachten zou ik zeker in het centrum van Alicante doen, zodat je maximaal sfeer kan proeven en lopend op ontdekking kan gaan in de leukste wijken. Accommodatie is erg goed betaalbaar, waardoor Alicante perfect is voor een budget stedentrip. Echt pal tegenover de basiliek, aan datzelfde sfeervolle pleintje en MET dakterras zagen wij B&B La Mila Grosa. In dat kleine, sfeervolle wijkje in El Barrio, waar we echt een beetje verliefd op werden, zagen we een erg schattig huisje. Heel toepasselijk heette het La Casita en van binnen is het heel compleet, met eigen keukentje, badkamer en zelfs een kleine buitenruimte. Zelf sliepen wij in Estudiotel wat erg praktisch ligt aan de rand van het shopping gebied EN aan de rand van het centrum van Alicante, terwijl ook de oude wijk zich op loopafstand bevindt. Verwacht geen luxe, wel vaak acties, waardoor je op deze toplocatie in een kamer met eigen keuken slaapt voor soms slechts 4 tientjes per nacht. Cynisch genoeg bleek deze accommodatie trouwens in de hoogste flat van heel Alicante gevestigd te zijn. 🙂

Ben jij al eens in Alicante geweest? Heeft het jou ook zo verrast?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

19 reacties op “Hoe Alicante ons verraste rondom Santa Cruz

 1. Jan Herbots zegt:

  Leuk artikel! Alicante is voor ons een stad die we jaarlijks minimaal 1x bezoeken. Dit geldt ook voor Murcia en Cartagena als we richting onze gelieve Costa Cálida trekken. Bedankt voor de inspiratie!

 2. mooistestedentripsnl zegt:

  Wat een leuk artikel, ik vond het via Pinterest! Ik heb een zwak voor de wat onbekendere Spaanse steden. Ik heb pas een boek gelezen hoe het regime van Franco ervoor zorgde dat schattige vissersplaatsjes compleet van de kaart werden geveegd om plaats te maken voor toerisme. Vooral de Costa Brava (want Catalunya had had hevigste verzet geboden) en de Costa Brava hebben er erg onder te lijden gehad. Goed dus om te zien dat de oude stadsharten niet helemaal verpest zijn!

  • Yvonne zegt:

   Kan me voorstellen dat dit heel indrukwekkend is. Maar gelukkig kan je toch op veel plekken nog een mooi, oud stukje terugvinden.

 3. Judith | Worldwife.nl zegt:

  Ik had nooit verwacht dat Alicante zoveel te bieden had. Voor mij was ook het meer een supertoeristische badplaats. Maar nu staat het op mijn lijstje met een aantal andere Spaanse steden. Mijn doel is om er elk jaar 1 te bezoeken, om een nieuwe plek te ontdekken en mijn geleerde Spaans te oefenen.

 4. Stéphanie zegt:

  Daar gaat mij vooroordeel, Alicante was echt zo’n plek waar ik nooit vrijwillig heen zou gaan haha maar je bewijst dat er zoveel meer is dan een badplaats vol flatgebouwen. Gelukkig maar! Leuke uitstapjes ook in de buurt. Toch zou ik zelf iets meer op zoek gaan naar natuur in de omgeving. Er zullen vast wel mooie natuurplekken zijn rondom Alicante.

  • Yvonne zegt:

   Nee precies, dat idee had ik dus ook Stéphanie. Ik ging eigenlijk vooral met het idee dat de omgeving leuk was om te verkennen en we zochten een zonnige plek om samen een gezellig weekend te hebben. Wat een meevaller! 🙂

 5. Denise zegt:

  Jaaa, leuk hè, Santa Cruz. Toen ik er in december was was ik de enige toerist. En nog steeds kent lang niet iedereen het. Sowieso is Alicante echt een aanrader! Ik wil er ook nog steeds wat meer over schrijven. Heerlijke stad en mooie omgeving.

  • Yvonne zegt:

   Absoluuut! Kan me voorstellen dat er in december helemaal weinig andere toeristen zijn. Lijkt me leuk om nog meer te lezen over Alicante door jouw ogen!

 6. Jessica zegt:

  Wat een verrassend leuke stad zeg! Ik dacht eerlijk gezegd ook lange tijd dat het gewoon een van de vele badplaatsen was, maar het ziet er zo leuk uit 🙂 Jammer dat het niet meer is gelukt om naar het roze meer te fietsen!

 7. Esther zegt:

  Wat een leuke blog over deze stad! Ik ben er jaren geleden ook geweest en vond het ook een leuke plek. Het heeft veel meer te bieden dan het strand. Die volkswijk is inderdaad prachtig. Aan je mooie foto’s te zien, had je prachtig weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *