Aguinane oase

Waarom de Aguinane oase absoluut een omweg waard is in je Marokko reis

De Aguinane oase is één van de verborgen parels van de Anti-Atlas in Marokko. Nou wordt de Anti-Atlas sowieso lang niet door elke reiziger bezocht die een rondreis door Marokko maakt. Aguinane ligt ook voor de reizigers die dat wel doen vrijwel nooit op hun route. Het is ver van elke andere toeristische bezienswaardigheid in Marokko. Waarom je Aguinane dan tóch moet bezoeken? Het is een paradijselijke plek, niet vergelijkbaar met welke andere oase dan ook die we ooit in Marokko bezocht hebben. Bovendien is de weg er naartoe al heel mooi. In dit blog vertel ik hoe je in de Aguinane oase komt, waar je kunt overnachten (want dat wil je!) en wat je er kunt doen.

Hoe reis je naar de Aguinane oase?

De Aguinane oase ligt precies in het midden tussen Foum Zguid, Tata en Taliouine. Tot een paar jaar terug was er geen verharde weg helemaal tot Aguinane. Onze navigatie in de huurauto geeft dan ook een reistijd aan van ruim 4 uur vanuit Foum Zguid. Gelukkig zijn de laatste 15 kilometer van de weg naar Aguinane inmiddels bijna helemaal geasfalteerd. Wij maken een tussenstop op de weekmarkt van Tissint en bekijken daar ook de azuurblauwe rivier waar zoutwinning gedaan wordt. Helaas is er wat weinig water als wij er zijn en is het daardoor ook niet extreem blauw. Op de markt en in het stadje kijken we onze ogen uit: je doet hier echt een stap terug in de tijd, met al die ezeltjes en nauwe straatjes.

Tissint weekmarkt en zoutwinningTussenstop op weg naar Aguinane bij Tissint weekmarkt en zoutwinning

Vanuit Tissint westwaarts volg je een indrukwekkende scheur in het landschap, waar in nattere tijden een rivier stroomt. Na ongeveer 20 kilometer sla je rechtsaf en brengt de vlakke weg met strak asfalt je binnen een kwartier naar een cowboystadje vlakbij Tinrhourine. Van hieruit is de weg bochtiger en begint die ook flink te stijgen. We passeren de Agadir van Adghers, een imposante vesting, met de dorpsruïne en andere bouwwerken er omheen, naast een palmoase bij de rivier. Landschappen worden dan al gauw ruiger, kaler en overal zien we bijzondere, gelaagde bergen en rotsformaties.

Heb je ruim de tijd, dan kun je de Agadir van Adghers van dichtbij gaan bekijken. Ook zijn er onderweg zeker meer fotogenieke plekken waar je zou kunnen picknicken vóór je in Aguinane bent. Plan dan zeker een dag extra!

Agadir van Adghers en landschappen op weg naar AguinaneDe Agadir van Adghers en de fantastische landschappen op weg naar Aguinane

Bij het dorpje Timzourine is de berghelling naar beneden gekomen. We vinden het een beetje spannend of onze huurauto heelhuids naar beneden komt, de rivier in. Daarna moeten we een kilometer of wat door de droge rivierbedding hobbelen. Zonder schade komen we aan in de eerste verzameling huizen van Aguinane. De weg is hier niet meer dan een smal pad, tussen de huizen door. Stapvoets rijden we langs de dorpsschool, die net uit is. Enthousiaste jongetjes cirkelen om onze auto mee en vragen om een “bonbon”. Pas als we nog een bocht nemen, strekt zich daar weids de Aguinane oase voor ons uit. “Wauw” is alles wat ik kan uitbrengen. En dan heel hard “STOP”. Ik móet hier natuurlijk foto’s maken, ook al hebben we een probleem zodra er een tegenligger aan zou komen.

Andere route naar Aguinane

Wij rijden dezelfde route die we gekomen zijn naar Aguinane weer terug, om onze weg te vervolgen naar Taliouine (via de P1743, met afslag naar het noorden in hetzelfde cowboystadje waar we op de heenweg langs kwamen). Dat is een behoorljke omweg. Heb je een 4×4, dan kun je ook via de onverharde route aan de noordkant Aguinane in en uit rijden. Je bent dan in ongeveer 60 kilometer in Taliouine. Slechts de helft daarvan is onverhard, de rest is via een prima asfaltweg.

route naar AguinaneDe route naar Aguinane is bepaald niet rechttoe rechtaan, maar zó mooi

Ligging van één van de mooiste oases van Marokko

Het dorpje Aguinane ligt verspreid door de oase, die niet alleen langs de rivier ligt, maar zich uitstrekt naar de berghellingen. Verderop ligt een ouder deel van dat dorpje, temidden van een moskee, tegen de lagere, westelijke berghelling aan. Aan de oostelijke kant van de oase staan nieuwere gebouwen. Dit lijkt, naast het dorpje waar wij als eerste doorheen rijden, het belangrijkste woongedeelte van Aguinane. Midden tussen die twee delen van het dorp staat Auberge le Paradis d’Aguinane.

Waarom en waar overnachten in de Aguinane oase?

Auberge le Paradis d’Aguinane is de enige officiële accommodatie van Aguinane. Verder zie ik nog ergens een bordje hangen, bij mensen boven de deur. Ik vermoed dat je hier ook kunt overnachten, heel lokaal. Al zodra wij de Aguinane oase voor het eerst in rijden en dat panorama van rode rotsen, groene palmen en die huisjes voor ons zien, weet ik dat ik een vergissing heb gemaakt. Hier hadden we minimaal een nacht moeten blijven slapen. Het is hier echt een paradijs, zoals de naam van de Auberge al zegt: Paradis d’Aguinane. De plek van de accommodatie is ook fenomenaal. Online reserveren kan niet, telefonisch wel: +212 667-709427 Vanaf het terras kun je het hele dal overzien. Het restaurant is altijd binnen 5 minuten open staat er op een bordje. Blijf je niet slapen, dan is het ook al de moeite om er te gaan zitten en bij een lunch te genieten van het uitzicht. Wij hebben onze eigen picknick op de markt van Tissint ingeslagen en meegenomen.

Aguinane oase MarokkoZeg nou zelf: de Aguinane oase is toch één van de mooiste van Marokko?!

Er is weinig ruimte om te parkeren in Aguinane. Wij rijden vanaf de Auberge (stapvoets!) naar beneden, de oase in en parkeren in één van de weinige, kleine inhammen tussen de zandweg en de palmplantages. Iets verder is een meer open deel, bij het bakkertje, waar ook wat parkeerruimte is.

In Taliouine en Tata kun je tanken. Nergens anders in de wijde omgeving van Aguiane kan dat. Tenzij je bijna leeg staat, net als wij. Dan kun je tegen woekerprijzen je tank een beetje laten vullen bij Station d’Essence et Gazoil in Tissint (zie google maps).

wandelen in Aguinane oaseHet is heerlijk wandelen in de Aguinane oase, vooral ook in de wintermaanden

Wandelen

In de oase van Aguinane kun je geweldig wandelen. Zelf wandelen we vanuit de palmeraie naar de bron van de rivier die het dal zo vruchtbaar maakt. Het is slechts een korte wandeling, waarbij we langs het lokale bakkertje en woonhuizen lopen. Onderweg zien we de vrouwen hun was doen in de rivier en mannen in palmbomen klimmen voor de oogst van dadels. Als we bij de laatste huizen van het dorp zijn, gaan we op aanraden van een huiseigenaar dwars door zijn tuin, langs de rivier, naar de bron van dat stroompje.

Tussen palmbomen en andere begroeiing door lopen we naar een werkelijk paradijselijk plekje. Rotsformaties en palmbomen vormen een gaaf landschap en rondom zijn hogere heuvels vol gave, rode rotsen. Wij picknicken op deze plek, voor we terug lopen naar onze auto via de hoofdweg door de oase. Je kunt er ook voor kiezen om een avontuurlijke route door de rivierbedding te volgen. Heb je nog energie over, dan kun je van hieruit ook verder lopen, naar het einde van het dal.

Aguinane bronHet paradijselijke plekje in Aguinane vlakbij de bron

Ken je het spreekwoord: het is niet de eindbestemming die telt, maar de weg er naartoe? Dat is voor Aguinane zeker waar. De oase is schitterend en de bron van de rivier zeker een pareltje. De weg er naartoe is echter minstens even prachtig. Neem er de tijd voor. Dit is een stukje Marokko dat indruk maakt.

Ben jij al eens in een oase geweest? Zou je Aguinane wel willen bezoeken?

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *