fbpx
Aswan

Adembenemend Aswan

leestijd: 4 minuten

Aswan is niet alleen bijzonder fotogeniek, het is ook een verademing om er rond te lopen, na de opdringerigheid van de Egyptenaren in de rest van het land. De mensen in Aswan, de Nubiërs, zijn donkerder gekleurd en heel anders dan de Noordelijkere Egyptenaren. Daardoor is de sfeer hier ook compleet anders, relaxter, en erg fijn als je al een paar weken belaagd bent door op zijn zachtst gezegd “over enthousiaste” verkopers, bootverhuurders en taxichauffeurs. Daarbij komt dat er ook nog eens een aantal erg mooie plekken en leuke activiteiten te vinden zijn in de omgeving en dat maakte dat wij er langer bleven dan gepland.

Enorm vriendelijke Nubiërs

Zoals gezegd is de Nubische bevolking uitzonderlijk prettig in de omgang. De mensen zijn hier allemaal een stuk donkerder gekleurd dan in het noorden van Egypte, wat zeker bijdraagt aan het Afrika-gevoel. Nieuw voor ons waren de vele mannen die hier op, naar het lijkt, veel te kleine ezeltjes rondrijden. Het is een grappig gezicht hoe ze, met hun benen tot bijna aan de grond, op die snel trippelende, stijve ezeltjes zitten. Mensen vinden het hier over het algemeen geen probleem om op de foto te gaan.

vriendelijke NubiersDe vriendelijke Nubische bevolking van Aswan is heel anders dan de mensen in de rest van Egypte

Feluka tocht

Een feluka is een traditionele Egyptische zeilboot en Aswan is dé plek om een tochtje te maken op één van deze boten. Een feluka-tocht is een erg ontspannen activiteit en je ziet de omgeving zo weer van een heel andere kant.

Feluka AswanEen bezoek aan Aswan is niet compleet zonder een tocht gemaakt te hebben op een feluka>

Gekleurde oude huisjes op Elephantine Island

Op Elephantine Island zijn twee Nubische dorpjes, werkelijk prachtige dorpjes met felgekleurde huisjes, smalle steegjes en hele aardige mensen. Je kunt op dit eiland makkelijk een paar uur ronddwalen zonder je te vervelen. Je camera maakt zeker weten overuren.

Elephantine Island AswanElephantine Island is één van de mooiste plekken van Aswan

Ruïnes van Khnum Tempel en Abu

Als je een tijd rondwandelt op Elephantine Island kom je waarschijnlijk op den duur ook terecht bij de oude stad Abu en de opgravingen van bijvoorbeeld de Khnum Tempel, die hier al jaren bezig zijn. Van sommige tempels zijn mooie stukken bewaard gebleven en ook de vroegere huizen staan deels nog overeind. Als je geluk hebt tref je de caretaker, de man met de sleutel van het museum, die voor een kleine fooi bereid is om nog wat bijzondere dingen zien. Zo zijn er enkele jaren terug een paar prachtige stukken opgegraven, met nog heel veel kleur en detail. Het museum zelf is trouwens een beetje een teleurstelling.

Abu in AswanAbu, Aswan

Fatimid begraafplaats

Deze begraafplaats is bijzonder fotogeniek en je kunt er heerlijk ronddwalen tussen hele moderne, nieuwe graven en eeuwenoude graftombes. Van sommigen is niet veel meer over dan een afgebrokkeld kleien muurtje, maar bij andere kun je nog heel goed zien hoe mooi ze ooit geweest zijn.

Fatemid begraafplaats AswanFatehmid Cemetery, minder bekende plek in Aswan, maar zeker de moeite waard

Philae Tempel

Een zeer geslaagd uitstapje vanuit Aswan is een tripje naar de prachtige, grote Philae Tempel, gelegen op een eiland in het Nasser meer. Dit betekent dat er een boottochtje nodig is om bij de tempel te komen en daar moet flink op afgedongen worden. Als je mazzel hebt en een aardige bootman treft wordt je gewezen op de plek waar de tempel vroeger lag, voor de dam gebouwd werd en het Nassermeer ontstond. Als er niks gebeurd was zou de tempel nu door het water verzwolgen zijn. Daarom is de hele mikmak, steen voor steen, verplaatst naar z’n huidige plek op het eiland.

Philae Tempel AswanDe Philae Tempel in Aswan is één van de bekendste tempels van Egypte

Abu Simbel

Vanuit Aswan is het nog een heel eind met de bus naar de welbekende Ramses tempel van Abu Simbel, maar Aswan is wel de dichtstbij gelegen plaats van het gehucht Abu Simbel. Vanuit Aswan zijn er dagelijks tours, waarbij je op een belachelijk, nachtelijk tijdstip op moet staan, om samen met de rest van de toeristenmeute bij de Ramses tempel aan te komen. Je kunt ook doen zoals wij en een dag eerder al met de lokale bus die kant op gaan. Je kunt dan de eerste dag rustig het Nubische dorpje Abu Simbel verkennen om de volgende dag als allereerste bij de ingang van de tempel te staan en zo minimaal een uur de hele historische site voor jezelf te hebben, voordat de busladingen arriveren. Wees wel voorbereid op de corrupte politieagent die er geheid staat op het moment dat je de bus uitstapt in Abu Simbel, vastbesloten om je hoe dan ook wat geld afhandig te maken. Negeer hem, wat hij ook zegt en heb van te voren een hotel in je hoofd om naartoe te lopen, het liefst met reservering.

Abu SimbelAbu Simbel: dagtocht of trip met overnachting vanuit Aswan

Naar Aswan

Wij kwamen in Aswan terecht met de nachttrein vanuit Caïro, maar je kunt ook direct naar Aswan vliegen vanuit o.a. Amsterdam (Schiphol). Hier schijnt de hele winter door volop de zon en je kunt jezelf er makkelijk een weekje vermaken. De zomermaanden zijn hier erg heet. Vergeet zeker je fotocamera niet, want het is er prachtig!

Category: EgypteFotografieVerre Reizen

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


3 comments

  1. Abu Simbel was toen ik het bezocht (zo’n twintig jaar geleden) relatief rustig. Maar dat was net na aanslagen in Luxor misschien daarom. De feluka tocht vergeet ik nooit meer. Onze schipper dacht dat wij hem wodka gingen geven (die we niet hadden). Elephantine eiland heb ik helaas gemist. Een van de vele redenen om terug te gaan. Een prachtig land Egypte.