Op reis locals helpen

8x Waarom op reis locals helpen

Toen we voor het eerst naar Bangkok vertrokken met 2 rugzakken en verder niks hadden we nooit kunnen bedenken hoe zo’n impact ons plan zou hebben, om in elk land in Azië de locals die dat nodig hebben te helpen. Zonder het idee te hebben dat ik alles weet of alle gevolgen kan doorzien wil ik hier 8 tips geven, zodat jij ook meer kunt halen uit je reis en hoe dit verder kan gaan dan een financiële bijdrage in het levensonderhoud van iemand die je op reis ontmoet.

Waarom zou je op reis locals helpen?

We hadden aan de start van onze reis geen enkel benul van de rol die het toerisme in ontwikkelingslanden kan spelen en de invloed hiervan op kleine gemeenschappen in of vlakbij toeristische bestemmingen. Net als zoveel reizigers hadden we er nog minder idee van dat toerisme zelfs een negatieve invloed kan hebben op deze gemeenschappen, maar gedurende de reis kregen we een steeds duidelijker beeld hoe je als welvarende Westerling het contact met de lokale bevolking kunt maken of kraken. Waarom je locals zou willen helpen? Omdat jouw hulp een enorm verschil kunt maken en niet eens alleen voor de ander!

Vrijwilligerswerk PushkarJouw hulp kan een enorm verschil maken

#1 Je krijgt een uniek kijkje in de cultuur

Op internet is over de meeste culturen een enorme hoeveelheid aan informatie te vinden, maar het wordt toch net even iets anders om met eigen ogen te zien hoe je in India lokale feesten zoals Holi viert en om zelf te horen hoe zo’n traditioneel instrument klinkt bij het Lisu nieuwjaarsfeest. Doordat je door je hulp daadwerkelijk deel gaat uitmaken van iemands leven zal je soms worden uitgenodigd voor feesten en gelegenheden waar je anders nooit terecht was gekomen.

Doordat we een aantal keer in Pushkar waren om mee te helpen als vrijwilligers, zijn we bij één familie kind aan huis. Ze nodigen ons uit om bij hen in India Diwali te vieren. In Noordwest-Thailand worden we door een inwoner die hoorde dat we schoolspullen zouden gaan brengen bij een afgelegen schooltje op de hoogte gebracht van het bijzondere nieuwjaarsfeest in een klein Lisu gehucht. Daar zouden we normaal gesproken nooit van gehoord hebben, laat staan erbij aanwezig geweest zijn!

Diwali in Luhar ColonyEen echt kijkje in de cultuur: Diwali in één van de armste wijken van Pushkar

Sommige culturele gebruiken of gebaren zie je ook pas nadat je die van dichtbij hebt leren kennen. Zo viel het ons in de lokale bus van India pas na die maand vrijwilligerswerk op dat mensen regelmatig aan hun oren trekken. Zo zegt men sorry en inderdaad: telkens als we per ongeluk aangestoten worden in een overvolle bus, of er gaat iemand op je teen staan trekt de ander even, bijna ongemerkt, aan zijn oren. Je vraagt jezelf af hoe je dit eerder hebt kunnen missen.

#2 Je geeft de ander een gevoel van eigenwaarde

Geloof het of niet, maar nog altijd kijken in ontwikkelingslanden sommige reizigers neer op de lokale bevolking. “Kunnen ze dan ook niks?“ riep een medereiziger aan het tafeltje naast ons uit in Pokhara, Nepal. In Luang Prabang werd de bediening in een restaurantje uitgescholden door een jongen die graag wilde facetimen met het thuisfront, maar de wifi was zo traag en het personeel sprak niet genoeg Engels naar zijn idee. Door met de lokale bevolking samen aan een project te werken, of samen een plan te maken voor hulp, ontstaat veel meer wederzijds begrip en wordt de taalbarrière ook vanzelf kleiner. Zij leren een woordje Engels erbij en jij kan je al vrij snel enigszins behelpen in de lokale taal. Op die manier geef je ook de boodschap af dat de ander wat betekent en dat je oprechte interesse hebt in het land waar je te gast bent. Oprechte interesse breekt meer dan eens het ijs, waardoor leuke situaties en gesprekken ontstaan.

Locals helpen NepalOprechte interesse en hulp zorgen voor wederzijds begrip en een gevoel van eigenwaarde, ook bij kinderen

#3 Je komt op plekken die in geen enkele reisgids staan

Niet voor niks zijn die geheime pareltjes geheim. Niemand behalve de lokale bevolking kent bepaalde kleine restaurantjes in de achterafsteegjes of de mooie, oude wijkjes in een chaotische miljoenenstad. In een reisgids zul je ze dus niet vinden. Door veel contact met locals kom je dus op die mooie, unieke plekken die je anders nooit gevonden had. Zo liepen wij in Bikaner letterlijk bij de mensen over de binnenplaatsjes en dronken we de beste Indiase Chai die we ooit geproefd hebben.

Dat geldt ook voor de goede plekken om te shoppen. Als toerist betaal je al gauw te veel in de echte toeristenwinkels. Een inwoner van de plaats waar je bent neemt je mee naar de echte lokale plekjes, waar je een veel authentieker product koopt, voor een fractie van de prijs. In Ajmer, India, kochten we voor vrijwel niets de meest gedetailleerde wenskaarten na een ritje door de steegjes van de stad achterop een motor. Soms krijg je zelfs bijzondere en unieke lokale spulletjes cadeau. Wij verlieten Bagan met een paar mooie lakwerk bakjes, waarvoor we geen cent betaald hebben. Het is onze herinnering aan degene van wie we ze gekregen hebben die dit souvenir extra bijzonder maakt.

locals helpen KyrgyzstanLocals helpen is herinneringen maken en een andere kijk in het land

#4 Herinneringen zijn de beste souvenirs

Welke herinnering is je over 10 jaar dierbaarder denk je? De ceremonie die speciaal voor jou wordt gehouden als dank voor de 300 leesboeken die je kwam brengen voor de dorpsschool in Noord-Laos, de graaiende kinderhandjes in een kinderziekenhuis in afgelegen, bergachtig Kyrgyzstan die proberen een banaan te bemachtigen, de traan in de ooghoek van de Cambodjaanse man met wie je een week lang plannen hebt gemaakt en uitgevoerd om zijn lokale project een betere toekomst te geven of dat t-shirt met 1 of andere onbenullige tekst erop? Het zijn de ervaringen die je opdoet met de locals van een land en de dingen die je daarvan leert die je reis bijzonder maken en niet de souvenirs die je in een veel te toeristisch stalletje kocht en waar je thuis toch amper meer naar omkijkt.

#5 Meer scholing betekent meer zelfredzaamheid

In veel ontwikkelingslanden is het recht om naar school te mogen nog altijd meer een ideaalbeeld dan iets dat zelfs maar in de buurt komt van werkelijkheid. De kinderen hebben de toekomst en daarom doen wij graag iets om de jeugd verder te helpen. Als zij goede kansen krijgen, zullen ze later meer kans hebben op betaald werk en niet, zoals hun ouders, afhankelijk zijn van een ander. Door lokale gezinnen te helpen kunnen ouders hun kinderen soms wel naar school laten gaan, al is het dan maar voor een basiseducatie. Misschien denk je nu: wat maakt het uit? Dan kunnen ze een jaartje naar school, of 2 en dan? Juist dat ene jaar kan een enorm verschil maken voor deze kinderen. Ze kunnen ineens dat formulier voor een subsidieaanvraag zelf invullen, kunnen lezen dat zij, of later hun eigen kinderen, gratis gevaccineerd kunnen worden en krijgen les over hygiëne en sexuele voorlichting.

lokaal project IndiaBen je ergens langer en/of structureel, dan kun je wellicht (samen) een project opzetten

Ben je voor langere tijd in een land, dan kun je wellicht meer betekenen en zelf iets opzetten. Een kennis heeft al jaren een schooltje voor kinderen en jongvolwassenen met een beperking in India. Dit geweldige initiatief dat zij samen met enkele lokale mensen heeft opgezet is mogelijk omdat zij elk jaar 6 maanden daar woont. Wij zoeken haar op en kunnen haar en de kinderen een beetje meehelpen, samen met onze eigen meiden.

Wat je ook doet: geef niet aan bedelende kinderen of hun ouders. Dit zal alleen leiden tot een cultuur van handje ophouden. Geef liever de vaak hoognodige schoolspullen of je beschikbare tijd aan scholen en andere instanties die kunnen zorgen dat het bij de juiste families terechtkomt. Of zoek een goed lokaal project om te steunen, zoals het Big Brother Mouse Project in Laos, dat boeken uitgeeft met lokale schrijvers voor kinderen in het hele land, een inspirerend project op alle gebieden! Sla het Big Sister Mouse project op dezelfde plaats trouwens liever over. Daar zal ik binnenkort in een ander blog meer over vertellen.

Laos locals helpenMeer scholing, meer boeken betekent meer zelfredzaamheid

#6 Het is goed voor het inkomen van hardwerkende mensen en jouw portemonnee

Locals helpen is een breed begrip en kan op veel manieren. Zo kun je nadenken over de plek waar je als toerist je geld uitgeeft.

Eten bij een lokaal straatstalletje is niet alleen een stuk goedkoper dan in een restaurant, het zorgt er ook nog eens voor dat een gezin kan rondkomen en dat het volledige bedrag dat je uitgeeft direct terecht komt bij de persoon die ervoor werkt. Bijkomend voordeel: het eten is er bovendien vaak een stuk lekkerder én een stuk lager geprijsd. Ook het slapen in een familie-guesthouse of in een privé-appartement via één van de bekende bookings-sites is een stuk voordeliger dan een groot hotel dat dan vaak ook nog eens onpersoonlijk en massaal voelt.

#7 Je leert vaardigheden voor je verdere reis

Hoe handig is het om te weten wat een trosje bananen echt kost in een land waar je over werkelijk alles moet onderhandelen. Of dat je weet waar en hoe je de beste kaartjes voor het openbaar vervoer koopt; niet op alle plekken even eenvoudig. En hoe fijn is het om bepaalde karakters van een vreemde taal te kunnen lezen of om te herkennen in wat voor type stalletje je vraagt nar een paar eitjes, in een plaats die echt STRIKT vegetarisch is. 🙂 Door locals te helpen worden je dit soort fijne kneepjes van het vak bijgebracht en daar heb je de rest van je reis profijt van.

vrijwilligerswerk CambodjaHet doen van vrijwilligerswerk is een geweldige ervaring en leert je vaardigheden voor je verdere reis

#8 Het is fantastisch om te geven!

Aan elk project dat we tijdens onze reizen ondersteund hebben, denken we met veel plezier terug. We hebben er een fijne tijd aan overgehouden en er een boel van geleerd, maar bovenal is het gewoon heel fijn om te geven. Niet alleen voor de ander, maar ook voor jezelf. Ik vergeet nooit meer het moment dat we na een lange dag Engelse les geven en een eigen bibliotheekje starten in de laatste zonnestralen van de dag naar huis liepen, om voor een van lappen aan elkaar genaaide tent een kind van 8 te zien voorlezen aan al zijn 9 familieleden. Hij was op dat moment de enige van hen die kon lezen. Inmiddels heeft zijn jongere zusje het ook geleerd. Dat is fantastisch om te zien.

Hoe kun je op reis locals helpen?

Misschien ben je inmiddels enthousiast geworden om ook op reis locals te helpen. Dan lees je in dit artikel manieren hoe je dat in de praktijk brengt, met tips en tricks om ook het leven en de cultuur van dichtbij te kunnen ervaren. Ook vertel ik je waar je op moet letten om te zorgen dat jouw goedbedoelde hulp geen onbedoeld negatief effect heeft voor de lokale bevolking. En ik geef tips voor het opdoen van lokale ervaringen voor als je minder tijd te besteden hebt.

Help jij weleens locals op reis?

Op de hoogte blijven van alle updates? Volg mij dan op Facebook.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Persoonlijk blogs, of kies een andere bestemming »

18 reacties op “8x Waarom op reis locals helpen

  1. Aniek - travelwriter.nl zegt:

    Mooie dingen heb je gedaan! Vrijwilligerswerk heb ik niet gedaan, wel door sponsortochten geld opgehaald voor met name Artsen zonder Grenzen, in de hoop dat het dan terecht komt bij de mensen die het nodig hebben. Ik probeer wel altijd de lokale industrie te steunen. Dus niet boeken bij grote ketens, maar liever kleine hotels of b&b’s die door families worden gerund. En ver weg lopen bij de typische souvenirs, en dat geld uitgeven aan plaatselijke gidsen, handgemaakte souvenirs.

    • Yvonne zegt:

      Op de manier die jij beschrijft kun je ook al zoveel doen Aniek. Voor de lokale bevolking kan de aanschaf van een souvenir, of een overnachting in hun huis al veel betekenen. In Myanmar kochten wij een houten Buddha waar de maker een week aan werkte en hij verkocht 1 tot 2 stukken per maand, maar kon ervan rondkomen.

  2. Denise - Follow my footprints zegt:

    Mooi Yvonne! Jullie hebben hele veel mooie dingen gedaan! Tijdens mijn jaar in Thailand moest ik gewoon 6 dagen per week werken, dus kon ik niet zo veel doen, maar ik heb wel een dag meegelopen (vooral heel veel geknuffeld) in een Thais weeshuis. En ik heb in Bangkok ook nog een tijdje privéles gegeven aan een Thais jongetje.
    Locals helpen kan natuurlijk ook dichterbij huis: in Spanje heb ik ooit 2 weken bergpaden gerenoveerd. De paden waren niet goed begaanbaar meer.
    Maar vergeleken bij wat jij allemaal gedaan hebt…

    • Yvonne zegt:

      Kan me voorstellen dat je bij een 6daagse werkweek niet veel kan doen, leuk dat je dit privéles hebt kunnen geven. Ging het jongetje daarnaast ook nog naar school? Inderdaad dichter bij huis is er ook genoeg te doen! Wat leuk dat mensen dan door jouw hulp weer een mooie wandeling kunnen maken.

  3. anto zegt:

    Ik zit er steeds meer aan te denken om eens een tijdje vrijwilligerswerk te gaan doen ergens. Na mijn Nepal reis, waarbij ik zoveel lieve mensen tegen ben gekomen, is het besef nog een stukje verder neergedaald dat wij het in Nederland eigenlijk veel te goed hebben en dat ik pas echt gelukkig word als ik iets kan betekenen voor anderen…

    • Yvonne zegt:

      Zeker doen Anto! Gelukkig worden als je iemand anders ECHT helpt, dat hebben wij in Cambodja ervaren. Daar voorgenomen dit in NL ook meer te gaan doen… bij thuiskomst iemands taalmaatje geworden, maar datzelfde gevoel was er toch niet… in landen als Nepal en Cambodja is je hulp soms zoveel meer waard (maar oppassen geblazen waar en wie je helpt, dat vind ik wel een lastig punt)

  4. Stephanie | Expeditie Aardbol zegt:

    Mooie blog! Ik reisde ooit naar Wit-Rusland met een backpack vol speelgoed omdat ik een week bij een weeshuis zou gaan meehelpen. Helaas liep dat niet helemaal zoals gepland, en heb ik het uiteindelijk weer bij een kerk moeten afleveren. Echt een tijdje vrijwilligerswerk doen weet ik niet of ik dat zou kunnen, heb laatst een documentaire gezien over dit onderwerp, en regelmatig doe je meer kwaad dan goed (zeker in Afrika).

    • Yvonne zegt:

      Herkenbaar hoor, die plannen die dan anders lopen en dat je dan met je goeie bedoelingen een andere oplossing moet zoeken. Jammer, maar je spullen zijn nu vast ook op een goede plek terecht gekomen. Ook in Azië doe je soms meer kwaad dan goed, ik kijk er nu ook anders tegenaan dan aan de start van onze lange reis. Sommige dingen zie je pas als je erop gewezen wordt.

  5. Jenny - ikreis.net zegt:

    Goed dat je dit aankaart!

    Ik heb zelf meerdere keren vrijwilligerswerk gedaan. Nu probeer ik de locals vooral te steunen door het kopen van lokale producten of het afnemen van een dienst (als een rondleiding). Waarom alles in NL vastleggen?

    • Yvonne zegt:

      Inderdaad, lokale producten en diensten zijn een prima manier om locals te helpen. Dit is bij ons ook één van de manieren hoe we eigenlijk altijd proberen om het geld daar te besteden waar het ‘t meest nodig is.

    • Yvonne zegt:

      Met jonge kinderen mee op reis is het helpen inderdaad even iets anders. Afgelopen winter ervaren dat je, als je de tijd hebt, ook prima vrijwilligerswerk kunt combineren met reizen met kinderen. Fijn dat jullie de kleding en het speelgoed zo een goeie nieuwe bestemming weten te geven!

  6. Mellisa - Grenzeloosreizen zegt:

    Wat mooi zeg! Lijkt mij ook nog steeds heel fijn om te doen, maar dan wel voor een lange tijd. Want wat hebben die mensen eraan als je maar 2 weken blijft of van die jonge meisjes die maar Engels gaan leren aan kinderen terwijl ze dat niet eens zo goed kunnen. “Beter dan niks” Nouja, niet mee eens dus!
    En spullen geven kan altijd natuurlijk! Ik geef altijd kleding aan m’n moeder mee als ze naar Indonesië gaat, zij geeft het weer aan bediendes/bewakers die bij de villawijken in Jakarta werken. Die mensen sturen al hun geld naar de familie op die op het platteland wonen.

    • Yvonne zegt:

      Ik ben het helemaal met je eens dat je dingen het beste goed kunt doen, of anders niet. Hoewel ik wel denk dat 1 of 2 weken genoeg tijd is voor sommige dingen. In Cambodja hebben we een week meegeholpen en daarbij een plan gemaakt en gestart om vrijwilligers meer gestuctureerd te laten helpen in plaats van hap-snap, wat daarvoor gebeurde, we hebben meer orde in het huishouden aangebracht door taken te verdelen en ik heb als juf zijnde aan 1 van de vaste leraren laten zien hoe ik in NL lesgeef, zodat hij er verder mee kon. Heb echt het idee dat we toen heel veel gedaan hebben. Maar ik ga ook het liefst wat langer helpen hoor!

  7. Ilona zegt:

    Wat een mooie, fijne post. Goed om even bij stil te staan want er hoort meer aandacht voor de locals te zijn. Ik hoop ook dat tourisme hier meer aandacht voor gaat krijgen, vooral om niet alleen de mooie kanten van een land te belichten!

    • Yvonne zegt:

      Inderdaad zou het goed zijn als er meer aandacht voor de andere kant van een land zou komen en als de mensen die dat nodig hebben van het toerisme kunnen gaan meeprofiteren. Laten we hopen dat dit steeds meer zal gebeuren!

  8. Ferry & Jacqueline zegt:

    Heel goed dat jij aandacht geeft op je blog van ontwikkelingslanden. Er zijn zeker armoe landen erbij. Dat is ook vreselijk voor de mensen en kinderen niet zo breed hebben.
    Toch helpen wel mensen in arme landen. Mooie foto’s heb je daar staan. Helpen met huizen en scholen is zeker belangrijk. Heel goed dat je gedaan hebt.
    Fijne zondag.

    • Yvonne zegt:

      We zijn blij dat we hebben kunnen bijdragen aan een aantal fijne projecten, ook al is het nog zo klein wat je doet, voor 1 kind of zelfs een paar heeft het verschil gemaakt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *