roadtrip buiten Europa

8x Te gekke roadtrip buiten Europa

Een roadtrip buiten Europa met eigen huurauto is niet altijd een vanzelfsprekendheid. Vaak is zo’n roadtrip vooraf misschien een beetje spannend, want hoe zijn de wegen en rijden ze daar wel een beetje netjes dan?! Toch hebben wij de afgelopen jaren al een heel aantal keren toch gekozen om het avontuur van een roadtrip buiten Europa met een huurauto aan te gaan. Elke keer weer was het genieten. Onze tofste roadtrips deel ik met je in dit artikel.

#1 Roadtrip van 1001-nacht stad over de bergen naar de woestijn

Een roadtrip buiten Europa betekent niet automatisch dat je naar de andere kant van de wereld hoeft. Na slechts iets meer dan drie uur vliegen landen wij op de luchthaven van Fez, Marokko. In zo’n korte tijd kun je een compleet andere wereld binnenstappen. In Fez heb je echt het idee in één van de sprookjes van 1001 nacht beland te zijn. Verdwaal in de medina, met haar smalle steegjes, leerlooierijen en indrukwekkende poorten, laat je rondleiden in de oude Joodse wijk of ga op bezoek bij een local thuis, om de heerlijkste, traditionele gerechten te eten.

roadtrip buiten Europa vanuit FezFez is een topplek om je roadtrip door Marokko te starten

Toegegeven, autorijden in Marokkaanse steden is een béétje spannend, maar laat je daar zeker niet door tegenhouden. Neem je tijd, volg de stroom van het verkeer, dat nooit erg hard rijdt en kijk met z’n tweeën goed om je heen. Zodra we de stad uit zijn, is de weg bijna helemaal voor ons alleen. Zo nu en dan halen we een ezeltje met z’n berijder in, of wat schooljeugd op de fiets.

De landschappen ten zuiden van Fez zijn waanzinnig mooi, zeker als je langzaam de Atlas in rijdt. Je kunt hier verschillende routes volgen die de moeite waard zijn, maar wij gaan in één rechte lijn zuidwaarts, naar de woestijn. We willen namelijk graag een nacht in de woestijn doorbrengen en de kinderen kijken er enorm naar uit om over de zandduinen te hobbelen op een kameel. Wel maken we op de heenweg een stop van een paar dagen nabij de Todra en Dades kloof en op de terugweg in Midelt, van waaruit een sidetrip naar Aouli de moeite is.

Marokko geweldig voor roadtrip buiten EuropaMarokko geweldig mooi voor roadtrip buiten Europa

Ondanks dat een roadtrip buiten Europa een stuk makkelijker en relaxter is dan je vooraf misschien zou denken, zit een ongeluk altijd in een klein hoekje. Kies daarom voor een betrouwbare aanbieder als je een huurauto uitkiest. Bij Sunny Cars zijn er geen kleine lettertjes en is er geen eigen risico.

#2 Afwisselende roadtrip Zuid-Afrika vanuit Johannesburg

Eén van de meest relaxte plekken om een roadtrip buiten Europa te maken is Zuid-Afrika. Wij kiezen heel bewust voor deze bestemming als onze meiden baby en peuter zijn. Het grote voordeel van een roadtrip door Zuid-Afrika met jonge kinderen is dat je onafhankelijk bent, in self catering accommodatie kunt overnachten en op eigen gelegenheid op safari kunt. In veel wildparken in Zuid-Afrika mag je gewoon met je huurauto zelf rond rijden. Je hebt daarvoor niet eens een 4×4 nodig. Let daarbij wel op welke parken je uitkiest, want dit geldt niet voor ze allemaal en in het regenseizoen zijn de wegen wellicht minder comfortabel met een gewone huurauto.

Kruger Park Zuid-AfrikaAl deze dieren zagen wij tijdens onze roadtrip vanuit de eigen huurauto

Zelf maken we vanuit Johannesburg een roadtrip via Hazyview, van waaruit we de Panoramaroute en het Kruger Park bezoeken, via Barberton naar Swaziland. Ook in het Mlilwane park kun je met de eigen auto rond rijden. Daarna zijn we verder gegaan naar Saint Lucia, waar je strand kunt combineren met meer wildparken en een boottocht om krokodillen en nijlpaarden te zien. Na een paar dagen strand in Umdloti zijn we naar de Drakensbergen gereden en onze roadtrip door Zuid-Afrika eindigt weer waar hij begon, op de luchthaven van Johannesburg.

In Zuid-Afrika wordt aan de linkerkant van de weg gereden. Dat is in het begin echt even wennen, maar gelukkig is het vrij rustig op de weg. Meer dan eens wisten wij onze ruiten, zonder dat er regen was. Eén keer knalde ik keihard met mijn hand tegen de deur toen ik wilde schakelen. Een paar dagen later weer je niet beter meer.

Zuid-Afrika roadtrip buiten EuropaZuid-Afrika is ondanks het links rijden relaxt voor een roadtrip buiten Europa

#3 Roadtrip over de Military Highway door de Kaukasus in Georgië

Wil je een te gekke roadtrip buiten Europa maken, in een bergachtig land dat toch nog aardig Europees aandoet, dan is Georgië jouw keus. Het is ook niet zo gek dat je hier nog een beetje het Europese gevoel hebt, omdat Georgië precies op de grens tussen Europa en Azië ligt. Toch is een roadtrip door Georgië volop avontuur. De hoofdwegen zijn over het algemeen in redelijke tot goede staat, maar de wat meer afgelegen plekken en ook de zijwegen van de Military Highway zijn vaak niet eens geasfalteerd.

Zelf hebben we op verschillende plekken in Georgië een roadtrip gemaakt, steeds door voor een aantal dagen een auto te huren. Een paar jaar terug was een auto huren in Georgië nog een dure aangelegenheid, omdat er maar een paar aanbieders waren. Dat is inmiddels sterk verbeterd. De roadtrip over de Military highway van Tbilisi naar de grens met Rusland is één van de mooiste routes in het land. Je passeert eerst het Ananuri kasteel met kerk, dat uitkijkt over een intens blauwgroen meer. Het middeleeuwse complex is bijzonder goed bewaard gebleven en lijkt wel een bouwwerk uit een sprookje. Zeker even een stop waard dus.

Ananuri Georgië roadtrip buiten EuropaAnanuri aan het begin van de Military Highway in Georgië

Terwijl je de Aragvi rivier verder volgt, gaat de weg al geleidelijk omhoog, maar echt steil wordt het pas bij Gudauri. Na een aantal haarspeldbochten heb je een fenomenaal uitzicht over de eerste hoge toppen van de Kaukasus en de groene dalen die ’s zomers één bloemenzee zijn. Als het kan wordt hier aan parasailing gedaan. Een toffe plek om weer even te stoppen is het Russich-Georgisch vriendschapsmonument, dat je direct doet beseffen dat het land nog niet eens zo heel lang geleden tot de Sovjetunie behoorde. Na de hoogste pas, waar je vaak zelfs in de zomer sneeuw aantreft, daal je langzaam richting Kazbegi, ook wel Stepantsminda genoemd. Verbaas je niet als er een kudde koeien op de weg staat. Als je het beroemde Drievuldigheidskerkje spectaculair boven een dorpje ziet uittorenen weet je dat je er bent.

Het loont zeker om ook de laatste kilometers naar de Russische grens nog te rijden. De bergen worden hier kaler en ruiger. Ik hou daar wel van. En heb je de tijd, dan is een side trip naar de Sno vallei of de Truso vallei een aanrader. Ongerepter dan dat worden de landschappen niet. Overigens is de weg hier niet geasfalteerd en die in de Sno vallei kan op plaatsen best spannend en steil zijn, zonder 4×4.

begin Truso valleyEen side trip naar de Truso Vallei is zeker aan te raden

#4 De meest spannende roadtrip van dit lijstje in Oman

In Oman maken we een roadtrip met de huurauto vanuit de hoofdstad Muscat. Al zodra we met de bus van Dubai naar Oman reizen zien we dat we ons voor niks zorgen hebben gemaakt over het auto rijden in Oman. Van verschillende kanten hoorden we voor vertrek verhalen dat ze in Oman rijden als gekken. Dat valt in de praktijk nogal mee en bovendien zijn de wegen breed en vrijwel leeg. In Muscat is het wel wat drukker op de hoofdwegen, maar er is ruimte genoeg en wij vinden het een fijn land om te rijden en een roadtrip te maken.

We maken een aantal dagtrips vanuit Muscat, naar de kastelen in de omgeving van de hoofdstad en vertrekken daarna voor een rondje naar Nizwa en Sur, om dan weer terug te rijden naar Muscat. Vanuit Nizwa maken we een dagtrip waarover ik vooraf veel gelezen heb op internet. De roadtrip van Nizwa naar Jebel Shams, de hoogste berg van Oman, schijnt bijzonder steil te zijn en volgens sommige mensen alleen met een 4×4 te doen te zijn. Anderen zeggen dan weer dat het wel meevalt en dat een normale auto bij droog weer geen enkel probleem zou moeten hebben. We besluiten het erop te wagen. Met toch wel een klein beetje knikkende knieën nemen we het eerste bijzonder steile stuk. Dat is nog geasfalteerd.

Jebel Shams zonder 4x4Jebel Shams zonder 4×4 – prima te doen, op een klein spannend stuk na

Links en rechts zien we adembenemende, maar gortdroge berglandschappen. Een enkel boompje staat eenzaam op een helling. In de verte zien we een muur van geelbruine rotspunten boven de rest uitsteken. Terwijl de uitzichten steeds mooier worden, verdwijnt het asfalt. Over 6 kilometer is het ongeasfalteerde deel van de weg vrij vlak, maar er is ook een kilometer die behoorlijk steil is. Naar boven is geen punt, maar aangezien alle huurauto’s in Oman automaten zijn, vinden we naar beneden op het mulle zand toch wel een dingetje. Zodra we weer asfalt onder onze wielen hebben zien we ook waarom Jebel Shams de Grand Canyon van Oman genoemd wordt. Wow zeg, wat een diep gat. Echt heel gaaf om alleen al van het uitzicht te genieten. Voor wie de roadtrip niet spannend genoeg is, valt er nog een wandeling langs de rand te maken, de zogenaamde “Balcony Walk”.

Op internet las ik overal dat je een internationaal rijbewijs nodig hebt als je een auto wilt huren in Oman. Bij het ophalen van onze auto vertelde de medewerker aan de balie ons echter dat dit voor bepaalde nationaliteiten geldt, maar met een Nederlands rijbewijs echt niet nodig was geweest.

Jebel Shams boven de afgrondVoor wie de roadtrip zelf niet spannend genoeg is

#5 Dwars over het meest sprookjesachtige eiland van Kaapverdië

Bij Kaapverdië denken de meeste mensen aan all-inclusive en vooral veel zon, zee en strand. Een gave roadtrip over een met jungle begroeid eiland en langs een vulkaan is niet wat ze verwachten, maar wel wat je krijgt als je naar Santo Antao afreist. Santo Antao heeft geen luchthaven en is alleen bereikbaar met de veerboot vanuit Sao Vicente. Bij aankomst in de haven van Sao Vicente kun je een auto huren, maar je kunt dit ook vooraf alvast regelen. Er zijn alleen lokale verhuurders en de internationaal bekende namen zul je hier niet vinden. Het avontuur begint dus al direct.

Zelf hebben we een busje met chauffeur tot onze beschikking om deze roadtrip over Santo Antao te maken. De meeste aluguers (lokale taxi’s) nemen de kustweg om van Porto Novo naar Ribeira Grande te rijden, een vlakke en veel snellere route. De bergweg is echter veel mooier en wij maken onderweg verschillende stops om een korte wandeling te maken.

Santo Antao - dwars over het eilandRoadtrip dwars over het eiland Santo Antao in Kaapverdië

Als we Porto Novo uit rijden, over de gekasseide, hobbelige weg, stijgen we al gauw flink. Dat we straks een groene, jungle te zien krijgen, daar geloven we nu eigenlijk nog niks van. Deze kant van Santo Antao is droog en dor, maar als we een aantal bochten verder zijn, maken de kale boompjes en het dorre gras ineens plaats voor naaldbomen en agaves. Als we nog wat verder gestegen zijn, stappen we uit bij een uitzichtpunt dat een groot deel van de noordelijke zijde van het eiland laat zien. We zijn er even stil van: een landschap vol agaves, cactussen, bananen, naaldbomen en akkers met groene gewassen ontvouwt zich.

Nog wat verder maken we een korte wandeling langs de kraterrand van een dode vulkaan. Rondom het centrale deel dat als akkerland gebruikt wordt, rijzen kale rotsen en naaldbomen op. Nog wat verderop maken we een tweede wandeling, door een naaldbos. Alleen al de geur is zalig, maar als we wat later ook nog eens over het halve eiland uit kunnen kijken, tot aan de oceaan in de verte, zijn we helemaal gelukkig. Aan de noordkant van de bergen dalen we in rap tempo af naar Ribeira Grande, maar niet voordat we het meest fotogenieke deel van deze roadtrip gepasseerd zijn. De weg gaat over een bergkam, waar aan beide kanten de rotsen bijna verticaal pal naar beneden gaan. Dit is écht zo’n wow-moment op reis!

roadtrip Santo Antao KaapverdiëOnze roadtrip langs de vulkaan en gave bergkam op Santo Antao Kaapverdië

#6 Een nostalgische roadtrip in een Ambassador in India

In India is het soms net alsof de koloniale tijd nog helemaal niet zo lang geleden voor bij is. Hier en daar kom je vleugjes koloniaal verleden tegen, alsof het nog bij de huidige tijd hoort. Zo zie je heel af en toe zelfs nog zo’n ouderwetse Ambassador rijden in het chaotische, Indiase verkeer. Een nostalgische roadtrip in zo’n Ambassador is een geweldige ervaring. Zelf rijden kan niet, maar dat is in India ook niet iets wat je waarschijnlijk zou willen. Voor onze roadtrip door Madhya Pradesh staat Surender ons op de eerste dag met zijn Ambassador op ons te wachten, onze chauffeur voor tien dagen. Door India rond gereden worden door een chauffeur is iets waar we eerst even aan moeten wennen, maar het heeft ook wel wat. Op de achterbank voelen we ons net een Maharadja en zijn Maharani of twee Bollywoodsterren uit één van die toffe Indiase films. Wel tweederangssterren natuurlijk, want een airco heeft onze Ambassador niet en elektrische ramen ook niet. 😉

Zodra we Delhi uit zijn weten we dat we eindelijk weer echt in India zijn: er wordt weer getoeterd op de weg, we zien overal koeien en honden en prachtige sari’s brengen kleur in stoffige landschappen, met ook vaak genoeg prachtige, oude bomen. De tocht naar Orchha, onze eerste stop in Madhya Pradesh, blijkt wat langer te duren dan we hadden verwacht, deels omdat het laatste stuk van de weg erg slecht is. Orchha is echter zeker de moeite van de stop waard. Wat een sfeer, wat een historische gebouwen. En dat voor zo’n relatief kleine plaats. We kijken onze ogen uit in de paleizen en tempels met mooie torentjes en doorkijkjes.

roadtrip India in AmbassadorEen roadtrip door India in een Ambassador is echt een toffe ervaring

Ook onze andere stops op deze roadtrip door Maddhya Pradesh zijn super: de eeuwenoude, zeer gedetailleerde Kama Sutra tempels en het plattelandsleven van Khajuraho en het indrukwekkende fort van Gwalior. De bezienswaardigheden van Madhya Pradesh zijn echt prachtig. In India zijn natuurlijk nog enorm veel andere mooie routes te rijden, ook een rondreis door Rajasthan is schitterend. Vervelen zul je jezelf zowel in als buiten de auto niet. Als er één roadtrip buiten Europa zeker niet saai is, dan is het er eentje door India.

#7 De King’s Highway in Jordanië

Op zoek naar een roadtrip buiten Europa die qua verkeer en rijstijl niet te veel afwijkt van die in je eigen omgeving? In Jordanië zijn de wegen buiten de hoofdstad rustig, breed en van goed asfalt voorzien. Bovendien is in Jordanië zoveel te zien op een relatief korte afstand, dat een roadtrip niet erg vermoeiend is. De King’s highway is een weg die langs allerlei historische bezienswaardigheden het land in Noord-Zuid richting doorkruist, ooit één van de belangrijkste handelsroutes van deze regio. De weg voert over schitterende wegen tussen dé highlight van Jordanië, Petra, en hoofdstad Aman. Zo kun je voor en na je roadtrip nog enkele dagen sightseeing aan je roadtrip vastplakken.

Monastery PetraEen paar dagen Petra en/of Amman en je roadtrip wordt een complete reis

Langs de King’s Highway vind je een aantal indrukwekkende oude kastelen, in een desolaat berglandschap, die we allemaal bezoeken. Komend vanuit Petra is het landschap eerst wat eentonig, maar zodra de Wadi Mujib in zicht komt verandert dat. De Wadi Mujib is een kloof van een kilometer diep, met aan beide kanten kale, golvende hellingen en beneden een stuwmeer en een rivier en absoluut een heel mooi stukje King’s Highway. Dit indrukwekkende plaatje biedt dus ruime gelegenheid voor een (meegebrachte) lunch met een view. In de verte zien we ook de Dode Zee in een waas van mist liggen. Na de lunch rijden we de kloof in en via nog meer bochtige wegen aan de andere kant weer omhoog. De uitzichten zijn spectaculair. Andere highlights langs deze roadtrip zijn de Dode Zee en Madaba, met haar eeuwenoude mozaïeken.

Zelf hebben we deze roadtrip in drie dagen gereden en wat mij betreft is dat voldoende tijd om rustig rond te kijken bij alle bezienswaardigheden. Met nog een paar dagen Petra en Aman erbij kun je zo in een dikke week al heel veel zien in Jordanië.

Wadi Mujib King's HighwayWadi Mujib is één van de hoogtepunten langs de King’s Highway

#8 Hilarische roadtrip met Boney M. in Mongolië

Ook onze roadtrip in Mongolië sturen we niet zelf. Dat mag echter de pret niet drukken. Integendeel, we zijn blij dat onze chauffeur alle 20 zand- en grindweggetjes, 500 heuvels en 30.000 kuilen van de hoofdstad Ulaanbatar naar Karakoram voor ons wil bedwingen. Bovendien is zijn soundsystem in de auto echt z’n kindje en enigszins verlegen laat hij horen wat het ding allemaal kan. Ondertussen verwonderen we ons over de enorme uitgestrektheid van de Mongoolse landschappen, waar buiten Ulaanbaatar slechts enkele gertenten, hun bewoners en duizenden stuks vee het enige teken van leven zijn.

Tijdens de lunch ontdekken we dat onze chauffeur, net als heel veel Mongolen, een enorme fan is van Abba en Boney M. Aangezien we hem hebben verzekerd dat hij echt in zijn busje kan draaien wat hij zelf wil, horen we tijdens de ritjes door het heuvelland nu steeds weer “Ra Ra Raspoetin, Russia’s greatest love machine…”. Ondanks dat we slechts beperkt met onze chauffeur kunnen communiceren zijn Abba en Boney M. dé reden dat we enorm veel plezier hebben samen. Door de slechte wegkwaliteit blijven we tijdens het zingen ook maar op en neer stuiteren, wat bijzonder op onze lachspieren werkt.

roadtrip MongoliëMet Boney M. op roadtrip door Mongolië

Onderweg zien we veel roofvogels en enkele ovoo’s, heilige plekken in de vorm van een stapel stenen en de offers door de Mongolen daar gebracht. Tijdens onze roadtrip stoppen we verschillende keren bij een klein groepje gertenten: om even wat te drinken en eten, om paard te rijden of om te zien hoe de mensen leven. In Mongolië kun je dat gewoon doen. Er is niemand die hier raar van opkijkt. In Karakoram is de Erdene Zuu tempel van de oude hoofdstad de highlight, alleen al vanwege haar 108 stupa’s. Omdat de plek vrij toeristisch is, worden er in de zomermaanden ’s avonds voorstellingen met traditionele dans en worstelen gegeven. Een mooie eerste kennismaking met het land en haar cultuur, maar een volgende roadtrip willen we graag wat verder van het gebaande pad af.

Heb jij ook een te gekke roadtrip buiten Europa gemaakt? Ik ben benieuwd naar je tips en verhalen en hoor ze graag in de comments.

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

6 reacties op “8x Te gekke roadtrip buiten Europa

 1. Yvonne zegt:

  Tadzjikistan: wegkwaliteit (Pamir Highway) is bij tijd en wijle belabberd. Je hebt geen 4wd nodig maar wel een auto die wat hoger op de wielen staat (en goede schokdempers :))

 2. Yvonne Both zegt:

  Dank voor je leuke site die ik nog maar kort geleden ontdekt heb. Wij hebben roadtrips gemaakt door Japan (Japancampers) en Tadzjikistan (auto in Osh, Kirgizië gehuurd).
  Met héél veel plezier.

 3. Gundi zegt:

  Wat een fantastische roadtrips zeg!!! ZO een mooie bestemmingen. Dat zicht op Wadi Mujib is echt de max he zeg. Jij kiest dan ook altijd voor Sunny Cars? Wij hebben die onze laatste reis ook genomen?

  • Yvonne zegt:

   Wij kozen voorheen altijd voor de goedkoopste lokale aanbieder, maar door puur toeval bij Sunny Cars gekomen en toen een keer zo’n mazzel met een schade, die door hen gewoon gedekt was dat we het daarna veel vaker hebben gedaan ja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *