India is voor mij dé plek voor straatfotografie. In India gebeurt altijd wel wat en de mensen en straten zijn zo kleurrijk en fotogeniek dat ik me eigenlijk geen betere plek kan voorstellen om je helemaal uit te leven met het maken van mooie straatfoto’s. Vooral als ik in Rajasthan geweest ben kom ik thuis met ontelbare straatbeelden en portretten. Veel van de volgende tips voor straatfotografie in India zijn ook heel goed toe te passen in andere landen, of gewoon in Nederland. Doe er je voordeel mee. 🙂
#1 Kies je beste tijd voor straatfotografie in India
Bepaalde uren van de dag lenen zich niet zo goed voor straatfotografie in India, omdat het zonlicht midden op de dag erg fel kan zijn. Ga daarom ‘s ochtends op pad, of tegen het einde van de middag. In de winter kan je in het Noorden van India, inclusief Rajasthan, beter niet te vroeg ‘s ochtends beginnen. Het is hier dan nog behoorlijk fris en het leven komt pas laat op gang, zoals de hoeveelheid mutsen, sjaals en zelfs charmante oorwarmers op veel Indiase plaatjes uit de winter laat zien. Wil je de activiteiten rond de tempels vastleggen, dan kom je het best rond zonsopkomst en zonsondergang.
Ga voor straatfotografie in India niet te vroeg op pad in de winter, de mensen hebben het koud ‘s ochtends
#2 Denk na over licht en donker, let op contrast en schaduw
Let op waar de highlights en de donkere delen van het plaatje zoals je het wilt maken zich bevinden en bedenk of het contrast niet té groot is. Wat ik vaak doe is door mijn ooghaartjes kijken, zo zie je snel waar de donkere en lichte plekken zich bevinden.
Door het harde zonlicht in India, zelfs rond het middaguur in de winter, zijn de schaduwen ook hard. Vooral als je straatportretten maakt is dit lastig, want ook rond de ogen van de persoon die je fotografeert zal je flink wat schaduw hebben. Juist de ogen maken een portretfoto vaak bijzonder, dus die schaduwen wil je niet. Een oplossing kan zijn om de persoon in kwestie in de schaduw te zetten. Zelf houd ik er niet zo van om de natuurlijke situatie te beïnvloeden, dus kies ik er eerder voor om mezelf dusdanig op te stellen dat de schaduwen minder invloed hebben, bijvoorbeeld wat opzij. Als je zelf tijdens die uren dat het licht hard is de schaduw opzoekt zal je automatisch ook meer onderwerpen fotograferen die zelf al in de schaduw zijn. Soms heb je mazzel en staat je onderwerp bij toeval heel eventjes in de schaduw, zoals bij onderstaande foto.
Soms stapt je onderwerp zomaar eventjes in de schaduw en heb je mazzel
Kan je het harde zonlicht niet vermijden? Kies er dan voor om geen portretfoto’s te nemen, maar maak andere foto’s, er zijn zoveel mogelijkheden. Een flits gebruiken is ook een optie, als je persé portretten wil maken in het harde zonlicht. Ik maak het liefst gebruik van het aanwezige natuurlijke licht.
#3 Straatfotografie in India vergt snelheid
Op straat gebeurt altijd veel, maar neem maar van mij aan dat in India nog meer gebeurt. In een seconde doet een fotogelegenheid zich voor en in nog minder dan dat is die gelegenheid alweer voorbij. Het jongetje in de foto hier onder zag ik plotseling te midden van het chaotische straatbeeld in een vrij afgelegen dorp een koude douche krijgen terwijl ik zelf in een rijdende auto zat. Ik draaide het raampje verder open, pakte mijn camera en knipte. Een seconde later had hij me in de gaten en vergat hij zijn tranen door zijn nieuwsgierigheid.
Straatfotografie India vergt snelheid, een seconde later huilde hij niet meer
Zorg dus bij straatfotografie in India dat je meteen kunt handelen en je foto snel kunt maken. Het is daarom handig om een camera/lens-combinatie te hebben die snel kan focussen. Ook je camera van te voren alvast (globaal) instellen helpt om zo snel mogelijk te kunnen handelen zodra je een mooi onderwerp ziet. Soms is het handig om focus lock te gebruiken. Als steeds op dezelfde plek iets gebeurt kun je daar alvast scherpstellen en een snelle foto maken zodra er weer actie is op die plek.
Wat mij al vaak een mooi beeld heeft opgeleverd is om random foto’s te maken in een omgeving waarvan ik verwacht dat er iets interessants kan gebeuren. Al turend door mijn camera wandelt er soms zomaar een geweldig onderwerp mijn beeld binnen. Klik en klaar. 🙂
Overigens laat ik altijd achteraf de foto zien als ik mensenfoto’s heb gemaakt en in sommige gevallen heb ik achteraf de foto’s opgestuurd. Bij het maken van onderstaande foto was ik eigenlijk op zoek naar een mooie plek om de tempel in de achtergrond te fotograferen toen ik opeens zag hoe mooi en kleurrijk de snack-stalletjes waren. Ik maakte wat foto’s, tuurde door de zoeker en plotseling keek de verkoper om. Dat was mijn moment om af te drukken.
Al turend door je camera is daar soms plotseling het perfecte plaatje
#4 Zoek drukke plekken op
Dit is meestal in India niet zo’n probleem. Veel mensen moeten erg wennen aan de drukte van India, maar voor het maken van straatfoto’s is in de drukte van dit land ideaal, zeker als je mensen wilt fotograferen. Op drukke plaatsen is veel actie en daar zal je dus de meeste dingen zien om vast te leggen. Bovendien val je minder op in de drukte en zo is het makkelijker om natuurlijke, spontane foto’s te maken. Overigens heb ik ervaren dat je echte portretfoto’s juist makkelijker op rustige plekken maakt, waar je even de tijd hebt voor wat interactie met de persoon die je fotografeert.
Drukke plekken, zoals een busstation, zijn perfect voor het maken van straatfoto’s
#5 Gebruik een groot diafragma
Bij straatfotografie wil je graag je onderwerp eruit laten springen. In een drukke straat vol kleur en actie kan dat lastig zijn. Als je met een groot diafragma fotografeert krijg je een onscherpe achtergrond en zal je onderwerp meteen in het oog springen. Bij portretten is het daarbij wel extra belangrijk om goed op de ogen te focussen, zodat die mooi scherp zijn. Kijk altijd naar de achtergrond van je foto. Is deze storend, of juist een aanvulling voor je foto?
#6 Vraag mensen niet om te lachen
Zoals ik eerder al zei houd ik ervan de situatie zo natuurlijk mogelijk vast te leggen. Door mensen te vragen om te lachen verander je de gezichtsuitdrukking en vaak komt de lach ook nog eens nep over. Of mensen gaan juist overdreven poseren, samen met de rest van het dorp, dat inmiddels ook is uitgelopen. Je hele sfeer zoals hij was is daardoor veranderd. Zonde! Ook een boze of verdrietige gezichtsuitdrukking kan heel mooi zijn en levert vaak een krachtig portret op.
Een andere uitdrukking dan een (gemaakte) lach is vaak veel mooier
#7 Benader mensen met een glimlach
Indiërs zijn vrolijke, goedlachse mensen met een grote nieuwsgierigheid naar de wereld. Als je hen met een glimlach en interesse benadert zullen ze eigenlijk altijd spontaan terug reageren. Wij hebben dit in ieder geval nog nooit anders meegemaakt. Wil je vooraf toestemming vragen voor het maken van een foto, laat de ander dan merken dat je een aardig iemand bent met een vriendelijk gezicht, dan zullen ze eerder instemmen. Vaak is de camera omhooghouden en vragend kijken al voldoende voor een reactie.
Let op: in India betekent met het hoofd van links naar rechts wiebelen ja. Het uitblijven van een reactie betekent meestal nee. Vaak zullen jonge vrouwen in eerste instantie reageren met nee. Dit is een vorm van bescheidenheid die door de maatschappij van hen verwacht wordt. Dring altijd 1 keer aan en je zult zien dat er dan meestal een aarzelende ja komt. De jonge vrouw hier beneden gaf me in eerste instantie zo’n aarzelende nee, maar wat was ze trots toen ik wat aandrong en ze haar foto met al haar kleurrijke sierraden zag.Ga er maar vanuit dat als ze echt niet willen dat je een foto maakt je dat zonder twijfel te verstaan wordt gegeven, maar dit is mij zelf nog niet overkomen. Krijg je toch een keer een nee? Even goede vrienden, neem met diezelfde glimlach afscheid en kijk of je iemand anders wel bereid vindt.
Nee betekent soms ja in India. Heb jij nog tips voor straatfotografie in India of andere landen?
Heerlijk inspirerend om te lezen!
En prachtige foto’s.
Ik mag in oktober 6 weken los gaan op mijn hobby in India, fotograferen dus.
De voorpret alleen al is superleuk, deze foto’s van jou helpen daar ook zeker bij mee.
Ohooo… fotograferen in India is geweldig! Is het de eerste keer dat je er naartoe gaat? Welk deel ga je zien?
Super handige tips en hele mooie foto’s! Ik vind inderdaad de spontane foto’s, waar niet gevraagd is om te lachen, het mooiste. Die kunnen mij ook altijd echt raken.
Dank je, ja die echte foto’s waar de mensen op staan zoals ze zijn… die maak en zie ik het liefst.
Goede tips Yvonne! Volgens mij is India echt een fotografie walhalla. Ik ben dol op mooie kleuren dus volgens mij ben ik dan in India aan het goede adres 🙂 .
Ja absoluut, ik weet zeker dat jouw camera er ook overuren zou maken. 🙂
Wat een prachtige foto’s! Ik ben nog steeds een beetje “bang” als het aankomt op het fotograferen van mensen.. Soms heb ik een bui en denk ik “boeiend!”, maar soms lukt het me gewoon niet.. Haha. Helemaal in India had ik dat trouwens. Daar vond ik het net iets lastiger dan in andere landen. Waarschijnlijk door de armoede ofzo. Gelukkig heb ik wel een paar mooie foto’s kunnen maken met m’n zoomlens 🙂
Dank je! Grappig dat je het juist in India het lastigst vond, daar vinden de mensen het juist het minst erg om gefotografeerd te worden heb ik ‘t idee en daardoor ben ik er juist daar het makkelijkst in. 🙂 Zo ervaart iedereen een land weer anders. En idd een zoomlens is dan hartstikke handig! 🙂
Ik ben ondertussen grote fan van je foto’s en verhalen geworden. Er zitten een paar prachtige shots tussen weer! Opsturen die handel naar fotowedstrijden Yvonne, ik ga zeker op je stemmen hoor maatje 😉
Haha, dank je wel weer voor het compliment. Aan fotowedstrijden doe ik nooit mee, vanwege de voorwaarden die er altijd aan vast zitten. Iets in de zin van “wij mogen uw foto voor alle doeleinden kosteloos gebruiken”. Dan haak ik altijd af… maar ja, ook nooit een prijs dus 🙂 🙂
India staat onderaan mijn bucketlist, haha, al die armoede. Maar jij bent een kei in straatfotografie, dat is echt wel jouw ding en zie je in al jouw posts terug. Mooi! En inderdaad groot diafragma is klein getal en onscherpe achtergrond, altijd zo onhandig dat het net andersom is hé.
Dank je wel, heel lief! Ik vind straatfotografie echt super om te doen. En dat diafragma: vind het altijd lastig hoe je het precies zegt idd!
India lijkt me echt een geweldig land voor fotograferen.
Sommige tafereeltjes doen me aan buurland Bangladesh denken, al was dat chaotischer.
Bangladesh wil ik absoluut nog een keer zien, ben erg benieuwd! Als ik jou Bangladesh hoor zeggen denk ik meteen aan die gave, kleurige foto van je, met al die riksja’s 🙂
Prachtige foto’s Yvonne! Ik vind straatfotografie na al die tijd nog steeds het lastigste onderdeel van fotografie.. Enerzijds wil je niet dat mensen in de gaten hebben dat je een foto maakt, omdat ze dan onbewust toch bepaalde houdingen en gezichten gebruiken. Maar anderzijds wordt een foto ook ‘krachtiger’ als iemand recht in de camera kijkt. Ik probeer altijd eerst onopgemerkt te lopen en daarna een praatje te maken met de geportretteerde, alhoewel dat soms lastig is aangezien mijn Sony A7 ‘klikt’ als ik een foto maak :p Dan zijn drukke plekken juist wel weer fijn soms.
Precies, heel lastig inderdaad. Ik kan me voorstellen dat zo’n harde klik niet heel bevorderend is om onopgemerkt foto’s te maken. Mijn camera maakt ook wel geluid, maar niet super hard gelukkig. Bij de aanschaf van een nieuwe camera ooit dus wel iets om op te letten. 🙂
Ik vond Rajasthan ook schitterend om foto’s te maken. Je vindt altijd iemand met een mooi gekleurde sari.
De foto van de vrouw is erg leuk.
Rajasthan is echt fantastisch en inderdaad, die gekleurde sari’s zijn zo mooi. Helaas verdwijnen ze steeds meer uit het straatbeeld. De jonge meiden lopen veel liever in een spijkerbroek. (logisch natuurlijk, maar toch… jammer)
Wat een sprekende ogen heeft het meisje op de foto onder tip 2. Ik vind portretfotografie altijd het aller moeilijkst. Natuur en landschappen gaat mij beter af. 🙂 Ga ze zeker proberen toe te passen, zulke mooie portretten zou ik ook heel graag willen kunnen maken.
Zo heeft iedereen weer zijn eigen specialisme. Natuur en landschappen vind ik ook fijn om te fotograferen, het betekent dat je ook lekker in de natuur kunt bezig zijn en dat doe ik nog steeds te weinig. 🙂
In India is erg armoede. Dat kun je heel goed zien op de foto’s. Het is niet overal zo in India. Je foto’s zijn wel echt schitterend om te zien. Glimlachen is bij sommige mensen. Ik vind heel mooi. Je verhaal is interassant om te lezen hoe het gaat.
Groetjes,
Dank je wel. Inderdaad zijn er ook veel plekken waar er een stuk minder armoede is in India. Vooral in het zuiden gaan vrijwel alle kinderen naar school, is er een heel laag analfabetisme cijfer en hebben veel mensen werk.
Wow, wat een bizar mooie foto’s!
India staat niet echt op mijn verlanglijstje maar zoals je al aangeeft, veel tips zijn ook op andere plaatsen toe te passen. Gaaf artikel hoor!!
Dank je wel Anne. India staat bij veel mensen niet hoog op het wensenlijstje, wij blijven er maar terugkeren.
Fijne tips Yvonne. Ik vond India ook een geweldig land, al was ik er maar heel erg kort (5 dagen voor werk) Ik wil er zeker nog een keer terugkomen. En ja dat licht is soms lastig, zeker als je niet kunt kiezen op welk tijdstip je op pad moet/gaat. Ik moet alleen mijn man nog overtuigen dat India echt wel een fijn land is om naar toe te gaan… 🙂 Mooie foto’s heb je gemaakt!
Jeetje, 5 dagen in India. Dat lijkt me echt heel heftig. Ik heb altijd een paar dagen nodig om helemaal in het ritme van het land te komen, ook al is het inmiddels vertrouwd en bekend. Misschien kun je de verhalen op mijn blog benutten om je man te overtuigen, ik ben nogal enthousiast over India. 😉
Een erg leuk artikel. Ik vind het niet altijd makkelijk om mensen te fotograferen 🙂 Vind het lastig om het te vragen en afgewezen te worden, maar durf het dan weer niet zo goed zonder toestemming, haha… Moeilijk!
Misschien eerst proberen op een drukke markt? Dan val je niet zo op en kan je er een beetje mee experimenteren. Ik kan me je dilemma voorstellen, dat had ik in het begin ook. Als je het vaker doet wordt het makkelijker.
WAUW!! Prachtige foto’s! Wat een diepgang!
Dank je wel Inge 🙂
Mooi die foto met de bus en vooral die onderste twee!!! Vooral die onder nummer 6. Heel mooi! India lijkt me inderdaad geweldig voor straatfotografie.
In India maakt mijn camera echt altijd overuren Denise. Ik hoef daar niet eens persé naar een toeristische bezienswaardigheid, maar vind het gewoon overal super!
Prachtig en leuk om te lezen! Mijn complimenten voor de foto’s! Vooral de portretten vind ik prachtig.
Ik ben even in de war, maar als je een klein diafragma neemt krijg je toch juist een wazigere achtergrond? F/5.6 klein en f/20 groot.
Gr. Yvonne
Dank je wel voor je compliment! Je hebt me wel aan het twijfelen gebracht over dat diafragma, haha. Ik moet er ook altijd even diep bij nadenken. Maar een groot diafragma, dus een klein nummer, geeft een onscherpe achtergrond. Met dank aan Jenny die me even weer herinnerde 🙂