6x budget vakantie tip gezin

6x Budget vakantie tip gezin

Dat een vakantie met gezin niet heel duur hoeft te zijn heb je eerder kunnen lezen in mijn blog Goedkope vliegvakantie boeken voor dummies. Daarin las je voornamelijk mijn tactieken als het gaat om goedkope vluchten en accommodaties vinden. In 3x super budget vliegvakantie met gezin kon je voorbeelden zien van vakanties voor minder dan 25 euro per persoon per dag. In dit nieuwe blog geef ik je 7 budget vakantie tips, die ervoor zorgen dat jouw vakantie met gezin ook leuk is zodra je het eerste bankafschrift bekijkt na thuiskomt. Een gezinsvakantie kan namelijk behoorlijk prijzig worden, als je alles keer 4, keer 5 of meer moet doen. Daarom mijn persoonlijke budget vakantie tips met gezin.

#1Reis zoveel mogelijk buiten de schoolvakanties

Ik ben me er van bewust dat dit erg lastig is zodra je kinderen de leerplichtige leeftijd bereikt hebben, maar tot die tijd is reizen buiten de schoolvakanties dé budget vakantie tip met gezin. Prijzen verdubbelen of verdrievoudigen in het hoogseizoen vaak, dus hier vallen euro’s te verdienen. Bijkomstig voordeel is dat het zo ook een stuk minder druk is op je vakantiebestemming.

Zijn je kinderen al leerplichtig? Dan loont het om eens te kijken of je de meivakantie jouw grootste vakantie als gezin kan maken. Zo kan je toch 17 dagen aaneengesloten weg en de prijzen zijn in de meivakantie nog een stuk lager dan in de zomer. Woon je in de regio die komende zomer als eerste met vakantie gaat? Vertrek dan zo vroeg mogelijk, als nog niet iedereen vrij is. Ook dat scheelt vaak aanzienlijk in prijs. En zit je juist in de regio die als laatste vrij is? Plan je vakantie dan in die laatste weken.

budget vakantie tip gezin buiten hoogseizoenOp vakantie met gezin buiten ’t piekseizoen heeft als bijkomend voordeel dat je overal de ruimte hebt!

#2 Kies de minder platgetreden bestemmingen

Ook deze budget vakantie tip heeft als fijne bijkomstigheid dat je dat prachtige uitzicht niet met duizenden anderen hoeft te delen of uren in de rijd hoeft te staan om kaartjes te bemachtigen. Dat is echter niet de belangrijkste reden om naar de minder toeristische plekken in een land of regio te trekken. Het is daar namelijk ook meestal een stuk goedkoper dan in de buurt van de toeristische highlights. Blijf daarom niet te lang hangen in de hoofdstad, of beter nog: vermijd een verblijf in de hoofdstad helemaal en ga lekker naar het platteland. Een dagtrip (of 2) is van daaruit snel gemaakt. Zo verbleven wij in Portugal in een ruim appartement, vlakbij het strand, op een dik uur vanaf Lissabon voor nog niet de helft van wat we in Lissabon voor zo’n mooi verblijf betaald zouden hebben.

Behalve voor een minder toeristische streek kan je ook kiezen voor een land dat nog geen toeristenindustrie kent. Zo gaan wij komende zomer naar Georgië, een land met hogere bergen en minstens zulke lekkere wijn als in Italië, maar met prijzen waar je als West-Europeaan gewoon om lacht.

#3 Plan vrije tijd in

Voordat we kinderen hadden wilden we in onze vakantie zo veel mogelijk zien. De hele dag waren we daarom op pad en we gingen van de ene naar de andere bezienswaardigheid om ’s avonds uitgeteld in ons hotelkamer neer te ploffen. Onze vakantie met gezin gaat er net iets anders aan toe en als we hetzelfde tempo zouden aanhouden hebben we zeker weten na een dag twee bijzonder chagrijnige dametjes op sleeptouw. Het is dus ergens al een beetje een natuurlijk proces, dat erg fijn is voor de sfeer en tegelijkertijd ook voor de portemonnee. In plaats van dag na dag flinke entreeprijzen aftikken voor bijvoorbeeld een gaaf aquapark of een pretpark kan je ook kiezen voor een afwisselend programma, waarbij je de niet te missen highlights afwisselt met minder spectaculaire uitjes, of zelfs een middag rondom je appartement of tent. Een stadswandeling kost helemaal niets en een dagje zwemmen in zee ook niet. Neem een tas vol lekkere broodjes en wat te drinken mee en ga picknicken op dat mooie, groene grastapijt voor de toren van Pisa, of ontmoet lokale gezinnen en verwonder je samen over de artiesten in het Parc de la Ciutadella in Barcelona, dat vrij toegankelijk is. Vaak zijn dit soort uitjes achteraf de leukste herinneringen aan de vakantie.

budget vakantie tip gezin gratis activiteitenSommige activiteiten zijn gewoon gratis en minstens net zo leuk

#4 Overnacht eens anders

Wie in een appartement of vakantiehuisje overnacht in plaats van in een hotel heeft een eigen keuken tot z’n beschikking en veel meer ruimte voor hetzelfde of minder geld. Die keuken is dan weer handig om zelf te kunnen koken, wat een stuk voordeliger is dan uit eten gaan. In landen als Zuid-Afrika en Noorwegen is dit soort selfcatering accommodatie heel gebruikelijk en veel beschikbaar.

Via Airbnb vind je vaak uitstekende appartementen bij mensen aan huis, voor minder geld dan waarvoor je vergelijkbare accommodatie vindt op de reguliere boekingssites, zoals booking.com. Couchsurfen is bovendien helemaal gratis. Je overnacht dan bij mensen thuis. Dit hoeft zeker niet altijd letterlijk op de bank te zijn, vaak is er gewoon een bed beschikbaar en een fijne gastheer of gastvrouw die heeft aangegeven dat hun huis ‘suitable for kids’ is.

Dan is er ook nog huizenruil, met meer dan 65.000 woningen in 150 landen beschikbaar. Het idee is dat jij aangeeft welke periode je een ruilhuis zoekt en je jouw eigen huis beschikbaar stelt voor een ander gezin. Je krijgt reacties van mensen van over de hele wereld en kunt zo kiezen welke plek je leuk lijkt voor een vakantie. Helemaal gratis. Door in iemands huis vakantie te vieren slaap je in een echte buurt en ervaar je een land en je nieuwe omgeving eigenlijk als een local. Vooraf kun je skypen of facetimen met het gezin dat in jouw huis komt en elkaar tips en ideeën geven over leuke activiteiten en bezienswaardigheden in de omgeving en lokale restaurantjes.

Ga je toch voor de meer traditionele vorm van accommodatie, overweeg dan eens een hostel of guesthouse. Sommigen hebben familiekamers en anders zijn twee kleine kamers vaak nog voordeliger dan een familiekamer in een hotel. Veel hostels hebben een gezamenlijke keuken, waar je gebruik van kan maken.

#5 Doe zo lokaal mogelijk

Lokale accommodaties, restaurants en vervoer pakken stukken voordeliger uit dan slapen in dure hotelketens, eten in restaurantketens en meegaan met vooraf geboekte tours, waarbij je samen met andere toeristen van highlight naar hotspot wordt gebracht. Een ander voordeel van alles zo lokaal mogelijk doen is dat je een veel beter beeld van de cultuur van een land krijgt plus dat er nu een kleinschalig, lokaal bedrijfje direct profiteert van jouw uitgave. Door te slapen in lokale guesthouses en in de fietsriksja of de lokale bus te stappen heb je bovendien vaak veel leukere interactie dan wanneer je door een onpersoonlijke, op toeristen ingestelde en ongemotiveerde medewerker wordt opgehaald. Ga jij ook onder andere op vakantie om een land te ervaren op de meest echte manier zoals het is?! Dan is lokaal “the way to go”.

budget vakantie tips gezin doe zo lokaal mogelijkZo lokaal mogelijk doen is niet alleen een fijne budget vakantie tip, maar ook dé manier om een land echt te ervaren

#6 Eet thuis

Uit eten gaan hakt behoorlijk in je vakantiebudget. Zeker als je met 4 of 5 personen uit eten gaat ben je zo een flink deel van je vakantiebudget kwijt. Een erg fijne budget vakantie tip is dan ook om gewoon boodschappen te halen bij de supermarkt of liever nog op de lokale markt en zelf te koken. De lokale markt is vaak een beleving op zich en zodoende weer een geweldig leuke vakantie-ervaring, zeker ook voor de kids. In de Zuid-Europese landen vallen de kosten van uit eten wel mee, maar als je dit elke dag doet, meerdere keren per dag, hakt het er alsnog flink in. Overweeg daarom in de beter betaalbare landen om een paar keer uit eten te gaan en de rest van de tijd zelf te koken. Een slaapgelegenheid met eigen keuken (zie #4) is dan wel erg praktisch. Voor de lunch is een broodje bij de bakker zo gehaald en als ’t weer dat toelaat is het super om samen in de buitenlucht te picknicken in een park of op het strand. Vraag de beheerder van je accommodatie om budget tips om goedkoop boodschappen te halen of uit eten te gaan in een leuk, lokaal restaurantje of eetcafé. Op die manier proef je niet alleen de lekkerste lokale gerechten, maar zo ontmoet je ook nog eens mensen uit de omgeving, die vaak staan te popelen om je te vertellen welke leuke dingen je absoluut niet mag missen.

En last but not least, geen echte budget tip, maar toch: ga zo vaak mogelijk lekker op vakantie met het gezin en vergeet er vooral niet van te genieten. Twee keer knipperen met je ogen en ze zijn uit de luiers, dus voor je ’t weet willen ze zelf op vakantie! Of voor een jaar op stage naar Australië. 😉

Heb jij nog handige budget vakantie tips die aan dit rijtje kunnen worden toegevoegd? Regeer dan even en ik plaats ze er nog bij! Voor meer budget reisinspiratie, lees zeker mijn blog over goedkope landen in Europa voor een toffe reis.

Ga naar al mijn Kids blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

10 reacties op “6x Budget vakantie tip gezin

  • Yvonne zegt:

   We zijn ons er ook van bewust dat dit een geweldige luxe is, om zo vaak met de kinderen op reis te kunnen gaan. Genieten er volop van! En zo lang het nog kan zoveel mogelijk net een dag buiten de vakanties, waardoor ’t financieel een stuk beter uitvalt. 🙂

  • Yvonne zegt:

   Zelf sta ik ook voor de klas, maar sinds ik niet meer fulltime werk zijn er zo soms mogelijkheden om een dag eerder te vertrekken of terug te komen en dat scheelt al heel veel. Als onze oudste straks leerplichtig is verandert dat.

  • Yvonne zegt:

   Ja, denk ik ook. Als ik mensen kan inspireren tot manieren om ook geld over te houden en een keer extra op vakantie te gaan doe ik dat graag. 😉

 1. Jessica zegt:

  Ik vind het zo leuk dat jullie ook met de kids gewoon nog lekker zo vaak mogelijk op reis gaan 🙂 En ook nog veel dingen lokaal en low-budget doen, lijkt me soms best zwaar met jonge kinderen. Al heb ik zelf geen kinderen, ik vind het nuttige tips Yvonne!

  • Yvonne zegt:

   Alle dingen die we doen ervaren we als leuk en niet als zwaar, omdat zij het zelf ook echt leuk vinden. In Marokko ontdekte de oudste een paar “torens” in de verte. Ze wilde er naartoe lopen langs het strand. Dat was duidelijk veel te ver, dus zijn we met de auto gegaan en samen hebben we een hele gave, verlaten (oude) kabelbaan uit de vorige eeuw ontdekt. Zo leuk, dat soort dingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *