mooiere landschapsfoto's

5x Mooiere landschapsfoto’s

Tijdens onze reis door Indonesië heb ik de landschapsfotografie weer helemaal ontdekt. In de trein op Java, maar ook wandelend over datzelfde eiland in betoverend Windusari, en ook op Bali en Lombok hebben we de prachtigste landschappen gezien. Ook tijdens onze laatste reizen in de Balkan, door Montenegro en Bosnië-Herzegovina heb ik me echt kunnen uitleven met landschapsfotografie. Het valt alleen niet altijd mee om dat wat je ziet te vangen met je camera. Een prachtig landschap alleen betekent namelijk niet automatisch een goede foto en er komt wel wat meer bij kijken dan even op ’t knopje drukken zodra je wat moois ziet. Daarom geef ik je vandaag 5 tips om mooiere landschapsfoto’s te maken. Zodat je de volgende keer ook aan het thuisfront kan laten zien hoe mooi het écht was.

#1 Gebruik lijnen

Ooit vertelde een collega me dat dé manier om je tuin groter te laten lijken is om er lijnen in aan te brengen. Extra tip was om te kiezen voor een hoofdletter en dat als basis te nemen. Om hoofdletters te zoeken in landschappen gaat een beetje ver, maar die lijnen.. die zijn er zeker wel, als je goed kijkt. Als je die lijnen dan in je landschapsfoto laat zien krijg je vanzelf diepte, waardoor je foto minder plat lijkt en meer tot leven komt. Wat je ogen zien, in werkelijkheid, kan je op die manier ook in de foto vangen.

mooiere landschapsfoto's #1 gebruik lijnenDe zig-zag lijn van het gras leidt je ogen naar de palmbomen

#2 Speel met licht

Speel met licht om je landschapsfoto meer levendigheid te geven. Of eigenlijk: laat het licht met je landschap spelen. Zonlicht wel te verstaan. Waar ik vroeger het liefst op pad ging bij een heldere, blauwe hemel zweer ik tegenwoordig echt bij wat meer bewolking. Het zonnetje dat een deel van je landschap uitlicht geeft zoveel extra’s aan je foto.. daar kan geen onbewolkte hemel tegenop. Is er geen bewolking, ga dan wat later in de middag op pad. De langer wordende schaduwen, in combinatie met het warme namiddaglicht, kunnen hetzelfde doen voor je foto. Ga in elk geval op zoek naar bijzonder licht, want dát is wat je landschap van een gemiddeld plaatje kan veranderen in een wow-foto.

mooiere landschapsfoto's #2 speel met lichtJuist als het zonnetje even door de wolken piept maak je mooiste landschapsfoto

Zeker niet mijn favoriete tijdstip van de dag, maar het is niet voor niets dat de mooiste landschapsfoto’s gemaakt zijn bij het krieken van de dag. Een geweldig alternatief zijn het “gouden uur” en het daarop volgende “blauwe uur” aan het einde van de middag.

#3 Combineer landschappen met wat anders

Een landschap heeft meer elementen dan alleen de glooiende heuvels, de schitterende bomen en het riviertje dat er doorheen kronkelt. Soms zijn het juist de bijzondere huisjes, dat oranje bootje of de mensen die er rondlopen, waardoor het landschap iets extra speciaals krijgt. Durf je landschapsfoto te combineren met andere elementen, zodat ze het beste beeld van de werkelijkheid geven.

Let op dat je niet té veel andere elementen toevoegt aan je landschapsfoto. Door overkill kan je juist een averechts effect bereiken. Less is more gaat vaak ook op voor landschapsfotografie. Vaak is één extra onderwerp al voldoende om de foto bijzonder te maken.

mooiere landschapsfoto's #3 combineer met iets andersHet is maar een bootje, maar toch geeft ’t deze foto net iets extra’s

mooiere landschapsfoto's #3 combineer met iets andersNiet helemaal een landschapsfoto, maar toch ook een manier om het landschap te presenteren 🙂

#4 Gebruik de groothoek

Ik schreef al eens een hele post over dat je de groothoeklens niet vaak genoeg kan gebruiken, maar dit geldt zeker voor landschapsfoto’s. Die geweldige wolkenlucht, die nu boven je landschap verschijnt, voegt echt wat toe. Ook is het super om een element uit je landschap op de voorgrond te plaatsen met je groothoek, voor nog meer diepte in je landschapsfoto. Houd er wel rekening mee dat dingen verder weg lijken door je groothoeklens te gebruiken. Zo kan je op onderstaande foto de caravanserai die in het landschap staat bijna niet onderscheiden. Dat is in dit geval geen probleem, omdat het stroompje op de voorgrond het hoofdonderwerp geworden is.

mooiere landschapsfoto's #4 gebruik je groothoekEen groothoeklens is onmisbaar voor mij, als ik landschappen fotografeer

#5 Doe eens dwars en fotografeer met tegenlicht

Ik noemde het al eens in een blog over originaliteit bij reisfoto’s en voor landschapsfotografie geldt dit zeker ook: doe eens gek en gebruik juist het tegenlicht. Er wordt altijd gezegd dat het belangrijk is om te kijken waar het licht vandaan komt en de beste foto zou je dan maken met het licht in je rug. Dit is zeker niet altijd zo! Soms is een foto met tegenlicht juist veel spannender en bij landschapsfoto’s kan het bijvoorbeeld heel goed werken om de laatste zonnestralen van de dag in je lens te laten schijnen. Ook kan je silhouetten van bomen of andere elementen prachtig vastleggen met tegenlicht, waardoor je landschapsfoto iets extra speciaals krijgt. Probeer vooral uit wat de mogelijkheden zijn, want van experimenteren zijn vaak de mooiste foto’s gekomen.

#5 landschapsfoto met tegenlichtEen landschapsfoto wordt spannender met tegenlicht

Tot zover mijn eigen tips om mooiere landschapsfoto’s te maken. Misschien heb jij nog aanvullingen? Ik hoor ze graag!

Ga naar al mijn Fotografie blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

13 reacties op “5x Mooiere landschapsfoto’s

 1. anto zegt:

  Ik vind fotograferen met donker weer nog immer een uitdaging en kan er soms dan ook flink van balen als het weer donker(achtig) is terwijl ik ergens mooie foto’s van wil maken. Ik neem je tips zeker mee de volgende keer dat ik op reis ga, want het is eigenlijk zonde om (zoals ik nu doe) maar gewoon niet te fotograferen bij een donkere lucht …

 2. Kelly zegt:

  Hele goede tips Yvonne. Ik ben ook dol op landschapsfotografie en kan daar zo van genieten. Toevallig heb ik deze week een artikel gepubliceerd over fotograferen met tegenlicht. Ik kan ook zo lekker ‘dwars’ zijn, maar dat levert wel regelmatig bijzondere plaatjes op 🙂 Ik ben heel benieuwd naar de mogelijkheid van landschapsfotografie in Marokko.

 3. Milene van Arendonk zegt:

  Goeie tips, Yvonne! Vooral die ‘speel met lijnen’, veel mensen schieten gewoon maar wat, maar een foto wordt al zoveel interessanter als er een leuk lijnenspel in te vinden is. Een tip is ook; fotografeer tijdens het gouden en blauwe uurtje, dan heb je veel mooier licht. En wat ik zelf altijd heel vet vind is om heel vroeg op te staan zodat de dauw zorgt voor wat mysterie. x Milene

  • Yvonne zegt:

   Dat gouden en blauwe uurtje is voor mij de afgelopen jaren niet gelukt.. vaak een moment dat het “spits” is met 2 jonge kids. Nu ze meer zelfstandig zijn gaat dat er hopelijk de komende tijd weer vaker van komen. 🙂

 4. Linda | travellersoftheworld zegt:

  Ik ben veel aan het oefenen met fotografie en vind eigenlijk vooral de compositie en het licht moeilijk. Je moet het natuurlijk altijd maar doen met wat er is. Ik ben het er zeker mee eens dat de strak blauwe lucht lang niet altijd het mooiste is, ook al ben ik heel blij als de lucht toch wel wat kleur heeft in ieder geval. Soms heb je van die compleet witte luchten en dan krijg ik er dus echt geen mooie foto uit. Een groothoeklens heb ik helaas niet, maar dat staat wel op mijn wishlist, mocht ik nog een extra lens kopen. Ik heb er nu 3, terwijl ik bij mijn eerste lens expres een wat meer allround lens kocht zodat ik niet steeds hoef te wisselen.

  • Milene van Arendonk zegt:

   Als je foto’s schiet in RAW kan je heel veel van die witte lucht terughalen. Bv. door in Photoshop RAW de blauwe luminance te vergroten 🙂 En qua compositie, probeer eens je camera heel hoog of heel laag te houden, dan heb je vaak al een heel ander beeld. Ik fotografeer bv. nooit uit een staande positie. Dat zijn foto’s die iedereen maakt. Wat ik ook veel doe is zorgen dat ik iets in de voorgrond heb, zodat de foto net iets spannender wordt.

  • Yvonne zegt:

   Wat een toffe tips allemaal! Dank je. Ik schiet in RAW (en JPG), maar in de praktijk gebruik ik die foto’s nooit meer.. pure luiheid en zou ik echt meer moeten gaan doen, ik weet ’t. 🙂

  • Yvonne zegt:

   Witte luchten zijn ook lastig. Ik los het dan weleens op door zo weinig mogelijk lucht erop te zetten. Misschien is die groothoek nog wel iets wat vóór jullie grote reis kan? Je zou er zeker veel profijt van hebben denk ik!

 5. ~ Inge ~ zegt:

  Prachtige foto’s! Ik vergeet heel vaak om de groothoeklens te gebruiken, daarentegen gebruik ik wel heel vaak tegenlicht terwijl ik dat niet eens hoeft te gebruiken, maar de effecten zijn zo mooi soms!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *