4x Citytrip bij de zuiderburen

4x Citytrip bij de zuiderburen

De herfst en het voorjaar zijn ideaal voor een citytrip. Als het weer niet helemaal super is zijn er altijd wel activiteiten binnen en zodra het zonnetje doorbreekt kun je heerlijk neerploffen op één van de terrasjes. Om een leuke stad te ontdekken hoef je niet meteen heel lang in de auto, of zelfs het vliegtuig in. In België ben je zo en je hebt toch meteen het gevoel lekker in het buitenland te zijn.

Wat lees je in mijn blog?

Brussel

Dat je voor Menneken Pis niet speciaal naar de Belgische hoofdstad hoeft af te reizen is inmiddels algemeen bekend. Ook al is het best bijzonder, zo’n klein ventje met wekelijks andere maatkleding aan, het is denk ik het minst indrukwekkende stadssymbool dat ik ken. Toch heeft Brussel genoeg om wel warm voor te lopen. De overheerlijke wafels bijvoorbeeld, of de prachtige oude gevels aan de Grote Markt. Ook de rest van het centrum heeft genoeg sfeervolle elementen om je een paar uurtjes te vermaken. Voor wie daarna is uitgekeken is er buiten de stad nog hét icoon van België, het Atomium. Gebouwd voor de expo van 1958, maar nog altijd een bijzonder bouwwerk, dat ook van binnen te bekijken is.

BrusselBrussel heeft genoeg te bieden voor een korte stedentrip

Antwerpen

In Antwerpen hoef je jezelf niet te vervelen. Deze studentenstad heeft een bruisend centrum met voldoende vermaak. Je vindt er overal prachtige, oude gebouwen met mooie gevels, de grootste concentratie rondom de Grote Markt. Maak hier verder een ritje in de paardentram of strijk neer op één van de terrasjes of in een café. Op loopafstand van de Grote Markt is “het Steen”, het oudste bewaarde gebouw van de stad, gebouwd in de 13de eeuw.

Antwerpen Grote MarktRondom de markt van Antwerpen

Meestal zijn de wijken in de buurt van grote stations geen plekken om lang te blijven rondhangen, maar in Antwerpen vind je juist hier een aantal interessante bezienswaardigheden. Het stationsgebouw zelf is al een bezoekje waard, ook voor wie geen trein te halen heeft. Wat een schitterend gebouw. Ook het diamantkwartier, ’s werelds grootste diamantenmarkt ter wereld, is gevestigd in de buurt van het centraal station. In de wijk hier pal naast vind je, buiten Jeruzalem en New York, één van de grootste gemeenschappen van ultra Orthodoxe Joden.

Voor wie de stad zelf wel eventjes gezien heeft is de haven van Antwerpen een geweldige plek om rond te toeren, als je met de auto bent. Het dichtstbij de stad ligt de nieuwe wijk “Het eilandje”, die de afgelopen jaren is veranderd van achterstandswijk in hippe woonwijk. De appartementen hier zijn een mix van oude stijl gevels in een modern jasje en opgeknapte panden uit vroeger tijden, maar ook een aantal erg moderne flats ontbreken niet. Je vindt hier verder een aantal havenkranen, opgeknapt en tegenwoordig een monument. De Antwerpse havens zijn gigantisch en vergeet ook niet om even in fort Lillo rond te kijken, een dorpje binnen een heuse kasteelmuur, dat ooit aan de Schelde stond, maar inmiddels door de havens is opgeslokt.

Antwerpen station en havensHet station en de havens van Antwerpen

Gent

Ook Gent is een gezellige studentenstad. Zodra de zon zich ook maar eventjes laat zien zie je meteen jongeren met kratjes Jupiler de Korenlei en de Graslei bevolken en ook de terrasjes zitten dan zo vol. De grote hoeveelheid zestiende- en zeventiende eeuwse huizen en kerken is indrukwekkend en aan gezellige pleinen en straatjes geen gebrek. Je ziet hier overal van die ouderwetse winkeltjes, met bijvoorbeeld ansichtkaarten van vroeger of speciale cadeautjes en hebbedingetjes. De stad puilt uit van de zeer betaalbare eetcafeetjes, dus met honger naar huis hoef je na een dagje Gent zeker niet.

GentAan sfeer geen gebrek in Gent

Brugge

Het centrum van Brugge staat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van Unesco en dat is niet voor niks. Aan de rand van het centrum vind je de begijnhof, met zijn mooie Begijnhofplein, een oase van rust, met zijn hoge bomen in het groene gras en omgeven door witte huisjes.

In de Wijngaardstraat kun je als chocolade-liefhebber helemaal los. Je kunt deze straat niet door zonder dat het water je in de mond loopt, alleen al bij het zien van de etalages. De ouderwetse trapgevels en grachtenpanden zijn ook bijzonder mooi, maar Brugge mist naar mijn idee een beetje de sfeer van Gent en Antwerpen, het voelt allemaal wat statig en gemaakt hier.

BruggeHet centrum van Brugge staat niet voor niets in zijn geheel op de werelderfgoedlijst

Vanuit Brugge ben je trouwens zo bij de Noordzee. In Knokke geniet je samen met “the Rich and the Famous” van zon, zee en zand op dagen dat het zonnetje zich even laat zien. Mocht je meer opties willen om lekker uit te waaien, dan tipt collegablogger Michal 5 leuke Belgische kustplaatsen.

Combineren

België is compact en lekker dichtbij. Ga voor een weekendje en je hebt genoeg tijd om één van bovenstaande steden te ontdekken. Of doe zoals ons en combineer een aantal steden tijdens een midweek of lang weekend weg.

Welke Belgische stad vind jij het meest de moeite waard?

Ga naar al mijn België blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

6 reacties op “4x Citytrip bij de zuiderburen

  1. Maya zegt:

    Als jullie volgende keer weer in Belgie zijn, kom gerust langs! Niet dat er veel te beleven valt in As, maar het ligt vlakbij nationaal park de Hoge Kempen waar je prachtige wandelingen kunt maken (en strategisch gelegen tussen Hasselt en Maastricht) en ik zal zorgen dat de koffie en Belgische biertjes klaar staan 🙂

    Niet in de buurt maar een van de mooiste steden van Belgie (naar mijn mening) is trouwens Leuven.

    • Yvonne zegt:

      Dank je Maya, gaan we zeker doen! Ik ken Leuven niet, maar de plaatjes in google zien er veelbelovend uit. Ik wil nog een keer naar Charleroi voor urbex-fotografie, dan kan ik het misschien combineren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *