10x zo lelijk dat het weer mooi is

10 x Zo lelijk dat het weer mooi is

Soms fotografeer je dingen die zo lelijk zijn dat ze bijna vanzelf weer mooi lijken. De verf bladdert eraf en de sfeer is er één van lang vervlogen tijden. Het lijkt een eeuwigheid geleden dat deze plek er nieuw en mooi uitzag. Je twijfelt er zelfs aan of een plek als deze er ooit wel mooi uit gezien kan hebben. Dit soort plekken scoort altijd hoog op mijn “graag-te-fotograferen-lijst”.

Bulembu

De oude asbestmijn in Bulembu, Swaziland, is zo’n plek. Na het sluiten van de mijn werd deze verlaten, net als het stadje zelf, op de grens met Zuid-Afrika. De gebouwen werden niet meer onderhouden en raakten steeds verder in verval. Aan het begin van deze eeuw was Bulembu een echt spookstadje, maar momenteel wordt het weer bewoond en worden oude gebouwen stapje bij beetje weer opgeknapt.

Bulembu SwazilandBulembu, Swaziland: de oude asbestmijn

Kyrgyzstan: Naryn en omgeving

Naryn is een bijzondere plek voor mij, onze jongste dochter heeft haar tweede naam aan deze plaats te danken. De natuur in de directe omgeving is onvoorstelbaar mooi, maar de gebouwen in deze studentenstad in het Oosten van Kyrgyzstan zijn zo duidelijk overblijfselen uit de oude Sovjettijd dat het haast een karikatuur is. Ook de pipowagen bij Tash Rabat is bijzonder retro.

Naryn KyrgyzstanNaryn en omgeving in Kyrgyzstan

Berlijn

Op veel plekken in Berlijn zijn nog de herinneringen uit de tijd van de koude oorlog zichtbaar. Stukken van de lelijke betonnen muur, gebouwen uit die tijd, maar alles onder een vrolijk gekleurde laag graffitti, vaak bijzonder mooie kunstwerken.

BerlijnRestanten van de muur in Berlijn

Napels

De hele stad Napels ademt een sfeer van vergane glorie en op veel gebouwen zit een dikke, zwarte roetlaag van de uitlaatgassen van het chaotische verkeer.

NapelsVergane glorie in Napels

Oost-Turkije, omgeving Sanliurfa en Diyarbakir

In het desolate Zuid-Oosten van Turkije vind je overal oude gebouwen, in diverse stadia van verval. Ooit was dit een vruchtbaar gebied, waar de Eufraat en de Tigris voor welvaart zorgden, de prachtige monumentale kerken, moskeeën en torens bewijzen dit. Dat is tegenwoordig echter heel anders. De huizen en moskeeën, waarvan er velen nog gewoon in gebruik zijn, zien eruit alsof ze nog uit de tijd van het oude testament stammen, net als sommige mensen en hun bijpassende vervoer.

Zuid-Oost TurkijeOost-Turkije, omgeving Sanliurfa en Diyarbakir

Patarei

De cellen, gangen en operatiekamers in dit voormalig zeefort, en later gevangenis uit de sovjettijd, zien eruit alsof ze uit een slechte horrorfilm komen. Patarei is een geweldige plek voor urbex-forografie.

PatareiDe Patarei gevangenis in Tallinn

Budapest

Nog een bewijs uit de tijd van de Russische overheersing in Oost-Europa. In Budapest staan overal nog de lelijke betonnen flats die hier destijds zijn neergezet en ook de rest van de omgeving in deze volkswijken is nou niet echt opbeurend. Je zult er maar wonen. Toch is ook deze plek op de één of andere manier ook fotogeniek.

BudapestDe betonnen flats in Budapest

De chaos en viezigheid aan de Ghats van Varanasi

Ga aan de Ganges staan in Varanasi en je hoeft je geen seconde te vervelen. Hier gebeurt altijd wel wat en de ghats zijn een kakafonie aan kleur, geur en geluid, van de vroege uurtjes tot diep in de nacht.

Varanasi IndiaDe ghats van Varanasi

De huizen en auto’s op het platteland van Rusland

Rusland was zijdelings al een aantal keren vertegenwoordigd in deze lijst, maar zoals het platteland van het grote moederland er nog altijd uitziet… alsof je zo in een tijdcapsule bent gestapt. Ook de klederdracht van de mensen en de inhoud van de winkels op het platteland lijken totaal niet van deze tijd, maar de sfeer is geweldig.

Ruslandhet platteland van Rusland

De Fatimid begraafplaats bij Aswan

In Egypte zijn veel oudheden te vinden, de meesten ervan zijn gelukkig keurig geconserveerd, zodat ook volgende generaties ze kunnen bewonderen. De Fatimid begraafplaats in Aswan is minder oud dan de culturele schatten van het land en vast stukken minder bijzonder, maar wij vonden de plek des te indrukwekkender. De graven worden niet meer allemaal onderhouden en liggen er vaak vervallen bij.

Aswan EgypteDe Fatimid begraafplaats bij Aswan

Elephantine Island in hetzelfde Aswan is trouwens ook een geweldig fotogenieke plek, met zeker ook genoeg afbladderende verf en half afgebroken lemen huizen om fantastische foto’s van te maken (zie uitgelichte afbeelding bovenaan), maar ja deze post heet nou eenmaal niet 11 x zo lelijk dat het weer mooi is :).

Wat is jouw favoriete lelijke plek om te fotograferen?

Ga naar al mijn Fotografie blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

4 reacties op “10 x Zo lelijk dat het weer mooi is

  • Yvonne zegt:

   Dank je Annemarie, we hebben nog veel meer gezien, maar ik ben nog druk doende om dingen van mijn ‘oude’ site te verplaatsen naar hier… en altijd nog genoeg wensen over voor meer leuke bestemmingen, maar dat is een bekend probleem denk ik. 😉

 1. ivonne zegt:

  Ik ben het helemaal met je eens, stuk voor stuk geweldig mooie en fotogenieke plekjes. Ik heb er zelf zo een aantal in Mexico gemaakt met die afbladderende verf en in Egypte keek ik mijn ogen uit in de woestijn steden. Veel van jouw plekjes heb ik zelf helaas nog niet gezien.De wereld is te groot en mijn tijd te kort , zucht!

  • Yvonne zegt:

   Ja erg is dat he, dat je altijd weer een langer wordende lijst met “wens-bestemmingen” krijgt. 🙂 Zo heb ik de woestijnsteden in Egypte dus nog niet gezien, maar Egypte is nou 1 van die plekken waar ik niet snel terug zal gaan, dus weinig kans dat ik die ooit nog ga zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *